VETERINARSKI DANI 2023.

‘Postoje i indicije i dokazi o ilegalnom premještanju svinja‘

Da ASK nije ugrozio samo za Hrvatsku, tvrdi predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić

Ilustracija

 Bluered/reda&co/universal Images Group/Universal Images Group/Profimedia

Postoje dokazi i indicije o ilegalnom premještanju svinja s područja na kojima je potvrđena afrička svinjska kuga (ASK), na druga područja gdje se potom također pojavila, rečeno je u petak na tematskom predavanju i panel raspravi održanoj u okviru Veterinarskih dana 2023.

Načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Ljupka Maltar, rekla je da postoje prijave o nelegalnim klanjima i bacanju nusproizvoda bez nadzora, što je izravna ugroza za širenje ASK-a.

"Ono što predstavlja potencijalni rizik su u nekim slučajevima nepridržavanje mjera i o tome imamo dokaze i indicije koje dovode do takvih saznanja. To ugrožava provođenje mjera i dolazi do potencijalnog širenja (bolesti)", rekla je Maltar.

Najveći problem prema njezinim riječima je loša biosigurnost u nekim uzgojnim objektima.

Pozvala je uzgajivače i druge na pridržavanje mjera.

Optužbe udruga uzgajivača svinja koje smatraju kako situacija nije pod kontrolom ocjenjuje "žalosnima" i upozorava da treba prvo početi gledati od sebe i popraviti biosigurnosne uvjete.

Da imamo uredne biosigurnosne uvjete u objektima gdje se drže svinje, ne bismo uopće imali problema s afričkom svinjskom kugom, poručila je.

Da ASK nije ugrozio samo za Hrvatsku, tvrdi voditeljica Nacionalnog laboratorija za dijagnostiku afričke svinjske kuge i predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić. Kaže da je proširen od Papue Nove Gvineje do Haitia.

Bolest je na pet kontinenata i svi se borimo s onim za što još uvijek nemamo rješenje, kaže ona.

Ističe da je ASK teška i opasna bolest i toliko zarazna da se strahovito teško može kontrolirati te da ne postoji nikakvo liječenje i cjepiva koja bi bila registrirana i neškodljiva.

Poručuje da u Hrvatskoj bolest stagnira, a broj oboljelih svinja pada, ali naglašava kako to ne znači da smo izašli iz rizika i da on još uvijek postoji i ovisi o odgovornom ponašanju.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić iznio je da je s jučerašnjim danom za 633 vlasnika kojima su svinje eutanazirane isplaćena ukupna naknada od 4,9 milijuna eura.

Zadnja dva tjedna pojavnost je u značajnom padu, dnevno bilježimo do tri slučaja i ljudi su u protekla četiri mjeseca od pojave bolesti shvatili opasnost, rekao je Pavić.

Načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane Državnog inspektorata Gordan Jerbić, kaže da su od 26. lipnja kada je potvrđen prvi slučaj ASK-a veterinari na terenu zajedno s kolegama iz ovlaštenih veterinarskih organizacija i provode neugodno usmrćivanje u slučaju pozitivnog nalaza.

Veterinarska inspekcija pojačala je svoju ekipu u Područnom uredu Osijek s ekipama iz drugih područnih ureda. Do sada se izmijenilo 18 ekipa veterinarskih inspektora koji zajedno s ostalima provode eutanaziju, rekao je Jerbić.

Prema njegovim riječima, teško je čuti kritike koje pojedinci upućuju na račun rada veterinara, jer oni provode posao koji im nije drag i mora se odraditi, s obzirom na bolest koja se brzo širi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:18