Bolesno ekstremni prohtjevi

Trostrukom svjetskom prvaku morali maknuti šavove s donjeg rublja da bude brži, ali to nije sve... Najbizarniji zahtjevi su 'vojna tajna'!


Dejan Šmehil
12.05.2019.11:00
Trostrukom svjetskom prvaku morali maknuti šavove s donjeg rublja da bude brži, ali to nije sve... Najbizarniji zahtjevi su 'vojna tajna'!
Getty

sažeto

Britanski vozač Lewis Hamilton neprestano bombardira svoje šefove radikalnim idejama kako bi bio što brži na stazi


Dejan Šmehil
12.05.2019.11:00

Mercedes dominira ove sezone u formuli 1. U poretku instruktora debelo šiju slavni Ferrari, a slično je i u poretku vozača. Dva vodeća su iz te momčadi, Bottas i Hamilton, a daleko u retrovizoru je Vettel.

Ali kakvim se sve nevjerojatnim stvarima bave i zamaraju ne bi li bili brži na stazi, nije ni čudno zašto toliko šamaraju konkurenciju.
Otišlo je to u takve ekstreme da kad čovjek pročita bolesno bizarne prohtjeve koje zvijezde Mercedesove momčadi imaju, dođe mu da se počeše po glavi i zapita – čekaj, je li to moguće?

Mjere koje u vodećoj ekipi F1 poduzimaju podrazumijevaju i sljedeće:

Getty Images
- odjeća ispod trkačkog odijela mora biti bez šavova i time se dobije nekih 10 grama
- obuća mora biti ultra lagana, s maksimalno kratkim vezicama čime se 'uštedi' oko 50 grama po cipeli
- odjela teže svega 650 grama iako su otporna na vatru
- dijelovi bolida ostaju neobojani čime se također dobiva oko 25-30 grama
- manje zahtjevne utrke odrađuju bez napitka, odnosno bočica s napitkom čime također budu lakši za oko dva kilograma...

Sve su to stvari koje je Mercedes uveo, a ovakav režim očito daje rezultate.

Reuters

"Postoji mnogo onim malih područja na kojima možete ostvariti napredak. Nešto se tiče vozača i vožnje, nešto se tiče strategije, a nešto samog automobila. I iako se treba fokusirati na dosta toga, male nijanse su one koje čine razliku", ističe aktualni trostruki svjetski prvak Lewis Hamilton.

Za njega su šefovi Mercedesa otkrili kako ima još brutalnijih i ekstremnijih ideja koje predstavlja s vremena na vrijeme svom timu, ali o tome nisu htjeli ni 'zucnuti'.

Reuters

"Jedna mi odmah pada na pamet, ali je strogo povjerljiva i tiče se automobila pa mi ne pada na pamet reći o čemu je riječ. Uglavnom, radimo na tome", otkriva šef dizajnerskog odjela u Mercedesu, John Owen...

Formula 1

Lewis Hamilton

Mercedes

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter