OPTUŽBE ZA SILOVANJE

New York Times piše o skandalu u Srbiji, Lečić objavio video poruku: ‘Moja duša je silovana‘

New York Times nakon analize snimke ističe kako nema indicija da su Danijela i optuženi glumac ipolitičar uvježbavali dijalog
Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić
 Boris Kovačev/Cropix/N1 Screenshot

Snimka razgovora srpske glumice Danijele Štajnfeld i glumca Branislava Lečića koju je u ponedjeljak objavio Insajder i koji je glumica zajedno s drugim dokazima dostavila tužiteljstvu u Srbiji, dio je dužeg razgovora u trajanju od 77 minuta koji je analizirao New York Times.

Ugledni američki list je analizirao cijelu snimku kako bi provjerili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvježbavali dijalog. Slijedom analize New York Timesa zaključio je da nema indicija da je razgovor bilo uvježbavanje dijaloga, prenose srpski mediji.

U opsežnom tekstu opisuju kronologiju događaja, odnosno Danijelinu ispovijest o onome što se dogodilo u svibnju 2012. kada ju je, kako navodi, silovao kolega Branislav Lečić, inače oporbeni političar i bivši ministar kulture. Američki list piše o tome zašto se odlučila nakon toga preseliti u Ameriku, zašto nije prijavila slučaj nadležnim institucijama, zašto je nakon devet godina odlučila progovoriti o tome u svom autorskom filmu “Zacijeli me” i zašto do nedavno nije željela otkriti identitet počinitelja.

New York Times prenosi i izjavu Branislava Lečića koji negira da je imao seksualne odnose s Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine.

“Nikada nisam s njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž”, prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio putem aplikacije WhatsApp.

List prenosi Lečićevu tvrdnju da je audio snimka njihova razgovora prilikom susreta u jednom restoranu 2016. godine nepotpuna.

Podsjetimo, Insajder je u ponedjeljak objavio dio audio snimke u trajanju od minute i 45 sekundi, koju je Danijela Štajnfeld dostavila tužiteljstvu, a na njoj se jasno čuje Lečićev glas koji negira događaj, a čak govori kako je njoj trebala biti čast što mu se svidjela.

U izjavi za New York Times Lečić navodi da su se susreli kako bi razgovarali o potencijalnoj suradnji, te da dulja verzija snimke otkriva širi kontekst – da su oni zapravo samo improvizirali dijalog i da je ona vjerojatno ustvrdila da ju je napao kako bi dobila publicitet za svoj film.

“Možda je očekivala nešto više, možda se želi osvetiti jer se ništa nije dogodilo, a možda želi graditi svoju priču kroz mene”, naveo je Lečić za New York Times i dodao: “Loš marketing je također marketing”.

List međutim navodi da im je Danijela Štajnfeld dostavila cijelu snimku od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu.

Nakon što su analizirali cijelu snimku, u New York Timesu su zaključili:

- Dijelovi razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom. Ipak, nema indicija da su uvježbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često djeluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila ponižena onime što je učinio. Lečić je odgovorio na način koji ukazuje da on vjeruje da je ona pristala na ono što se dogodilo”.

New York Times spominje i izvještavanje medija, ponajprije tabloida u Srbiji koji su Danijelu optužili čak i da laže da je silovana kako bi promovirala svoj autorski film.

List je ustvrdio da, iako je Srbija posljednjih godina poduzela korake na poboljšanju prava žena, seksualno uznemiravanje i napadi i u Srbiji i u regiji i dalje se rijetko prijavljuju, a kod žrtava dominira osjećaj srama.

Branislav Lečić nije odgovarao na pozive Insajdera, čak ni na SMS poruku u kojoj su ga informirali da posjeduju snimku njegova razgovora s Danijelom koji je nastao četiri godine nakon spornog događaja.

On je jučer rekao da je dobio poziv od Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu da u petak da iskaz zbog optužbi Danijele Štajnfeld da ju je silovao, ističući da je pozvan kao „građanin, a ne kao optuženi“.

Inače, glumac Branislav Lečić obratio se jučer navečer javnosti 15-minutnom video-porukom u povodu optužbi Danijele Štajnfeld da ju je silovao 7. svibnja 2012. godine, u sklopu priprema predstave "Dnevna zapovest" u Beogradskom dramskom pozorištu, prenosi Blic.

- I ja sam čovjek. Imam i ja dušu. Silovanje nije samo tjelesno, već i psihički. Možete li povjerovati da postoji i moja duša, i moja žena, u meni, i da i ona može biti silovana? Što se upravo i događa - rekao je Branislav Lečić u video poruci, pa se obratio Danijeli Štajnfeld, ističući da se ispričava ako ju je bilo čime uvrijedio.

- Danijela, ako sam te ikad u bilo kojem trenutku, potezom, misli, slučajnom gestom, namjernom gestom, uvrijedio, ponizio... Ako sam bilo koju ženu uvrijedio na takav način da je stekla dojam da sam nekulturan, agresivac, predator, onda se duboko ispričavam i tebi Danijela, i svakoj ženi koja se osjetila ugroženom - govorio je glumac, te porekao tvrdnje Štajnfeldove o silovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:18