IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Netko je ostavio psa u zaključanom vrućem automobilu u Rijeci. Građani pozvali policiju, vlasniku slijedi kazna

Svi kućni ljubimci, osim zmija i gmazova, imaju normalnu temperaturu tijela oko 38,5, najviše do 39,0 stupnjeva

Pas u automobilu

 Društvo za zaštitu životinja Rijeka

Godinama veterinari upozoravaju kako vlasnici kućnih ljubimaca moraju biti svjesni da visoke vrućine u automobilima mogu usmrtiti njihove čupavce. No, i dalje se događa da netko parkira automobil, isključi ga, tako da klima ne radi,. a onda ode svojim poslom, misleći da će se brzo vratiti. Pas na toj vrućini uskoro počinje dahtati, potom obamre, a ako je unutra neko vrijeme, umire. Najsvježiji takav slučaj dogodio se u srijedu u Rijeci, o čemu je prolaznik odmah obavijestio volontere Društva za zaštitu životinja.

- Pozvana je policija koja je došla u roku od deset minuta i otvorila vrata na autu. Ovim putem im se od zahvaljujemo na brzoj intervenciji i sretnom ishodu. Pas je oslobođen i odveden u nadležno sklonište, u ovim slučaju Lič. Vlasnik će biti kažnjen.

Kao i svake godine ljeti, vruće je i zato vas molimo da ne ostavljate svoje životinje u autu zaključane čak niti na par minuta. Pogotovo ne na suncu. Čitav je niz scenarija koji se mogu dogoditi, a rijetko koji završavaju dobro. Danas je tragedija izbjegnuta, pitanje je kako će se završiti neki drugi put. Volite svoje ljubimce, i pazite na njih - poručili su iz Društva.

Veterinarka Silva Rakočević upozorava vlasnike da nipošto ne smiju ostavljati životinje u automobilima sa zatvorenim prozorima.

- Svi kućni ljubimci, osim zmija i gmazova, imaju normalnu temperaturu tijela oko 38,5, najviše do 39,0 stupnjeva. Dakle, značajno višu od naše, te oni puno teže podnose visoke temperature. Životinje se ne znoje preko kože, nego imaju žlijezde na jeziku i mekušima šapa. Hlade se dahtanjem - pojašnjava Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:37