NOVA STUDIJA OTKRILA

Koliko dugo će živjeti vaš pas? Za odgovor na pitanje samo trebate pogledati njegovu njušku!

Autori studije analizirali su podatke o 155 pasmina te mješance
 Arpad Radoczy/Panthermedia/Profimedia

Za pasmine se zna otprilike koliko dugo žive, no vlasnici mješanaca mogu tek nagađati, a to obično ovisi o njihovom veličini. No, čini se kako, umjesto da pogledaju građu svojeg ljubimca, za odgovor na pitanje koliko će živjeti trebaju pogledati njihovu njušku. Tamo bi mogao biti skriven odgovor,

Kako piše CNN, u četvrtak je objavljena opsežna studija koja se bavi vezom duljine njuške, veličine i spola. U istraživanju je sudjelovalo više od 584 tisuće pasa iz Velike Britanije.

- Mužjak srednje veličine, ravne njuške poput buldoga ima tri puta veću vjerojatnost da će živjeti kraće od male ženke duge njuške, poput minijaturnog jazavčara ili talijanskog hrta - rekla je Kirsten McMillan, glavna istraživačica.

Autori studije analizirali su podatke o 155 pasmina te mješance. Dok su psi pasmine labrador retriver ili border collie imali srednje očekivani životni vijek od nešto više od 13 godina, istraživači su otkrili kako kod pasa koji imaju ravnu njušku to nije tako - recimo, mastifi (9 godina), engleski buldozi (9,3) te francuski buldozi (9,8).

Većina rezultata bila je očekivana. Ženke su živjele duže od mužjaka, mali psi duže od velikih. Mali i srednji psi s izraženim njuškama u prosjeku su živjeli više od 12 godina, dok su psi s ravnom njuškom svih veličina živjeli kraće od toga. Istraživači su podatke dobivali od veterinara, uzgajivačnica organizacija koje spašavaju pse i kompanija koje prodaju osiguranje za kućne ljubimce.

Iz Brachycephalic Working Group, konzorcija veterinarskih organizacija, udruga za uzgoj i neprofitnih organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavili su kako je došlo do "krize zdravlja i dobrobiti" pasmina s ravnom njuškom.

- Ovo novo istraživanje naglašava velike zdravstvene probleme otkrivajući da psi s ravne njuške žive 1,5 godinu kraće od ostalih pasa. Zbog toga pozivamo sve one koji razmišljaju o kupovini takve pasmine da stanu i razmisle o tome - rekao je Dan O‘Neill, izvanredni profesor na Kraljevskom veterinarskom koledžu u Londonu.

Esme Wheeler, stručnjakinja za dobrobit pasa pri Kraljevskom društvu za prevenciju okrutnosti prema životinjama, složila se s tim.

- Potpuno razumijemo zašto postoji tolika ljubav prema ovim pasminama, ali uzgoj tjelesnih značajki koje ugrožavaju osnovno zdravlje i dobrobit kućnih ljubimaca je pogrešan. Zdravlje i dobrobit uvijek bi trebali biti prioritet, a ne moda ili estetski trendovi - istaknula je Wheeler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:37