UŽAS NA SAJMU

Američki staford rastrgao maltezera u Puli, vlasnica u suzama: ‘Nije puštao Ria iz čeljusti...‘

Staford će do daljnjeg biti u skloništu dok se ne izda rješenje Državnog inspektorata

Maltezer, američki staford (ilustracija)

 Profimedia/

U srijedu poslijepodne, na Sajmu knjiga u Puli američki staford je napao i usmrtio maltezera pred vlasnicom i ostalim posjetiteljima, prenosi Dnevnik.hr.

Nevenka Vladišković svog maltezera Ria je nosila u ruci, kad ga je napao staford za kojeg se vjeruje da je pobjegao iz obližnjeg dvorišta.

- Doživjela sam tako jedan šok. Kako ga je vukao - ja na jednu, pas na drugu stranu. Imala sam samo u glavi da spasim Ria, mog psića - prisjetila se Vladišković borbe za život svog ljubimca koja je trajala desetak minuta.

Kaže kako se borila sa psom bez razmišljanja što bi joj se moglo dogoditi, kad joj je u pomoć uskočilo nekoliko posjetitelja sajma.

- Pet muškaraca ga je tuklo, on nije puštao Ria iz svoje čeljusti. Dobro da nije nekoga od njih napao - dodao je vlasnik maltezera Franko Vladišković.

Policija je poslala obavijest veterinarskoj inspekciji za pokretanje prekršajnog postupka sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

- Ria ne mogu vratiti sve isprike svijeta, cijeli svijet nam se preokrenuo. Ja ću se pomiriti da sam ga izgubio. Onaj tko je odgovoran, neka njegova savjest radi i neka razmisli kako dalje - zaključio je vlasnik maltezera.

Bojan Zidarić, veterinar i voditelj gradskog skloništa za životinje Pula, rekao je da će staford do daljnjeg biti u skloništu dok se ne izda rješenje Državnog inspektorata. Vjeruje da će biti proglašen opasnom životinjom, a vlasnicima će biti dostavljeno rješenje o postupanju uz kaznu zbog necijepljenja psa.

Boris Krizman, ovlaštenik za provođenje testa socijalizacije opasnih pasa, objasnio je postupak socijalizacije koja je vjerojatno sljedeći korak u postupanju sa stafordom koji je napao psa, nakon veterinarske inspekcije.

- Dobije se od Hrvatskog kinološkog saveza potvrda da je prošao takvo jedno školovanje, ali ne samo pas nego i vlasnik. Pas će uvijek trebati imati brnjicu prema zakonskoj obvezi i onda može ići među ljude - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:24