WUNDERKIND: Ivana Brnas

Žute igraju na 'mlazni pogon', drže prvo mjesto i totalna ludnica vlada u Splitu: 'Nabrijane smo totalno, želimo biti prvakinje ove sezone!'


Vjekoslav Paun
09.02.2019.08:00
Žute igraju na 'mlazni pogon', drže prvo mjesto i totalna ludnica vlada u Splitu: 'Nabrijane smo totalno, želimo biti prvakinje ove sezone!'
Cropix

sažeto

Naša današnja gošća je talentirana košarkašica ŽKK Split, kluba koji trenutačno drži prvo mjesto u Prvoj ligi...


Vjekoslav Paun
09.02.2019.08:00

Košarkašice Splita sjajno igraju ove sezone, trenutačno su na vrhu ljestvice s tek jednim porazom u sezoni. Čarolija se događa u gradu podno Marjana, nitko više ne skriva ambicije i za nešto više od Final Foura...

Jedna od onih koja uživa u sjajnoj sezoni je i 21-godišnja Ivana Brnas, jedna od ponajboljih igračica popularnih "žutih".

"Sve je savršeno. Atmosfera u svlačionici je odlična, izvan terena i na parketu. Naporno se radi, svi smo tu s istim ciljevima. Jedna drugu guramo prema naprijed, sve zajedno dišemo istim plućima", slikovito će se izraziti mlada Imoćanka.

Što se to događa ove sezone u odnosu na prošlu, zašto baš sad ovakav razvoj situacije koji sve oduševljava na jugu?

ŽKK Split

"Dosta se toga poklopilo. Trener Boran Grgin zajedno sa svojim pomoćnikom (Šime Vidaković) radi sjajan posao, u klub je stigla i Vedrana Grgin-Fonseca, dosta sjajnih igračica pojačalo je naše redove kao što su Tea Buzov, Katarina Puljić, tako da se dosta stvari odlično poklopilo", reći će Ivana.

Njezini počeci događaju se u razdoblju kad je išla u treći razred u lokalnoj osnovnoj školi...

"Moj prvi klub zvao se Rea iz Imotskog, a počelo je kad sam imala 10 godina. Jednostavno kad sam ugledala loptu, teren, dogodio se neki klik i znala sam da je to za mene. Sve što danas znam mogu zahvaliti svom prvom treneru Mislavu Patrlju. Kako se klub u Imotskom raspadao, nije bilo više mogućnosti odigravanja utakmica, a samim tim onda više ne možeš niti napredovati, pa sam ja od trećeg razreda srednje škole preselila u Split gdje sam nastavila se baviti košarkom", reći će.

Kakva je situacija danas u Splitu, u klubu koji po imenima ima možda i najjači klupski stožer u Prvoj ligi. Kako to izgleda na financijskom polju?

Ivana Brnas

"Pa rekla bih da je iskreno kao i kod svih. Uprava se trudi da ispoštuju svoj dio, mi igračice imamo strpljenja. Nitko od nas ovo ne radi zbog novca, ali u svakom slučaju sve te naknade dobro dođu kao potpora. Da olakšaš malo roditeljima", našalit će se naša mlada košarkašica.

Pa i nije baš normalno da košarkašice prvoplasirane momčadi u Hrvatskoj razmišljaju na način da "potpora dobro dođe kad - dođe"?

"Daleko smo mi od profesionalizma, ovo je Hrvatska, tu su neka druga pravila generalno u sportovima obzirom na financijsku situaciju. Konkretno ja se ne bavim ovim zbog novca, već jer jako volim ovaj sport".

Studentica je Filozofskog fakulteta u Splitu, jednog dana će biti odgajateljica, a možda i trenerica:

"Bilo bi idealno spojiti te dvije funkcije u jednu, ali vidjet ćemo što će budućnost donijeti. Moji prijatelji su mi velika potpora, pa i profesori, znaju dobaciti, "mala je dobro odigrala", haha. Bude nekad i teških razdoblja, baš kao što je veljača zbog ispita, ali sve se može kad se hoće."

Godinama, pa i desetljećima, taj je kraj, ponajviše zbog izostanka financijskih ulaganja u Dalmaciju, ostao bez velikih sportskih klupskih rezultata, pa su posljednje pobjede, serije pobjeda košarkašica Splita, zapravo sjajna stvar za gledatelje kojih je i sve više na tribinama...

Ivana Brnas

"Publika je tu, sve su glasniji, strastveniji, brojniji. Bez njih niti ova naša priča ne bi bila ovo što je, tako da je sve to sjajna stvar.", reći će.

Možda jednom, u dalekoj budućnosti, "žuti" opet završe na krovu, pa i Europe?

"Trebalo bi dosta kontinuirano ulagati u klub, trebalo bi tu ostaviti dosta znoja na parketu, a uz sve to neophodna bi bila i financijska injekcija klubu. No tko zna, možda jednom. Mi smo sad fokusirani samo na prvu sljedeću utakmicu, na ovu sezonu", rekla je Brnas.

Obzirom kako stoje, a stoje trenutačno sjajno jer su na prvom mjestu, ispred prošlogodišnjih prvakinja Medveščaka, čini se da bi ova sezona mogla biti sjajna...

"Daleko je još kraj, ali da, to je naš cilj. Kad smo otvarali ovu sezonu govorili smo o plasmanu na Final Four, sad se ciljevi pomiču malo više. Prošle godine izgubili smo upravo od Medveščaka u play-offu, vidjet ćemo što će biti ove sezone", rekla je.

Bi li možda preselila na nekakav američki fakultet, uz studiranje se bavila i košarkom?

"Nisam razmišljala o SAD-u, meni je cilj završiti ovdje fakultet, steći diplomu. A poslije, tko zna, možda se i stignem profesionalno baviti u Americi košarkom.", rekla je Ivana.

Dražen Petrović, Bojan Bogdanović, LeBron James njezini su uzori, a moto je naravno naporan rad na parketu, kad stigne, pored fakultetskih obveza. Popularna Pahuljica, kako su joj tepali zbog sitne građe, jedna je od onih koja neće razočarati svoje navijače, u baš svaku utakmicu ulazi sa - 100 posto...

Cropix

košarka

Wunderkind

ŽKK Split

Ivana Brnas

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter