ANKETA: KOGA ŽELITE U PRVIH 11?

Za okršaj s Rusima otvorene su još pozicije lijevog beka te veznjaka za trokut s Modrićem i Rakitićem


Toni Horvat
05.07.2018.14:45
Za okršaj s Rusima otvorene su još pozicije lijevog beka te veznjaka za trokut s Modrićem i Rakitićem
Tom Dubravec/ CROPIX

sažeto

Zlatko Dalić ima čak četiri opcije za jedno mjesto u sastavu protiv Rusije


Toni Horvat
05.07.2018.14:45

Još nas samo dva dana dijeli od još jedne utakmice generacije koju će hrvatska nogometna reprezentacija odigrati na SP-u u Rusiji. Više-manje je jasno kakav će sastav Zlatko Dalić poslati na teren protiv domaćina. Ne bude li nekih iznenadnih problema, devet igrača je sigurno.

Sporna je pozicija lijevog beka, hoće li je pokriti Ivan Strinić ili Josip Pivarić. Prvonavedeni je bolji defanzivac i priliku dobiva u utakmicama protiv jačih momčadi u kojima se očekuje opasnost s protivničke desne strane, a potonji je korisniji ako se treba postaviti napadački jer su njegovi centaršutevi i prodori opasniji nego njegova konkurenta. Zato bi protiv Rusa Pivarić mogao dobiti prednost.

Tom Dubravec/ CROPIX

Druga enigma odnosi se na veznu liniju, odnosno tko će uz Luku Modrića i Ivana Rakitića zauzeti poziciju u trokutu dvojice veznjaka i polušpice. Opcije su čak četiri.

Pokazalo se da Hrvatska vjerojatno najbolje funkcionira kad je Modrić odmah iza Mandžukića, a leđa mu čuvaju Rakitić i Marcelo Brozović ili Milan Badelj. Odluči li se Dalić za varijantu s ofenzivnijim Lukom, ili čak za formaciju 4-1-4-1 u kojoj su i Modrić i Raketa bliže golu, mjesto u prvih 11 dobit će netko od te dvojice.

Badelj je odigrao fantastičnu utakmicu protiv Islanda, Brozović je bio vrlo siguran protiv Argentine i Danske.

Tom Dubravec/ CROPIX

Kad je trebalo napadati svim silama, kao protiv Nigerije, Rakitić i Modrić igrali su povučenije, a Andrej Kramarić je kao četvrti napadač bio postavljen iza Mandžukićevih leđa. Nije briljirao i izvjesno je da će ovaj put čekati priliku s klupe. Uostalom, s obzirom na izgon Nikole Kalinića, ako Krama bude u prvih 11, na klupi više nemamo niti jednog napadača.

Zato u ofenzivnijoj varijanti tu ulogu može odigrati i Mateo Kovačić, pa i izmjenjivati pozicije s Modrićem. No i u slučaju da startaju Kova ili Kramarić, u veznoj liniji ne bismo imali niti jednog defanzivno orijentiranog igrača, kao ni pravu kreativnu opciju na klupi. U takvoj bi formaciji na lijevu stranu obrane skoro sigurno stao Strinić.

Dalić će, naravno, odrediti igrače i formaciju za koje sa svojim pomoćnicima i skautima zaključi da je najbolja za okršaj s Rusima i vjerujemo da će donijeti pravu odluku. Najvažnije je da se njegove brige temelje na prevelikom, a ne premalom izboru. A vas pitamo koga biste vi željeli vidjeti uz Modrića i Rakitića na toj spornoj poziciji.

hrvatska nogometna reprezentacija

SP 2018.

Rusija

Mateo Kovačić

anketa

Marcelo Brozović

Andrej Kramarić

100posto anketa

Milan Badelj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter