Darko Antunović

Vratio se iz inozemstva i sad radi čuda u trofejnom klubu: 'Riješili smo gotovo sve dugove i uveli revolucionarnu politiku za Hrvatsku, dakle da trošiš onoliko koliko imaš!'


Vjekoslav Paun
27.01.2019.08:00
Vratio se iz inozemstva i sad radi čuda u trofejnom klubu: 'Riješili smo gotovo sve dugove i uveli revolucionarnu politiku za Hrvatsku, dakle da trošiš onoliko koliko imaš!'
Cropix

sažeto

Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike je proslavljeni odbojkaš, istinska legenda...


Vjekoslav Paun
27.01.2019.08:00

Njegovo ime izaziva duboki naklon. Legendarni je to odbojkaš Mladost, hrvatske reprezentacije. I ne samo to, jedan je od najzaslužnijih zašto se austrijska odbojka vinula u (za njihove standarde) - visine.

Tih je dana Darko Antunović dobio i konačno priznanje, austrijsko državljanstvo za posebne zasluge, a onda se, sasvim iznenada, zaželio opet Zagreba...

"U Mladosti sam, tamo gdje sam zadnje četiri godine. I evo nas u totalno drugačijim okolnostima danas. Kad sam došao započeo je proces predstečaja, klub je bio opterećen velikim dugovima, sudskim procesima. Tad smo izabrali opciju da ne trčimo za naslovom prvaka, jer mogli smo i tad kupiti nekoliko stranaca pa i njima ostati dužni, što se zna u Hrvatskoj događati", rekao je Darko i nastavio:

Cropix

"Nije bilo lako, ali sanirali smo oko 90 posto dugova izravnim dogovorom s igračima. Malo po malo. I klub je djelovao cijelo to vrijeme, ali s mladim igračicama i igračima, a rezultatski imperativ nije postojao. Isto tako sanirali smo dvoranu prije nekoliko godina, a napravili smo i vanjske terene, jer je ljeti u Domu odbojke i 50 Celzija".

Dovoljno je napisati devet sezona, 15 godina ukupno, 35 medalja samo u Austriji. Ali sad je u novoj misiji, postaviti Mladost na zdrave noge...

"Tu nema nikakve dvojbe, to je moja druga država. Bilo je posebno lijepo kad mi je na jednoj od mojih posljednjih utakmica došao predsjednik i uručio mi austrijsko državljanstvo zbog posebnih zasluga. Ostao sam tamo još neko vrijeme, u njihovoj ženskoj reprezentaciji", rekao je Darko.

Cropix

Upravo je iz Austrije prije nekoliko godina pokušao progurati inicijativu o većem broju sati tjelesnog odgoja u škole, jer je, zaključili su tamo, izravna korist za sve strane...

"Tamošnji predsjednik Odbojkaškog saveza, vrlo utjecajan čovjek, progurao je u tamošnji parlament da se u austrijskim školama uvede svaki dan tjelesni odgoj. I ja sam prije nekoliko godina zajedno s profesorom Igorom Milanovićem pokrenuo inicijativu na Kineziološkom fakultetu, jer ova naša nova generacija djece je drugačija, pomalo nespretna, nema trčanja naganjanja lopte, kao što smo mi radili. Zato je bitno već od vrtića gurati djecu u sport. Treba preuzeti slovenski i mađarski model. I svi će profitirati, ponajviše sektor zdravstva., uštede su, pokazuju norveški i švedski modeli rada, neprocjenjivi.", rekao je.

I koliko daleko ste dogurali s tom inicijativom?

Cropix

"Ukratko, to nikog ne zanima ovdje. Morali bi se pokrenuti HOO, Ministarstvo, Grad Zagreb, ali od nikog - ništa. Tipična hrvatska priča", rekao je Antunović.

I gdje nam je danas odbojka, taj sport, našalit će se neki naši susjedi po portalima, koji više ne postoji u Hrvatskoj?

"Haha, svi su oni učili desetljećima od Mladosti i sad se šale. Naša odbojka je bila u problemima, no vadimo se. Što se tiče Mladosti i generalno odbojke u Zagrebu, mi tu imamo čak 17 ženskih klubova, ali problem je s dečkima."

Koliko bi vama bilo potrebno sredstava da zaključite sezonu u usporedbi s nogometnim klubovima?

OK Mladost

"Nogomet je druga dimenzija. To je tako u cijelom svijetu. Same ove naknade koje pojedini klubovi dobivaju od Uefe, Fife, pa to je za cijeli naš sport dovoljno nekoliko desetljeća i to za sve klubove", rekao je Antunović.

I za kraj još malo o Mladosti...

"Kupili smo dva kombija preko "leasinga" u mojoj drugoj godini mandata, renovirali smo liječničku ordinaciju, otkupili smo fitnes centar. Sve ide baš kako treba. I nemamo više stranaca u momčadi, to su sve naši, domaći igrači. I sad osvajamo sve što vidimo, opet se gomilaju trofeji".

Koja je formula, mnogi bi od vas preuzeli vaše metode, jer očito je da vam dobro ide?

"Formula? Samo red i rad. To je nešto što sam donio iz austrijske odbojke u Zagreb. Ne možeš trošiti više nego što imaš! I točka!"

Cropix

Gdje si legendo

Darko Antunović

OK Mladost

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter