Tata predsjednik, a sin talent

'Zovu me veliki klubovi, ali ja ga ne puštam! Nema 17-godišnjaka koji ima već više od 40 nastupa među seniorima!


Vjekoslav Paun
13.06.2019.10:45
'Zovu me veliki klubovi, ali ja ga ne puštam! Nema 17-godišnjaka koji ima već više od 40 nastupa među seniorima!
Cropix

sažeto

Josip Bulat, predsjednik HNK Šibenik, zadovoljan je sezonom u kojoj je klub umalo i izborio Prvu ligu, ali i razvojem svojeg 17-godišnjeg sina Marka koji je skupio više od 40 utakmica među seniorima


Vjekoslav Paun
13.06.2019.10:45

Na Šubićevcu i oko njega još se oporavljaju oko infarkt sezone, godinu u kojoj im je Prva HNL izmaknula gotovo u "sudačkoj nadoknadi", ali ako se vratimo samo godinu dana unatrag i aktualiziramo samo jednu izjavu predsjednika HNK Šibenik, tad se ova "tragedija" može sagledati iz sasvim drugačije perspektive...

"Ma kakva prva liga, nama je cilj stabilizirati klub. Nemamo mi dovoljno novca za Prvu!"

Govorio je tada Josip Bulat, no evo, iako s dosta mladom i neiskusnom momčadi, na kraju su umalo i uspjeli.

Godinu dana kasnije osjeća se možda žal u njegovom glasu, gutanje "tvrde knedle", ali realno, s budžetom kakav je imao na raspolaganju, ovo je veliki uspjeh...

Cropix

"U kratkom periodu iz situacije u kojoj smo se nalazili, u samo godinu i pol dana, bili smo na pragu Prve lige. Situacija u kojoj smo zatekli klub bila je dosta loša, igrači su još štrajkali, kasnile su plaće za nekoliko mjeseci... A evo, bili smo na pragu Prve, vodili smo u drugoj ligi, bili prvi, ali evo, treba reći, Istra je kvalitetnija momčad i zasluženo su izborili ostanak u eliti", rekao je Josip i dodao:

"Bilo koji prvoligaš je kvalitetniji od drugoligaša, male su šanse postojale, ali realno nismo mi na tom nivou. Naravno mi se nismo htjeli predati, rezultat je takav kakav je, mi nismo uspjeli i idemo dalje."

Prije godinu dana, u jednom intervjuu, otkrili ste da vam je najbolje plaćeni igrač u klubu 6000 kuna, kakva je situacija danas, može li se povećati financijska injekcija za sljedeću sezonu?

"Ako ne dođe do privatnih ulagača, do prodaje kluba, bilo bi super da ostanemo na ovom nivou. Niti imamo veći niti manji budžet u odnosu na ostale, mi smo možda i u slabijem položaju jer smo sportsko-dioničko društvo, neki drugi klubovi su udruge građana, a to znači sasvim drugačije poslovanje, vođenje kluba, a samim tim i isplate plaća. Mi imamo licencu za prvu ligu što se financija tiče, možda nisu velike, ali su stabilne. To je za sredinu Druge lige", rekao je prvi čovjek drugoligaša sa Šubićevca i dodao:

Cropix

"Za prvu ligu s ovim budžetom ne možemo niti sanjati."

Spominju se neki investitori iz Indije koji bi možda i kupili klub?

"Ne mogu ništa reći na tu temu iz jasnog razloga, jer vlasnici kluba, Grad Šibenik, pregovaraju na tu temu s potencijalnim investitorom. Ja kao predsjednik kluba nemam što razgovarati, jer nisam vlasnik", smije se Bulat.

Ostali su bez trenera, Borimir Perković je bivši, imaju li već sad neko rješenje za sljedeću sezonu?

"Bili smo jako zadovoljni s radom s našim bivšim trenerom Perkovićem, napravio je super rezultat i to ću ponavljati sto puta ako treba. Jer mi smo u ovih godinu i pol dana napravili nešto gdje smo dignuli kapital kluba. Naš kapital je sad puno vrjedniji, to su mladi igrači koji na tržištu sad nešto vrijede. Mi smo ga dignuli, napamet ću reći, možda i 10 milijuna kuna! Naš kapital su igrači!".

Cropix

Jeli plan onda zadržati tu mladost ili rasprodati i nešto zaraditi?

"Nastojat ćemo da napravimo što je najbolje za klub i za igrače. Je li to prodaja ili ostanak, ili prodati, pa posuditi, ima više varijanti, vidjet ćemo u prijelaznom roku."

Neizbježno pitanje je i njegov sin Marko, koji s tek 17 godina ima više od 40 nastupa u seniorskoj ekipi Šibenika...

"Marko je nama bio važan igrač, prema riječima trenera i struke, uostalom vidjelo se to jasno i na travnjaku. Ne znam ima li još koji mladić koji ima toliki broj nastupa za seniorsku ekipu u tom rangu natjecanja, sigurno je dosta napredovao. Njegov razvoj je odličan, razvija se baš kako treba. Sazrijeva u pravog igrača! Samim tim imamo i upit za njega od raznih klubova, a kako će se ta situacija rasplesti, to ćemo vidjeti u skoroj budućnosti."

Ranko Suvar / CROPIX

Neki igrači, koji su prerano otišli na inozemno tržište, nisu se snašli, pronašli svoje mjesto u momčadima. Što bi on savjetovao svom sinu?

"Marko je mogao prije dvije godine otići iz kluba. Pa i prošle godine. Naravno, pogotovo i danas! Moj savjet mu je, a to mu savjetujem zadnje dvije godine i to savjetujem i svim mladim igračima, našim kadetima i juniorima, najbolje mu je, najbolje vam je, kroz prvu ekipu doći do seniorskog nogometa.", kaže i dodaje:

"Ako na primjer odu naša dva dobra igrača u Hajduk i ako tamo ne igraju, to im ništa ne znači. Otići u veći klub tako mlad, to je pogrešna politika. Mislim da je Marko najbolji primjer. Pa mene od desete godine zovu za Marka! Najbolja stvar je bila da je ostao i sad dolaze ponude koje su sve veće. I vidjet ćemo što ćemo odlučiti".

Na Šubićevcu i oko njega još se oporavljaju oko infarkt sezone, ali sigurno su i ponosni da se nakon nekoliko sezona dogodio jedan "boom", pa i povratak gledatelja. Sa zanimanjem pratimo razvoj, a možda i ulazak indijskog investitora u klub...

nogomet

100posto sport izdvojeno

Marko Bulat

Josip Bulat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter