Trachemys Scripta

Ovog su ljubimca svi nabavljali jer je bio jeftin i simpatičan, a sad ga mnogi mrze

Pošto dugo živi i s vremenom jako naraste, pojedini neodgovorni vlasnici rješavali su se svojih životinjica

Crvenouha kornjača

 JU Zeleni prsten

Mnogima su crvenouhe kornjače omražene, jer su invazivna vrsta. No, nisu one krive što su završile u mnogim našim jezerima - za to su krivi ljudi. Iz Javne ustanove Zeleni prsten objavili su nekoliko zanimljivosti o ovom američkom pridošlici, latinskog imena Trachemys Scripta.

Crvenouha i žutouha kornjača dvije su varijacije izgleda ove kornjače, a međusobno se razlikuju po mrljama na bočnim dijelovima glave u području ušiju. Mogu se međusobno razmnožavati, a potomstvo im je plodno.

Crvenouhe kornjače su ime dobile po karakterističnim širokim, crveno-narančastim mrljama iza svakog oka, na bočnim dijelovima glave. Gornja strana oklopa mi je maslinaste do smeđe boje, a donja žuta i prošarana tamnim mrljama. Po koži imaju puno tankih žutih i zelenih prugica.

- Ljudi su je nabavljali zbog pristupačne cijene i simpatičnog izgleda pa je ubrzo postala vrlo popularan kućni ljubimac.Pošto dugo živi i s vremenom jako naraste, pojedini neodgovorni vlasnici rješavali su se svojih ljubimaca tako da su ih odnijeli u obližnje jezero i tamo ostavili, pa su ove životinje počele raditi štetu i biti prijetnja zavičajnoj barskoj kornjači . pojasnili su iz Zelenog prstena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41