KANABIS U SPORTU

Zbog nuspojava lijekova i problema s mentalnim zdravljem spas su potražili u marihuani: 'Bez nje karijera mi ne bi bila ista'


Toni Horvat
04.09.2018.19:00
Zbog nuspojava lijekova i problema s mentalnim zdravljem spas su potražili u marihuani: 'Bez nje karijera mi ne bi bila ista'
Suns Archive

sažeto

Na Konferenciji znanosti o kanabisu američki sportaši govorili su o svojim iskustvima u borbi protiv tjeskobe, depresije i iscrpljenosti


Toni Horvat
04.09.2018.19:00

Ublažavanje bolova, rješavanje problema tjeskobe, izbjegavanje lijekova s brojnim nuspojavama i jednostavno opuštanje uslijed naporne sezone samo su neke od blagodati korištenja marihuane u sportu, zaključak je s godišnje Konferencije znanosti o kanabisu, koja je održana u američkom Portlandu, a na njoj su svoja iskustva podijelili i brojni poznati profesionalni sportaši.

"Kad 18 godina igraš u NBA ligi i moraš biti u stanju kvalitetno igrati u napornom ritmu od 82 utakmice, imaš problema s tjeskobom i sposobnosti opuštanja. Kanabis mi je uvijek pomagao u tome, bez njega karijera mi ne bi bila ista", rekao je Clifford Robinson, bivša NBA zvijezda (na slici).

"Brzo sam shvatio da ću poludjeti od propisanih lijekova. Činili su me strašno razdražljivim, oblivao bi me hladan znoj usred noći i osjećao sam se kao da mi netko nožem para trbuh. Zbog njihovih nuspojava sam i počeo s marihuanom", dodao je Eben Britton, bivši igrač u NFL-u.

Među hokejašima ni nema testiranja

NBA i NFL jedine su profesionalne lige u SAD-u koje testiraju igrače THC, psihoaktivni sastojak marihuane, te ih kažnjavaju ako ga pronađu. Ipak, Amerikanci su u odnosu na Europu vrlo blagi, pa tek treći ili četvrti prekršaj dovodi do značajnije suspenzije.

U MLB-u, profesionalnoj ligi u bejzbolu, igrače se ne testira osim u slučaju "osnovane sumnje", hokejaši nemaju nikakvih problema jer NHL ne vodi marihuanu kao nedopušteno sredstvo, a nogometaši u MLS-u moraju na testiranja, ali ih se ne kažnjava za količine manje od 150 nanograma po mililitru krvi, što je u skladu s napucima Svjetske antidopinške agencije. O kolikoj se količini radi shvatit ćete ako je usporedimo s 5 ng/ml, gornjom granicom s kojom ćete proći bez posljedica zaustavi li vas policija u vožnji.

Marihuana je trenutačno legalizirana u više od polovice američkih saveznih država, a vrlo je popularna među sportašima, pogotovo onima koji uz bolove njome rješavaju mentalne bolesti poput tjeskobe ili depresije. Dobar je primjer košarkaš Larry Sanders, koji je nakon druge suspenzije okončao profesionalnu karijeru shvativši da mu je mentalno zdravlje važnije od sporta koji mu ne dopušta da se sa svojim poremećajima bori onako kako zna. Još jedan bivši košarkaš, Kenyon Martin, svojedobno je rekao kako 85% igrača u NBA ligi puši barem rekreativno.

U Hrvatskoj otkaz za prvi prekršaj

Kod nas su kazne puno rigoroznije, što smo vidjeli lani na primjeru Briana Williamsa, s kojim je Škrljevo raskinulo ugovor jer bi zbog suspenzije ionako propustio dobar dio sezone. Istu je sudbinu prije 10 godina doživio Tony Akins, kojeg je Split iz istog razloga morao potjerati prije samog finala Prvenstva Hrvatske.

No visoke kazne za korištenje marihuane među sportašima zapravo su samo preslika društva, jer u našoj javnosti konoplja je i dalje poprilično demonizirana i tek se nedavno uz recept smije koristiti u medicinske svrhe. Amerikanci su tu kudikamo slobodoumniji.

"To je čudotvorna biljka koja ima moćan učinak na dobrobit sportaša tijekom i nakon karijera", rekla je dr. Uma Dhanabalan sa sveučilišta Harvard, koja je bila jedna od moderatorica na konferenciji.

Ipak, da ne bi ispalo da je ovo reklama za nešto što je kod nas i dalje "na rubu zakona", spomenimo i da je Kristin Wohlschlagel na konferenciji otkrila kako, suprotno dosadašnjim saznanjima, konzumiranje marihuane može rezultirati i smrću. Naime, jedan od 1000 pacijenata na kojima je radila istraživanje umro je jer je "velika količina THC-a u kombinaciji s drugim lijekovima uzrokovala nepopravljivu štetu na njegovim jetrima". Pa neće valjda "drugi lijekovi" biti krivi...

NBA

Marihuana

kanabis

NFL

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter