Jedan posve neobičan šampion

U sportu završio slučajno, a sad napada medalju na OI! 'Zacrtao sam da budem najbolji na svijetu, a nakon toga selim u - kuhinju!'


Dejan Šmehil
01.04.2019.19:00
U sportu završio slučajno, a sad napada medalju na OI! 'Zacrtao sam da budem najbolji na svijetu, a nakon toga selim u - kuhinju!'
Facebook PK Jadran

sažeto

Marin Mogić isplivao je olimpijsku A normu za Tokio. I to bolestan... Tjedno ispliva 100 kilometara, a velika ljubav su mu čokoladne slastice


Dejan Šmehil
01.04.2019.19:00

Ovih je dana hrvatska sportska javnost poludjela za 'malim' Frankom Grgićem koji je oduševio na plivačkom prvenstvu Hrvatske u Rijeci. Pa je nekako ispod radara prošao fantastičan rezultat još jednog izdanka Jadranove škole, Marina Mogića. Inače, Frankovog uzora!

Marin je također ispunio olimpijsku A normu na 1500 metara, popravio vlastiti državni rekord na 400 metara, a sve to napravio je – bolestan!

"Bio sam pod temperaturom, pio antibiotike, imao sam nekakvu upalu grla. Ipak, odlučio sam da ću se natjecati!", priča nam Marin i nastavlja:

Facebook

"Mislim, očekivao sam ja takve rezultate, treniramo i spremamo se za još bolje, ali iznenadilo me što sam bio tako dobar iako nisam bio na 100 posto."

Koliko i kakve pripreme su potrebne da se ostvari rezultat poput ovog u Rijeci?

"Potrebno je biti šest dana u tjednu u bazenu, dva puta dnevno. Odraditi u tjednu 10-12 plivačkih treninga, triput tjedno teretanu, odraditi suhe treninge... I što je najvažnije, treninzi moraju biti dobro organizirani. Nema i ne smije biti previše odmora i praznog hoda", otkriva nam uspješni splitski plivač.

A kakve su pripreme potrebne za neki dobar rezultat na OI? Je li to mjesec dana, pola godine, godina?

Facebook

"Već sad idemo do maksimuma, ovako treniram već tri godine. Do OI ćemo pokušati povećati broj kilometara, sati u vodi, ali u principu će većina toga ostati isto. Radimo izuzetno jako. A što očekujem? Očekujem Kvalitetan rezultat u Tokiju, spreman sam izboriti finale, boriti se za medalju."

Čime bi osobno bio zadovoljan?

"Medaljom."

Primijetili ste da i Marin, baš kao i Franko, koristi množinu kad priča o treninzima, plivanju, rezultatima... Oni za sve svoje uspjehe 'krive' trenera Mate Ružića koji radi fantastične stvari u PK Jadran. Evo, Franko rastura sa 16, Marin oduševljava sa 20. Je li u tome kvaka, pitamo Marina? Otkud toliko talenta u PK Jadran?

"Oduvijek je klub imao talente, ali odlična je stvar što imamo vrhunskog trenera, Mate Ružića. Klub se zaista potrudio da sva djeca i svi ostali članovi imaju najbolji mogući tretman. A Franko i ja jesmo talentirani, ali radimo nenormalno puno. Trener to vodi jako kvalitetno, znamo što radimo, zašto nešto radimo..."

PK Jadran

Inače, ne biste vjerovali, ali Marin je slučajno završio kao plivač!

"Slomio sam lakat sa šest godina na trampolinu, bio sam zaigrano 'dite'. Liječnici su mi za rehabilitaciju preporučili plivanje. I to je trajalo neka četiri mjeseca, no nakon toga sam ostao, zaljubio sam se u plivanje. A naučio sam plivati sa četiri godine."

Marin je sad dugoprugaš, odličan dodali bismo. Ali nije krenuo s tim 'maratonskim' disciplinama.

"U početku sam plivao 400 i 200 metara i nije bilo velikih rezultata. Nisam imao hrabrosti za duge pruge iako je trener otpočetka govorio da bih trebao. Kad sam završio srednju školu, rekao sam sebi: "Ma idem pokušati!" Shvatio sam jednostavno da, ako želim biti vrhunski plivač, bit će mi teško plivao ja na 50 ili 1500 metara. Pokazalo se da je trener bio u pravu jer imam predispozicije za ove duge dionice. I meni nije teško plivati te duge dionice, ni fizički ni psihički. U tome sam, nije mi to više neki problem. To je život."

Facebook

A taj život je poprilično brutalan, ako pitate autora ovih redaka. Jer brojke koje nam je Marin spomenuo, uh, čovjeku se odmah zavrti u glavi od pustih kilometara.

"U jeku sezone sam na otprilike 100 kilometara tjedno, inače na 60-70. U prosjeku to bude 70-80 kilometara tjedno."

Svjetski rekord mladom Splićaninu bježi nekih 30 sekundi. Napad na njega ili je to jednostavno nedostižno?

"Nije to nemoguće! U godinu dana sam 'skinuo' 45 sekundi na 1500 metara! Treba samo raditi. Došli smo do rezultata gdje sad stvarno treba biti vrhunski za spuštati vrijeme i dalje. Cilj je naravno srušiti ga, u glavi sam si zacrtao da budem najbolji na svijetu! Izvedivo je, treniram za to svaki dan. Vjerujem da ću i ostvariti plan!"

Za one koji ne znaju, Marin je završio za kuhara. Ako mu je plivanje ljubav, onda je kuhanje 'ljubavnica'.

PK Jadran

"Velika ljubav od početka mog života, od malih nogu sam u 'kužini' uz roditelje. I jednostavno se stvorila ta neka ljubav prema kuhinji, prvenstveno slastičarstvu. Volim sebe izražavati na taj način. U plivanju sam isto pronašao sebe i izražavam se na neki način. Kulinarstvo je došlo prvo, tu sam se definirao kao osoba i kao radnik. I onda sam to samo prenio u plivanje. Kulinarstvo nudi milijardu mogućnosti, svakako ću se obrazovati dalje. I to će biti moj život nakon plivanja", otkriva nam ambiciozne planove.

Kad priča o kulinarstvu i plivanju, točno osjetite u razgovoru tu ogromnu ljubav prema tim dvjema stvarima. Pa smo onda morali pitati, da mora birati - kuhanje ili plivanje?

"Plivanje! Za 10 godina kuhanje ha-ha-ha", odgovara spremno.

Što najviše voli spravljati?

"Slastičarstvo mi je napetije, sve vezano za čokoladu. Uživam to raditi!"

PK Jadran

A jesti? Kuhari su uglavnom bucmasti, ne uklapa se baš ha-ha?

"Plivanje je, srećom, zahvalan sport za trošenje kalorija. Trošim ogromne kalorije i mogu si dopustiti 'junk food', ali naravno da pazim što unosim. Ja to gledam ovako: "Ako sam benzinac, a stavljam dizel u sebe, to ne funkcionira." Tijelo nakon nekog vremena jednostavno počne reagirati krivo. Tako da, nije da nikad ne pojedem komad pizze ili popijem čašu gaziranog pića, ali gledam jesti što kvalitetnije."

A kad bi baš morao birati najomiljenije jelo?

"Vjerojatno bih se odlučio za hamburger ili pizzu, a volim pojesti i dobar odrezak", opisuje svoju ljubav prema hrani ovaj 20-godišnjak.

Život vrhunskog sportaša život je pun odricanja, ali...

"Ne žalim! Svjesno sam donio tu odluku da ću se odreći puno toga. Znam na što sam pristao i čega sam se sve morao odreći. Znam što sam sve stavio sa strane da uspijem u plivanju. Naravno, nekad mi nedostaju i prijatelji i ekipa za izaći van, ali imam svoj zacrtani put!"

PK Jadran

Slobodno vrijeme?

"Nedjelja je moj dan, jedini dan kad sam u potpunosti slobodan, a trošim ga na ležanje i spavanje. Na stvari koje mi pomognu da se oporavim."

Pošto je iz Splita, nezaobilazno pitanje je Hajduk.

"Ne idem uopće na utakmice", kaže Marin.

Pored svih obveza, nema ni vremena za takvo nešto. A i nisu svi 'infišani' u splitske bijele. No, u koga je 'infišan' Marin? Tko mu je uzor u bazenu? Franko je naveo – njega.

"Nemam uzora u smislu da se divim nekome. Za Phelpsa bih rekao da me usmjerio ka plivanju i kako neke stvari treba raditi. Uzor je u smislu kako funkcionirati u plivanju. A ja sam sebe motiviram svaki dan, motivira me želja za pobjedom. I moja obitelj."

I za kraj, što možemo očekivati u budućnosti od Marina?

"Očekivati da ću nastaviti punom parom, biti najbolji što mogu biti. Medalje i rekorde neću obećavati, sport je previše nepredvidljiv", zaključio je sjajni plivač.

100posto sport izdvojeno

Olimpijske igre

plivanje

rekorder

Marin Mogić

Mate Ružić

PK Jadran

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter