ŠIRI SE

Na području Hercegovine afrička kuga prešla na divlje svinje, zabranjen lov

Riječ je o bolesti koja nije zoonoza (za ljude je bezopasna) i zapravo je opasna samo za ove životinje

Lov je zabranjen, ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Lovci su na području Hercegovine pronašli više divljih svinja koje su preminule zbog zaraze virusom afričke kuge, zbog čega je naložena obustava lova na ove životinje.

Kako kaže veterinar Zoran Damjanac, preminulo je najmanje sedam divljih svinja na lovištima između općina Nevesinja i Gacko u istočnoj Hercegovini. Njihove ostatke pronašli su lovci prošlog vikenda. Bilo im je jasno da toliko životinja nije moglo stradati prirodnom smrću, pa su zbog toga uzeli dio njihovog mesa i poslali ga na analizu. Rezultati su potvrdili njihove najgore sumnje: životinje su preminule zbog afričke svinjske kuge, bolesti koja nije zoonoza (za ljude je bezopasna) niti je svinje mogu prenijeti nekoj drugoj životinji. Ona je opasna samo za njih i, nažalost, većina svinja umire od nje.

- Poslali smo uzorke u Institut Vaso Butozan u Banju Luku, nakon čega je potvrđena prisutnost afričke kuge svinja - rekao je Damjanac za lokalne medije.

Nakon pronalaska leševa životinja na tome području poduzete su potrebne mjere. Tijela mrtvih životinja su uklonjena iz okoliša, a lovištima je zabranjen pristup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:51