FOTO: Veliki pad Hrvatske u godinu dana

Za samo godinu dana Vatreni vrijede manje za čak 100 milijuna eura i ispali su iz elitnog kruga: Brozović i Kramarić najtraženiji i najvredniji!


Vjekoslav Paun
25.06.2019.08:00
Za samo godinu dana Vatreni vrijede manje za čak 100 milijuna eura i ispali su iz elitnog kruga: Brozović i Kramarić najtraženiji i najvredniji!
Getty Images

sažeto

Hrvatska vrijedi oko 292 milijuna eura i nalazi se u društvu Austrije i Poljske, prema Transfermarktu...


Vjekoslav Paun
25.06.2019.08:00

Prije godinu dana Svjetsko prvenstvo tek se zahuktavalo za Vatrene, nisu toga bili svjesni niti oni sami, drame na penale tek će doći na - meni. Još nitko nije ozbiljno gledao prema samoj završnici, "da je samo preživjeti osminu finala", ponavljao je Zlatko Dalić...

Svijet je sve više respektirao "dream team" iz Hrvatske, te crne neustrašive "jahače" koji su, nakon demontaže Messijeve Argentine, visoko - postavili letvicu.

Alex Livesey/Getty Images

"Hrvatska može i do četvrtfinala", počeli su uočavati Vatrene i globalni svjetski autoriteti, primjerice Gary Lineker.

A počele su rasti i - brojke. Upravo je uoči sudara Hrvatske i Engleske u moskovskom polufinalu objavljena brojčani nesrazmjer, pa je "Gordi albion" vrijedio gotovo 850 milijuna eura, a Hrvatska samo 364 milijuna i to zajedno s izbačenim Nikolom Kalinićem.

Za usporedbu, vrijednost "trikolora", a uoči finala, iznosila je preko - milijardu eura!

Hrvatska - srpanj 2018. godine: 364 mil. eura

Screenshot

"Drugačije se gledaju engleski, francuski nogometaši u odnosu na hrvatske. Ima dosta tamo iznimno kvalitetnih igrača, ali i "prijevara"", oglasit će se na tu temu brojni menadžeri.

Do kraja rujna prošle godine brojka Vatrenih još se rastegnula na 400 milijuna eura, no dalje, zbog činjenice da je riječ o relativno "starijoj" momčadi, baš i nije rasla. Dapače...

Danas, godinu dana kasnije, neka "nova Hrvatska", bez Subašića, Mandžukića, Ćorluke, ali i s teškim sezonama iza sebe, ne vrijedi niti približno kao prošle godine.

Getty Images

"Igrači se nisu odmorili, napunili akumulatore. Nespremni su uletjeli u sezone i to se evidentno primijetilo. Zato očekujem da će sljedeće sezone vratiti svoju prepoznatljivu formu", reći će Branko Ivanković, nekadašnji pomoćni trener Vatrenih u eri Ćire Blaževića.

Hrvatska danas prema Transfermarktu vrijedi samo 291.5 milijuna eura. Vatreni su danas na 18. mjestu u društvu Poljske, Austrije, Rusije, Walesa po vrijednosti igrača, dok je od zemalja u susjedstvu hrvatsko mjesto preuzela - Srbija. Orlovi sad vrijede oko 350 milijuna eura, no niti to ih ne spašava "petarde" od Ukrajinaca na gostovanju, primjerice...

Hrvatska - lipanj 2019. godine: 291.5 mil. eura

Screenshot

Značajno se napuhala cijena i Engleske, koja je po vrijednosti pretekla i same svjetske prvake. Bijeli vrijede tako 1.22 milijarde eura, dok su Francuzi procijenjeni na deset milijuna manje.

Najvrjedniji hrvatski igrač danas je Marcelo Brozović, procjenjuje se na 50 milijuna eura, dok je na drugom mjestu Andrej Kramarić koji vrijedi 38 milijuna, a zatim slijede Kovačić (35), Perišić (30), Modrić (20)...

Zanimljivo da na listi nema Ivana Rakitića koji se zahvalio Zlatku Daliću, barem za posljednje, lipanjske izazove, a i pitanje je hoće li se išta promijeniti i dolaskom hladnijih, jesenskih dana...

Getty Images

Screenshot

hrvatska nogometna reprezentacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter