WUNDERKIND: JOSIP VEKIĆ

'Zagreb će biti jedini prvak Hrvatske sve dok moj Metković ne skupi nešto novca i stvori megamomčad, a moj uzor je samo jedan, legendarni Pero Metličić'


Vjekoslav Paun
17.11.2018.08:00
'Zagreb će biti jedini prvak Hrvatske sve dok moj Metković ne skupi nešto novca i stvori megamomčad, a moj uzor je samo jedan, legendarni Pero Metličić'
Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Gost naše tradicionalne subotnje rubrike je 20-godišnji desni vanjski Josip Vekić, a koji svoju rukometnu karijeru nastavlja graditi u redovima državnog prvaka 


Vjekoslav Paun
17.11.2018.08:00

Mandarine i rukomet zaštitni su znak bliže i šire okolice Metkovića, taj plodni neretvanski kraj već desetljećima hrani Hrvatsku, kako neophodnim vitaminima, tako i s fantastičnim - rukometašima.

Jedan od onih koji, baš kao i većina, traži put preko državnog prvaka (prvog i jedinog u povijesti Hrvatske) je i Josip Vekić, 20-godišnjak koji u PPD Zagrebu igra na poziciji desnog vanjskog.

Taj div od 210 cm i 100 kilograma počeo je igrati s 12 godina, u kraju u kojem se rukometna lopta naravno stavlja - pod bor.

"Pa ja baš i nisam bio taj primjer, uglavnom sam naganjao nogomet, ali u jednom trenutku sam se predomislio i nisam požalio. Ali da, u mojem gradu sve se vrti oko rukometa, tako da je to bio logičan izbor. Ili nogomet ili rukomet".

PPD Zagreb

U gradu u kojem su slavu stekli Balić, Lacković i Metličić nije teško pronaći uzor...

"Pa Pero Metličić je svakako moj prvi izbor. Igramo na istoj poziciji i nije bilo teško za izabrati. Jesmo li se upoznali? Pa zapravo i nismo, znamo se iz viđenja, pozdravimo se u prolazu, haha", otkrit će Josip.

Kakvi su ciljevi sa Zagrebom ove sezone?

"Pa klasika, želimo na Final Four u Seha ligi, a u Ligi prvaka što bude. Jako smo motivirani da se dokazujemo, vidjet ćemo što će nam donijeti ova sezona."

Josip je imao samo pet godina kad je Hrvatska postala svjetski prvak 2003. godine u Portugalu...

"Gledao sam te snimke, znam sve što se tamo događalo. Svakome je sigurno san jednoga dana zaigrati za reprezentaciju, to je ispred svega. Taj osjećaj sigurno nema nikakvu alternativu. To mora da je nešto najljepše na svijetu.", rekao je 20-godišnjak.

Tomislav Kristo / CROPIX

Povući će paralelu s nogometom...

"U nogometu i rukometu uvijek se stvori sjajna atmosfera kad su utakmice u pitanju, gušt je gledati te utakmice. Ovo što se dogodilo u Rusiji suvišno je i komentirati, nešto totalno neočekivano, ali predivno. Rekao bih da se to događa kad su u pitanju rukomet i nogomet, moja dva najdraža sporta", nasmijao se.

Život, karijera u Zagrebu?

"U početku je bilo teško, bilo je dosta problema, ozljeda. Evo izbivao sam sedam, osam mjeseci, pa taj povratak nakon ozljede koljena (ligamenti), teško je to sve proći. Evo sad sam se opet vratio, hvatam zalet, dobro je. Idem polako, korak po korak", izjavio je mladi hrvatski rukometaš.

Što mu najviše nedostaje iz Metkovića?

"Pa ne znam, prijatelji najviše, ekipa. Ali navikao sam se već na udaljenost, na drugo podneblje. Tako je to kad mijenjaš lokaciju", rekao je.

Ima li neku omiljenu lokaciju u Zagrebu?

"Pa kako živim u Srednjacima, onda je to Jarun koji mi je dosta blizu. Kvart koji mi baš paše i koji volim. U centru je gužva, pa ga rado izbjegavam", rekao je.

Kakav je Lino trener?

"Odličan, najbolji. Izvlači ono najbolje iz tebe. Volim ga kako radi s nama mladim igračima, dosta mi prilika daje, moram biti zahvalan. Ali i ja se trudim", nasmijat će se.

Postoji li klub u koji bi htio otići?

"Trenutačno ne razmišljam o tome, lijepo mi je ovdje i ovdje hvatam zalet u karijeri".

Kad će netko, recimo Metković, prekinuti gotovo 20-godišnju dominaciju Zagreba u ligi?

"A ne znam, kad bude dole para! Sve je u financijama!", nasmijat će se na kraju Josip.

Tomislav Kristo / CROPIX

rukomet

PPD Zagreb

Josip Vekić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter