VIDEO: Čudesni sport

Prosinečki i Janković 'zarazili' Zagrepčane padelom


Toni Horvat
26.02.2017.13:35
Prosinečki i Janković 'zarazili' Zagrepčane padelom

sažeto

To nije sport samo za profesionalce, nego i za djecu, starije, miješano muškarce i žene, svi ga mogu igrati, kaže Janko Janković, koji je ovaj sport sličan tenisu prije točno godinu dana doveo u Hrvatsku


Toni Horvat
26.02.2017.13:35

Padel je nastao 1969. u Meksiku, poslije toga se proširio na Argentinu, a poslije toga je došao u Španjolsku. U zadnjih 20 godina je najpopularniji mogući sport. Čak je popularniji od tenisa. Profesionalno ne, ali amaterski da, započeo je priču o svojoj velikoj sportskoj ljubavi bivši nogometaš Janko Janković.

Deset godina je igrao u Španjolskoj, dvaput je zaigrao za hrvatsku reprezentaciju, uključujući i onu slavnu pobjedu nad Španjolcima u prijateljskoj utakmici u Valenciji.

Uz pomoć dobrog prijatelja Roberta Prosinečkog odlučio je svoju strast prenijeti na sunarodnjake, pa je prošle veljače u Paviljonu 10 Zagrebačkog velesajma otvorio prvi padel klub u Hrvatskoj.

''Znao sam da u Zagrebu ima puno teniskih klubova, teniskih terena, kultura reketa… Bio mi je životni cilj da dovedem padel'', kaže Janković.

''Klub smo otvorili 26. veljače prošle godine. Ispočetka je bilo teško jer nitko nije znao što je padel, ali sad imamo više od 1500 klijenata koji stalno dolaze.''

Među njima su i brojni hrvatski sportaši, poput Ivana Perišića, Bojana Bogdanovića, Arijana Ademija, Duje Čopa, Ane Konjuh... S obzirom na sličnosti s tenisom, ne čudi što je najpopularniji među tenisačima. Tako smo u igri s prijateljima na Velesajmu zatekli Davis Cup reprezentativca Franka Škugora.

''Prvi put sam isprobao padel ove zime. Ključne razlike su zidovi, koje mi u tenisu nemamo, odbijanja, treba znati gdje se postaviti, drukčije su pozicije... Dosta je zanimljiva igra, ima jako puno strategija koje možete igrati. Reket je nešto kraći od teniskog, tu jje razlika kod smasha, ali u samom osjećaju igre nema prevelike razlike'', usporedio nam je Škugor svoj prvi sport i ovaj kojim se opušta.

Padel je sport za široke mase. Teren je manji od teniskog (20 metara dugačak i 10 širok), pa se na mjestu jednog terena za tenis može napraviti nekoliko onih za padel.

''To nije sport samo za profesionalce, nego i za djecu, starije, miješano muškarce i žene, svi ga mogu igrati! Društven je, zarazan i jednostavan. Padel se uvijek igra dva protiv dva. Tko god je igrao skvoš, badminton ili tenis, pravila naučio za pet minuta. Samo je servis drukčiji, ali naučite ga nakon tri udarca'', objasnio je Janković.

Ovaj sport daleko je najpopularniji u Španjolskoj, ali sve brže se širi i u ostale zemlje, poput Portugala, Francuske, Monaka, Švedske, Engleske... A već godinu dana je i u Hrvatskoj.

100posto sport video

Robert Prosinečki

Franko Škugor

padel

Zagrebački velesajam

Janko Janković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter