Igrač od 100.000 eura u petoj ligi

U 4,5 godine zabio skoro 200 golova, a vodi ga Ferguson: 'Nikad nisam sanjao Reale, Bayerne... A želim svoje klince gledati u Ligi prvaka!'


Dejan Šmehil
10.06.2019.19:00
U 4,5 godine zabio skoro 200 golova, a vodi ga Ferguson: 'Nikad nisam sanjao Reale, Bayerne... A želim svoje klince gledati u Ligi prvaka!'
Vlado Kos / Cropix

sažeto

Vedran Nikšić nekadašnji je prvoligaški napadač Osijeka i Zagreba, a sad nemilice trese mreže u Tomislavu iz Livane


Dejan Šmehil
10.06.2019.19:00

Prvi pokušaj razgovora s Vedranom Nikšićem nije uspio. Ali, tko bi zamjerio čovjeku. Bio je sav u organizaciji velikog međunarodnog turnira koji se za vikend održava u mjestu Livani nadomak Osijeka. Kad je prošla gužva, nekadašnji prvotimac Osijeka spremno se javio.

"Najveći je to međunarodni turnir za 2008. godište u državi i regiji. Sudjeluju Osijek, Hajduk, Dinamo... Samo ću reći da je na turniru bio i Šangaj iz Kine! Ukupno 32 momčadi iz osam zemalja", istaknuo je Nikšić, a onda ponosno dodao:

"Mi smo osvojili prvo mjesto pobijedivši na penale Dinamo u finalu."

Facebook NK Tomislav Livana

A "mi" su u ovom slučaju mladi nogometaši NK Osijeka. Za one koji ne znaju, Nikšić je trener pionira u slavonskom prvoligašu i nedavno je s njima u Slavonskom Brodu uzeo Kup pobijedivši u finalu Hajduk. Finalu koje je podiglo dosta prašine, ali Nikšića to ne dira previše.

"Ne vidim ništa sporno, sudac je imao kriterij kakav je imao. Dobili smo i mi žute, samo što su kod njih dobili isti igrači pa su to bila isključenja. Mi smo došli osvojiti taj kup, uspjeli smo i presretni smo zbog toga. Nije to neki malonogometni turnir u naselju ili proces od dva dana. Radili smo krvavo dvije, dvije i pol godine za to. Presretna su djeca, presretni smo mi iz stručnog stožera, a i naši šefovi u klubu", ističe Nikšić koji je posebno zahvalan šefovima, kako ih on zove, Ivici Kuleševiću i Miroslavu Žitnjaku na prilici koju je dobio kao trener u mlađim kategorijama bijelo-plavih.

On je dobivenu šansu objeručke prihvatio i ozbiljno zasukao rukave. Prvo je položio za C licenciju, zatim i za B, a sad ga milimetri dijele od Uefa A licencije.

"Ostala su mi još 2-3 ispita. Ma riješit ću to čim postave rokove za ispite! Ostat će mi onda samo da položim za Uefa Pro licenciju, ali za nju još moram steći neke uvjete", ističe Vedran.

Instagram/Vedran RVP Nikšić

Znači li to da jednoga dana, nakon završetka karijere, idete definitivno u trenerske vode?

"Cijeli život sam u nogometu,  drugo ništa ni ne znam ha-ha. Šalu na stranu, volim trenerski posao, ali on je takav da danas jesi, sutra nisi. I dok ide, ide. Ako ne bude išlo, ako se ne budem osjećao ugodno, neću nastaviti s tim. Vodim se time da je život prekratak da radite ono što ne volite", jasan je nekadašnji napadač Osijeka.

Zasad radi s djecom pa nas je zanimalo ima li i neke više ciljeve, možda klupa nekog seniorskog sastava? Na kraju krajeva, i NK Osijeka?

"Ima zaista puno mladih trenera u klubu sad – Bekavac, Žitnjak, Kurtović, Petrović, Radotić... Došli smo u mlađe kategorije, a klub nam je omogućio dobar razvoj. Smatram da bi svi treneri trebali proći taj rad s djecom. Dobro dođe za kasnije napredovanje i dobro je za trenerski razvoj. Ja sam svoje pionire preuzeo kad su imali 12-13 godina, evo već sam dvije i pol godine s njima, prošao sam s njima to neko odrastanje. A hoću li biti trener za prvu ligu, to ne mogu znati. Ne kažem da se ne vidim jednog dana kao prvoligaški trener, ali teško je reći", pojašnjava Nikšić.

Facebook NK Tomislav Livana

I otišli mi tako u trenerske vode, a zapravo je okidač za razgovor bio Nikšić nogometaš, a ne Nikšić trener. Naime, 32-godišnji Vedran i dalje trpa protivničke mreže. U dresu Tomislava iz Livane, osječkog županijskog ligaša što je peti rang hrvatskog nogometa.

Štoviše, četvrtu sezonu zaredom najbolji je strijelac 1. ŽNL! Iako je riječ o nižoj ligi, nije te stvari lako ponavljati iz sezone u sezonu, ali Vedran je dosta skroman dok to komentira.

Instagram/Vedran RVP Nikšić

"Ma i je i nije teško. Ove sezone je bilo malo teže jer smo imali nešto slabiju momčad nego prijašnjih godina. Zapravo, bolje je reći dosta mladu momčad i jedini cilj je bio samo ostati u ligi", kaže napadač Tomislava i nastavlja:

"Velike stvari u klubu rade tajnik Vladimir Jerković, sin Milenka Jerkovića u čiju čast se igra naš međunarodni turnir o kojem smo pričali, zatim naš Sir Alex Ferguson – trener Davor Rudec, a oružar Zlatko Tomas isto radi čuda."

Facebook NK Tomislav Livana

Baš kao i Vedran na terenu. U jednoj je utakmici zabio sedam komada, ukupno se zaustavio na 33, a dosad je u četiri i pol godine u NK Tomislavu postigao ukupno 187 golova u 126 službenih dvoboja! Od tog 166 u prvenstvu (u 112 utakmica), a ostatak u kupu. Otkud prvoligaški igrač, u naponu snage, u petoligašu?

"Nisam baš u naponu snage ha-ha. Ma ja tu živim, a nakon brojnih operacija i zdravstvenih problema dvije sam godine pauzirao i nakon toga nisam našao ništa adekvatno u prvoj ligi pa sam se registrirao tu", pojašnjava Vedran koji je dvaput morao pod nož zbog križnih ligamenata, jednom je 'rješavao' hrskavicu, pa lakat...

Eto što ozljede urade... Od nastupa na Poljudu, Maksimiru, Gradskom vrtu do seoskih terena. Od zabijanja Dinamu i Rijeci, do golova Popovcu, Tenji... Gdje crpi motiv?

Facebook NK Tomislav Livana

"Nije meni to neki problem, ovdje igram s prijateljima, susjedima, sumještanima... Iskreno, nekad je čak ljepše igrati tu nego u prvoj ligi. Ono tamo je čisti profesionalizam, nogomet danas više nije nogomet, najmanje je tu sporta. Samo biznis... Mi smo u jednom trenutku u Livani imali šest prvoligaških igrača u sastavu, bili su tu sa mnom Pavličić, Babić, Mur, Amidžić... Sad igra, primjerice, Radotić", ističe Nikšić.

A fenomenalni napadački učinci sigurno privlače pažnju većih riba. Postoji li zanimanje za vas? Prvoligaši neki?

"Ne, od prvoligaša nitko! Iz ostalih liga da, ali ne zanima me to. Ovdje igram iz gušta, a glavni posaomi je prioritet", kaže Vedran misleći, naravno, na trenersku gažu s pionirima Osijeka.

Na plećima su 32 godine, gleda li već polako prema kraju karijere?

Vlado Kos / CROPIX

"Igrat ću dok budem zdrav, pa makar imao i 50 godina! Igrat ću koliko mi obveze u klubu omoguće. Znate, nije to sad nešto što ja moram raditi. Igram koliko stignem, a ostalo mi je važno. Sretan sam svojim poslom trenera pionira, imam u planu velike stvari", ponavlja ovaj vrsni napadač.

Svojedobno je na transfermarktu Nikšić vrijedio 900.000 eura, a sad mu je vrijednost već godinama zabetonirana na 100.000. Nije loše za jednog petoligaškog igrača... Žali li za čime kad se osvrne na karijeru?

"Ne. Ne osvrćem se prema natrag! Što je bilo, bilo je. A bilo je puno krasnih trenutaka. I meni najvažnije, snove koje sam zacrtao kao mali, ostvario sam! Od pete godine idem na Gradski vrt, prvo s djedom pa s ocem. Jedini cilj mi je bio da igram za NK Osijek, nikad nisam sanjao Reale, Manchestere, Bayerne... Jedini cilj je bio Osijekov dres i kad sam to ostvario s 18 godina, sve kasnije sam smatrao bonusom. Ne radi se tu o nedostatku ambicija s moje strane nego je jednostavno tako. A i ozljede su presudile, karijera je mogla otići i na drugu stranu. Moglo je bolje, dakako. Ali ne žalim jer netko ne uspije ni ovo ostvariti što sam ja. Sve mi se to sad vratilo kroz djecu i trenerski posao. Opet proživljavam osjećaje koje sam proživljavao kao klinac. A najsretniji bih bio da ovu svoju djecu koju vodim za koju godinu gledam u Ligi prvaka", emotivno priča Vedran, a na pitanje o najljepšim trenucima karijere odgovara:

Vlado Kos / Cropix

"Bilo je lijepo igrati za U19 reprezentaciju, pa 6-7 godina u seniorima Osijeka. Prije toga sam kao junior bio osvajač Kupa i državni prvak s Osijekom. Dvaput sam bio najbolji strijelac kluba. Većinu toga što sam zacrtao, uspio sam i ostvariti."

Šteta što niste mogli slušati dok je pričao s nama. Osjetili biste sreću u svakoj njegovoj riječi. Nikšić baš ostavlja dojam sretnog i zadovoljnog čovjeka koji radi ono što voli i uživa u tome. Mi mu želimo još puno golova za Tomislav i da mu se ispuni želja da svoje klince gleda u Ligi prvaka. Po mogućnosti s najboljeg mjesta na stadionu, trenerske klupe...

nogomet

100posto sport izdvojeno

NK Osijek

Vedran Nikšić

NK Tomislav Livana

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter