BEZ PANIKE

Koja je to životinja koja pliva u moru ispred Splita? Stručnjak je analizirao snimku...

Ovakvi su prizori postali uobičajeni diljem Jadrana, tako da je najvažnije upamtiti da nema nikakvog razloga za strah

Ilustracija

 Jakov Prkic/Cropix

Snimka koja je nastala jutros u blizini Lubinskog porta na sjevernoj strani Marjana izazvala je veliki interes među Splićanima. Mnogi su na prvi pogled pomislili da je riječ o morskom psu.

No, nije se radilo o toj životinji, nego o nekoj drugoj. Kako kaže Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo za Slobodnu Dalmaciju, radi se o drugom stanovniku našeg mora.

- Na prvi pogled, s obzirom na to da se radi o vrlo kratkoj snimci mogu reći da sam siguran kako u pitanju nije morski pas, jer mi to ponašanje ove ribe ne govori, a i peraja nije kao u morskog psa.

Vjerujem da se radi o iglunu, dakle potpuno bezopasnoj ribi, koja je očigledno bila "zamantana" pa je došla u plićak, odnosno blizu obale. Igluni su se već znali ovako čudno ponašati i "izgubiti" pa nije čudo što se to vjerojatno dogodilo i ovaj put - objasnio je Dulčić.

Ovakvi su prizori postali uobičajeni diljem Jadrana, tako da je najvažnije kod viđenja bilo kakve zanimljive životinje upamtiti da nema nikakvog razloga za paniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:20