KAKO JE TO MOGUĆE?!

Nilski konj nakon sedam godina se počeo čudno ponašati, napravljen je DNK test, svi u ZOO-u su zanijemili...

Životinja se nije udvarala ženkama niti razbacivala izmet po nastambi, pa su joj izvadili krv i poslali je na analizu

Ženka Gen-chan

 Handout/Afp

Postoje životinje kojima je teško utvrditi spol. Koliko samo mačaka ima neobična imena, jer su njihovi vlasnici mislili da se radi o, primjerice, ženki, a onda se ispostavilo da je mužjak. Doduše, obično vlasnicima za točno utvrđivanje spola ne treba duže od nekoliko mjeseci.

No, ponekad je za to potrebno sedam godina.

U slučaju iz Japana radi se upravo o tom broju godina. Nije, doduše, riječ o mački, nego o nilskom konju. Mužjak zvan Gen-chan stigao im je iz Meksika 2017. godine i u njegovoj dokumentaciji je stajalo da se radi o mužjaku. Bio je tada još mladunče, tako da nije pokazivao nikakve tipične znake ponašanja bilo kojeg spola. U ZOO vrtu nisu imali nikakvog razloga posumnjati da se radi o mužjaku - na kraju krajeva, ako su im kolege iz Africam Safari animal parka napisali da se radi o mužjaku, onda je to tako.

Godinama nakon ispostavilo se da nije.

Gen-chan je narastao i odrastao, trenutno ima 12 godina, a onda su stvari postale čudne, nije se ponašao kao tipičan mužjak, a kad su mu povirili pod rep, shvatili su da ne gledaju u mušku anatomiju. Prije im nije palo na pamet zagledati se na to mjesto jer, zapravo, zašto bi čovjek uopće promatrao spolne organe životinje?

Zbog toga su mu izvadili krv, poslali je u laboratorij i otkrili razlog zašto se nilski konj čudno ponaša i područje ispod repa mu ne izgleda kao kod drugih mužjaka. Jasno da je sve to tako jer se radi o - ženki.

- Smatramo da je važno objaviti da smo utvrdili kako se radi o ženki, a ne mužjaku, i pobrinut ćemo se da se to više ne ponavlja - rekao je Kiyoshi Yasufuku, zamjenik ravnatelja ZOO vrta, prenosi BBC, odakle su u službeno objavili svoje otkriće, ali su i potvrdili kako neće mijenjati ime nilskom konju.

Što to Gen-chan nije radio kao drugi mužjaci, zbog čega je postao sumnjiv? Nije se udvarao ženkama, a nije ni razbacivao svoj vlastiti izmet po nastambi, što rade kako bi označili teritorij. Nema nilskoj konja, u divljini ili zatočeništvu, koji to ne radi, pa je sve odmah postalo sumnjivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:51