NASTAVAK PREPIRKE

Jandroković optužio Milanovića da ga kleveće: ‘Što je više kleveta i laži, to nam je Gogo miliji i draži‘

Predsjednik Sabora odgovorio je Milanoviću koji ga je prozvao da je učinio nešto što je ‘u zoni nedopustivog‘
Gordan Jandroković
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u petak da predsjednik Republike Zoran Milanović svjesno i namjerno krši zakone hrvatske države u vezi s izborom predsjednika Vrhovnog suda.

"Svojim istupom pokazao je da ne želi poštivati zakone koje je donio Hrvatski sabor i to nije dobro", ocijenio je Jandrković u izjavi za medije u Hrvatskom saboru.

Milanović je ranije u petak ocijenio da je Jandroković napravio presedan i "nešto što je u zoni nedopustivog" traženjem od njega da kao predlagatelj dopuni prijedlog odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Predsjednik je u Požegi ustvrdio da je Jandroković njegov prijedlog kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda "stavio u ladicu" na što nema pravo te da je "ukrao dokument" koji je poslao Saboru i dozvolio si da ga tumači,

Jandroković je odbacio Milanovićeve tvrdnje da je ukrao taj dokument te Milanovićev istup ocijenio zagovaranjem neke vrste revolucionarnog prava u kojem će oni koji nisu njegovi istomišljenici biti difamirani, oklevetani i kao takvi nedostojni da obnašaju funkcije na koje ih je izabrao narod preko saborskih zastupnika.

"Također i one druge koji na svoje pozicije nisu došli slučajno, već demokratskom procedurom u Ustavni sud, Vrhovni sud ili neka druga tijela o kojima govori Zoran Milanović", dodao je.

To je kombinacija nepoštivanja Ustava i zakona, ustvrdio je Jandroković podsjetivši da članak 81. Ustava da Hrvatski sabor provodi izbore, imenovanja i razrješenja u skladu s Ustavom i zakonom.

U ovom slučaju Ustav je najviši temljeni akt i Zakon o sudovima koji opisuje proces koji vodi ka izboru predsjednika Vrhovnog suda i moja dužnost kao predsjednika Hrvatskog sabora je da o tome vodim računa. To je isto tako definirano saborskim Poslovnikom, pojasnio je Jandroković.

Dodao je da je, kada je vidio dopis koji mu je uputio predsjednik Republike, uočio da nedostaje dokumentacija iz koje bi mogao iščitati da je poštovan zakon. Nisam sudio o ustavnosti i zakonitosti onoga što je on napisao, već sam samo konstatirao da nedostaje dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo da je predsjednik Republike ispoštovao zakonsku proceduru. To je vrlo jednostavno i nije neka složena pravna materija, nego je vrlo jednostavno da nema dokaza da je kandidatkinja koju je predložio prošla javni poziv definiran Zakonom o sudovima, rekao je.

Iz tog razloga, dodao je, nisam odbio njegov zahtjev, odnosno prijedlog, već sam ga vratio na doradu u skladu s Poslovnikom, istaknuo je Jandroković. Napomenuo je kako mu je u četvrtak dao za pravo i saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav,. I većina ustavnih pravnika je kazala da se predsjednik Republike ponaša suprotno Zakonu o sudovima i oni su također bili izloženi difamaciji.

Svi koji ne misle kao on budu izloženi baražnoj vatri. To smatram neumjesnim i to nije način na koji bismo trebali komunicirati. Osim toga, Zoran Milanović jest pravnik, ali nije pravnik kalibra sveučilišnog profesora ustavnog prava, a koliko znam nije čak položio ni pravosudni ispit, to se može provjeriti i to je informacija koju sam dobio, rekao je Jandroković.

Dakle, on nije pravni autoritet, on se isto tako mora konzultirati s onima koji poznaju pravo bolje od njega, kao što i ja to činim, dodao je.

Smatram da sada trebamo pričekati odluku Ustavnog suda je li Zakon o sudovima u skladu s Ustavom i ako je, onda više nemamo nikave dileme. Onda se mora ponoviti javni poziv i prihvatiti sva procedura nužna da bismo izabrali predsjednika Vrhovnog suda, naglasio je Jandroković.

Vidjet ćemo što će Predsjednik odgovoriti i onda sukladno pravnim aktima postupiti.

On jako dobro zna što sam mu u dopisu poslao kojim ga upozoravam da nije dostavljena dokumentacija iz koje bi bilo razvidno da je poštovan zakonski postupak izbora. U skladu s Poslovnikom dužan sam zatražiti da u roku od 15 dana otkloni uočene nedostatke. Da sam (prijedlog) stavio u dnevni red ja bih prekršio zakon, smatra Jandroković.

Smatra da Milanović to pitanje ne želi tretirati pravno nego politički.

Dodao je kako više ne misli odgovarati na njegove uvrede, tračeve, klevete. Upravo Milanović i njegovi suradnici su bili ti koji su širili različite gadosti o meni dugi niz godina, javno i tajno, a ja sam i nakon toga predsjednik Hrvatskog sabora i očito mi nije naškodilo to što je činio. Dapače, čini mi se da se oni koji poštuju moj rad, vode geslom "što je više kleveta i laži, Gogo nam je miliji i draži", ustvrdio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:23