Videoigra mu je uništila život

Zbog Championship Managera se poželio ubiti: 'Pio sam po 10-12 tableta za spavanje odjednom. Htio sam zauvijek zaspati'


100posto
30.10.2018.15:00
Zbog Championship Managera se poželio ubiti: 'Pio sam po 10-12 tableta za spavanje odjednom. Htio sam zauvijek zaspati'
Getty Images

sažeto

Cherno Samba bio je planetarno popularan zbog videoigre Championship Manager, a to mu je stvorilo veliki problem


100posto
30.10.2018.15:00

Cherno Samba nikada nije imao neku zavidnu nogometnu karijeru, ali oni koji su igrali Championship Manager krajem 90-ih ga se itekako sjećaju. Samba je tada imao 19 godina i igrao je za Millwall, a popularna igra mu je donijela svjetsku slavu kada ga je proglasila wunderkindom.

Samba je tako preko noći postao planetarno popularan, a to mu je skoro uništilo život.

"Bio je to pravi pakao. Nisam više htio igrati nogomet, nisam htio biti ovdje. Nisam to mogao podnositi. Želio sam samo zaspati i zaboraviti na sve. Htio sam da se više nikada ne probudim. Uzimao bih 10-12 tableta za spavanje odjednom. Tablete sam krao od psihijatra, a nekada sam popio i cijelu kutiju", napisao je Samba u autobiografiji pa dodao kako mu je najteži period bio kada je igrao za Cadiz:

"Propustio sam jedan trening i progutao četiri kutije tableta. Pao sam na pod i ostao bez svijesti. Bio sam jedan od onih koji je pričao da ga depresija nikada neće stići, a kada sam došao sebi, bio sam sretan što sam živ. Pomislio sam da to nisam ja i da moram pod hitno srediti život", napisao je Samba kojem je život spasio prijatelj koji je dolazio po njega prije treninga.

Karijeru je prekinuo u 29. godini, a tijekom nje je nastupao za Millwall, Cadiz, Malagu B, Plymouth Argyle, Wrexham, Haku, Panetolikos i Tonsberg. Ukupno je odigrao 52 utakmice i zabio 15 golova. Daleko od predviđanja Championship Managera.

"Moja impresivna statistika u toj igri dovela je do toga da je moja virtualna pojava bila veća od one realne na terenu. Bio sam najbolji engleski igrač generacije, ali samo u igri. Imao sam problema s time, a protivnički igrači su me često zadirkivali zbog toga", iskren je Samba koji je na kraju uspio pobijediti depresiju:

"Volim sve to, to je dio mene. Imamo toliko priča i svi me prepoznaju na ulici. Čak i nakon toliko godina ljudi mi pričaju da sam igrao za njih. Svi me znaju kao legendu Championship Managera. Lijepo je znati da sam nekoga usrećio svojom igrom. Da nije bilo nogometa, završio bih u zatvoru. Ta kultura lopovluka je u Peckhamu uzela maha", napisao je, između ostalog, legendarni Samba.

nogomet

esport

videoigre

Championship Manager

Cherno Samba

newsletter

Prijavite se na Newsletter