VIDEO: Brži od života, a pravila nije poštivao

Živio je kao rock zvijezda i imao je separe u svim noćnim klubovima: Najviše je šmrkao kokain, a na utakmice je dolazio sa štekom cigareta i bocom viskija!


Vjekoslav Paun
10.07.2019.08:00
Živio je kao rock zvijezda i imao je separe u svim noćnim klubovima: Najviše je šmrkao kokain, a na utakmice je dolazio sa štekom cigareta i bocom viskija!
Getty Images

sažeto

U današnjem feljtonu tema je Claudio Caniggia, osebujna pojava svjetskog nogometa...


Vjekoslav Paun
10.07.2019.08:00

Za njega kažu da je bio brži od života, a takav je i nogomet igrao. Pravila nije poštovao, želio je sve i to - odmah. Roker u kopačkama, nesuđeni atletičar, čuven po izuzetnoj brzini i to iako je znao napuniti pluća - duhanom. Legenda, ali i osebujna pojava sklona - narkoticima...

Jedna izjava, njegova, autorska, možda i najbolje govori o njegovom stilu života.

"Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman!", izjavio je jednom u šali Claudio Caniggia.

Ali izjava je ostala, prepričala se dovoljno puta i ušla u legende. Rođen je u Hendersonu u pokrajini Buenos Aires, oko 400 kilometara od argentinske prijestolnice, a u mladosti je bio sprinter, postizao je odlične rezultate na regionalnoj razini na 100 metara.

Skok u dalj, 200 i 400 metara također su bile njegove discipline, ali je ljubav prema nogometu bila jača. Samo nekoliko mjeseci prije 15. rođendana priključio se nogometnoj akademiji River Platea. Kad mu je bilo 15 godina već je bio u momčadi Platea koja je osvojila trostruki naslov.

Talijanska Seria A bila je iznimno popularna u to vrijeme za Argentince, bio je to i njegov put, pa je potpisao za Veronu, ali nije bilo sreće u premijeri, zabio je samo tri gola, zbog loma noge nije često nastupao. Već sljedeću sezonu završio je u Atalanti, u talijanskoj provinciji, ali nije mu smetalo - zabio je deset golova, a njegov klub izborio je Europu.

Prijateljstvo s Maradonom mu je 'uništilo' karijeru

No tek u Romi ambicije su mu porasle maksimalno. U momčadi Vujadina Boškova, a koji je mogao računati na Hässlera, Mihajlovića, Gianninija, Rizzitrellija, Aldaira, pucali na osvajanje naslova, no budući da su u prvom dijelu sezone osvojili samo 15 bodova, ambicije su naglo - pale.

I zato se nerijetko, baš te sezone, znao utješiti sa svojim velikim prijateljem, Maradonom. Onako kako to priliči njima - kokainom...

Njegov stil života, stil rock zvijezde, kao i druženje s Maradonom, reći će najbolji poznavatelji prilika, odmaknuli su ga od staze - profesionalca. Tako su prvi tragovi kokaina pronađeni u njegovu urinu u ožujku 1993. godine, pa je morao "odležati" 13 mjeseci, odnosno toliko je bio suspendiran.

Navodno je imao separe u svim poznatim noćnim klubovima, a Roma ga je odbacila nakon dvije sezone...

Facebook

Zaigrat će sa svojim najboljim prijateljem za Argentinu na Svjetskom prvenstvu 1994, kada je u grupi Caniggia s dva gola donio Gauchosima pobjedu protiv Nigerije, ipak, Diego je ubrzo pao na doping kontroli, doduše zbog efedrina, a Argentina je tako bila osuđena na raniji put kući, iako je nagovještavala velike domete...

Lutao je poslije toga Caniggia, bio je suspendiran zbog nedozvoljenih sredstava, potresla ga je smrt majke, a s 33 godine je pokušao ponovo sa Atalantom. Nije uspjelo.

Getty Images

Dobio je poziv iz Dundeeja, gdje se preporodio i blistao. Zvao ga je Bielsa poslije toga u Argentinu - koji ranije nije htio čuti za njega zbog frizure. El Loco ga nije poslao na teren tijekom Mundijala. S obzirom da nikada nije bio igrač za klupu, Caniggia je u Japanu, tijekom utakmice sa Švedskom, toliko gunđao sucima da su ga "počastili" crvenim kartonom i okončali njegovu karijeru. Igrao je i u Rangersima, "pod stare dane"...

Igrao je i u Kataru te Wembleyju do 2012. godine. Povremeno radi kao skaut, a ne odbija ni angažmane u show businessu...

100posto feljton

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter