UDRUGA 9 ŽIVOTA

Upozorenje vlasnicima: ‘Ako morate staviti ogrlicu oko vrata ljubimcu, evo na što ne smijete zaboraviti‘

Mnogima se čini kao dobra ideja staviti je, kako bi ljudi znali da životinja ima vlasnika
 Mark Boulton/Alamy/Profimedia

Iz osječke Udruge devet života osvrnuli su se na mačke koje njihovi vlasnici puštaju da izlaze van kuće, a imaju ogrlice, ili pak mačaka na ulici kojima je netko stavio ogrlicu. Loša ideja, kažu.

- Često smo znale izaći na dojave i pronaći ozlijeđene mace zbog ogrlica. Neke su i umrle jer su zapele i nisu se mogle osloboditi. Mi nismo protiv ogrlica dapače to ima jako puno prednosti. Ali ono na što morate pripaziti je da se ogrlica može otkačiti. Maca može zapeti i ugušiti se ako se ne može osloboditi.

Također mogu nastati teške ozljede i velike rane ako provuku nogu kroz ogrlicu pokušavajući ju skinuti. Za mace koje izlaze van preporučujemo ogrlice, pogotovo s kontaktom skrbnika ako se izgube, no ne zaboravite da i ta ogrlica mora imati sigurnosnu kopču - pojasnili su.

Osim toga, zamolili su ljude da mačkama ne stavljaju ogrlice koje imaju zvonce, jer je ono mačkama izuzetno iritantno.

- Takve ogrlice koristite isključivo za gluhe mace koje ne možete dozvati i da čujete gdje su. Naravno i takva ogrlica mora imati sigurnosnu kopču. Osim toga, općenito, pazite da ogrlica ne bude previše stegnuta a niti previše "labava". Idealno je da Vaš jedan prst bude razmak tako da je maci ugodno a nije preširoko oko vrat - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:01