Najmlađi hrvatski trener

Totalni je hit na tržištu: 'Naslijedio sam legendu, a moj cilj je stvoriti stabilan klub koji će jurišati ligom i razvijati mlade igrače!'


Slaven Knežević
24.06.2019.08:00
Totalni je hit na tržištu: 'Naslijedio sam legendu, a moj cilj je stvoriti stabilan klub koji će jurišati ligom i razvijati mlade igrače!'
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Ivan Prelec nedavno je postao trener Istre 1961, a sada nam je otkrio kako je došlo do tog posla i koji su planovi u nadolazećoj sezoni


Slaven Knežević
24.06.2019.08:00

Ivan Prelec naslijedio je Igora Cvitanovića na klupi Istre 1961 i tako s 31 godinom postao najmlađi trener u 1. HNL. Iako je mlad, Prelec iza sebe već ima sjajan trenerski CV. Goricu je uveo u 1. HNL, a onda s Deanom Klafurićem vodio i varšavsku Legiju. Sada slijede novi izazovi u pulskom prvoligašu. Za početak smo Preleca zamolili da se osvrne na premijernu sezonu Gorice u 1. HNL.

"Mislim da je Gorica stvarno bila hit prvenstva. Napravili su vrhunski rezultat. Do zadnjeg kola su bili u borbi za Europu. Sve govori činjenica da je Gorica imala najbolju premijernu sezonu u 1. HNL od svih klubova koji su u povijesti ušli u najviši rang", kaže Prelec pa dodaje:

"Gorica je stabilan i organiziran klub koji se godinama spremao za nešto i sada kada se to pojavilo, spremno su to dočekali. Zaslužuju sve pohvale, a ja se nadam da će i u idućoj sezoni nastaviti u istom tonu."

Damir Krajac / CROPIX

Nakon što ste uveli Goricu u 1. HNL, otišli ste u varšavsku Legiju kod svojeg prijatelja i trenera Deana Klafurića.

"Nažalost, taj dio u Poljskoj je trajao prekratko. Nismo uspjeli doći ni blizu realizacije ciljeva koje smo si postavili u Legiji jer nije potrajalo. Legia je veliki klub, koja ima velika očekivanja i visoke ciljeve i veliki je svakodnevni pritisak i navijača i medija, ne samo na igrače i stožer nego i na ljude koji vode klub", kaže Prelec pa nastavlja:

"Ti ljudi koji vode klub su podlegli pritisku u trenutku kada nismo, radi sportskih, ali i nekih nesretnih okolnosti, proći drugo pretkolo Lige prvaka. Iako je cilj bio ulazak u Europsku ligu, u tom trenutku se pojavio veliki pritisak medija i navijača s kojim se predsjednik kluba nije znao nositi pa je smijenio Deana koji je tu bio kolateralna žrtva. Morao sam ostati još neki kraći period, a onda sam uspio dogovoriti raskid ugovora i vratio se u Hrvatsku nakon kratke i neuspješne epizode u Legiji. No, uvjeren sam da smo imali vremena da bismo napravili dobar posao i velike stvari."

Želja da radite s Klafurićem za sada nije do kraja ispunjena.

"Ta naša želja postoji oduvijek i u jednom dijelu se ispunila kada smo dobili priliku raditi u Legiji, ali nažalost to se nije razvilo u smjeru koji smo priželjkivali. Nakon toga je bio plan da nastavimo dalje gledati prema nekim zajedničkim projektima, ali u neku ruku je i tržište to koje diktira stvari", kaže Prelec pa dodaje:

"Dolazile su neke ponude koje se nisu realizirale, a s druge strane, Dean zna da ja sebe dugoročno vidim na poziciji glavnog trenera. Nisam očekivao da će ovako brzo dolaziti prilike da budem glavni trener, ali pojavile su se. Najbolje se osjećam kad radim i razvijam se i pojavila se Istra koja mi je dala tu priliku. Eto, izgleda da ćemo obojica biti glavni treneri na različitim destinacijama, a naš odnos ostaje kakav je i bio, a to je veliko prijateljstvo. Komuniciramo svakodnevno i pomažemo si, a taj dio se neće mijenjati."

Boris Kovacev / CROPIX

Na klupi Istre naslijedili ste legendarnog Igora Cvitanovića. Osjećate li pritisak zbog toga?

"Nema pritiska. Igor Cvitanović je definitivno igračka legenda i, ako pričamo o igračkoj karijeri, možemo mu se samo diviti. S druge strane, ako pričamo o trenerskom poslu, Igor Cvitanović je moj kolega i kao što je on naslijedio nekog kolegu, tako sam ja naslijedio njega i tako će jednog dana netko naslijediti mene. Tako je to u trenerskom poslu", kaže Prelec pa objašnjava kako je došlo do dogovora s Istrom:

"Istra je sa mnom uspostavila kontakt još u 10. mjesecu prošle godine, ali tada nisu bile dobre okolnosti da preuzmem momčad. Situacija se sada promijenila i došla je ponovno ponuda. Već sam bio u procesu dogovora s Hrvatskim Dragovoljcem kada se pojavila Istra. Pristali su na uvjete koje sam postavio i dali mi da dovedem svoj stožer koji je ključan za kvalitetu mojeg rada. Prezentirali su mi i svoju viziju u kojoj bi okosnicu momčadi, 80 posto ekipe, trebali činiti igrači iz Hrvatske, odnosno s Balkana, dok bi 20 posto trebali činiti stranci."

Koji su ciljevi kluba?

"O ovoj sezoni je cilj stabilnost, odnosno da se ne bude u opasnim vodama kao što je to bilo u prethodne dvije sezone. Uz to, želimo prezentirati što bolju igru koja će kroz naporan rad omogućiti razvoj mladim igračima i igračima koji dolaze na posudbu iz Alavesa. Radimo intenzivno na dovođenju pojačanja, a u pripreme smo krenuli s kadrom koji je ostao iz prošle sezone, nekolicinom juniora kojima se želi dati prilika plus nekoliko igrača koji su na probi. Za sada imamo 24-25 igrača, ali tu će sigurno biti još dosta dolazaka i novih igrača."

Foto: Sportnews / Djuka

Istra je novi iskorak u Vašoj karijeri. Prvi put samostalno vodite prvoligaša.

"Apsolutno, to je nova situacija. Međutim, nogomet je za mene jedna cjelina bez obzira na to o kojem se rangu ili starosnoj kategoriji radi. Moja ideja, ljubav prema nogometu i način na koji radim uvijek su isti. Ovo će samo biti jedna nova situacija u smislu kvalitete lige i prilagodbe na jednu novu sredinu kao što je Pula i prilagodba na neke nove igrače. Mislim da nas takve nove situacije najviše razvijaju jer je izlazak iz zone komfora nešto što nam omogućuje najveći razvoj, a ovo je za mene upravo izlazak iz zone komfora. Veselim se tome i nadam se da ću se znati adaptirati i snaći u svemu tome."

Za kraj, nogomet je Vaš život, a upravo je nogomet skoro doveo i do prekida s tadašnjom djevojkom, a današnjom suprugom. Što se to točno dogodilo?

"Bila je to jedna situacija kada je moja supruga s kojom imam dvoje prekrasne djece u jednom trenutku naše veze bila zabrinuta. Taman smo počeli živjeti zajedno, a ja sam u tom trenutku imao akademiju i jako puno obaveza vezanih za nogomet i bilo je jako malo vremena za nas. Njoj nije bilo jasno zašto se toliko predano bavim tim trenerskim poslom kada od toga nemam neku korist, a nemamo ni vremena za privatni život", kaže Prelec pa nastavlja:

"Pitala me što mi je važnije, ona ili nogomet, pa sam joj objasnio da se to uopće ne može uspoređivati. Nogomet za mene uopće nije neki vanjski faktor. Nogomet je dio mene, ja jesam nogomet i u tom nogometu i trenerskom poslu sam se pronašao. Ne mogu uspoređivati nju i nogomet. Nogomet sam ja, a ona je osoba koju volim i s kojom želim provesti cijeli život. Tu je ona osvijestila da me mora prihvatiti takvog i da će nogomet uvijek biti dio mene i da ću uvijek biti na neki način povezan s nogometom što će direktno utjecati na naš život. Uzela je dva dana i promislila o svemu i prihvatila to. Od tog trenutka je ona moja daleko najveća podrška i bez nje je pitanje kako bih se razvijao kao trener. Kada imam podršku obitelji, sve je lakše", zaključio je Prelec.

Ranko Suvar / CROPIX

nogomet

HNL

100posto sport izdvojeno

Istra 1961

Ivan Prelec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter