Ćiro o povratku na Poljudu

'U jednoj normalnoj zemlji, nitko ne bi pisao o svastici, je** te svastika! Dalmatinci su najsrdačniji, ali i najzaje*aniji!'


Slaven Knežević
18.06.2019.08:00
'U jednoj normalnoj zemlji, nitko ne bi pisao o svastici, je** te svastika! Dalmatinci su najsrdačniji, ali i najzaje*aniji!'
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Miroslav Ćiro Blažević u svojem je stilu objasnio što misli o svastici i poslao poruku pomirenja, te još jednom podržao Vatrene i Zlatka Dalića


Slaven Knežević
18.06.2019.08:00

Hrvatska nogometna reprezentacija trebala bi 10. listopada s početkom u 20:45 ugostiti Mađarsku na stadionu Poljud u Splitu nakon tri godine i utakmice s Italijom koja se igrala pred praznim tribinama. Dok se čeka konačni dogovor između svih uključenih strana i definitivna potvrda da se Vatreni vraćaju u Split iz kojeg su predugo izbivali, mi smo za mišljenje pitali trenera svih trenera, legendarnog Miroslava Ćiru Blaževića.

Cropix

"Prije svega, godinama patim zbog jednog problema koji je laicima banalan, ali nekom razumnom čovjeku je vrlo bitan, a to je to nejedinstvo, taj antagonizam između sjevera i juga. Smiješni su. Ponovit ću jednu pametnu rečenicu koju sam čuo, nije moja:'Suviše smo mali da bismo mogli egzistirati ako nismo jedinstveni'", kaže nam u uvodu dok sjedimo u kultnom Charlieju Ćiro pa dodaje:

"Šport, na sreću, je taj koji se kroz povijest dokazao kao most koji miri ljude. Čestitam Hrvatskom nogometnom savezu što je imao refleks da ovu veliku nogometnu predstavu manifestira u Splitu. Uvjeren sam da će sva ta mladost shvatiti ovu gestu kao gestu mirenja i kao gestu neophodnog zajedništva i da neće napraviti nikakav incident kako bi ponovno reprezentacija mogla igrati pred njihovim očima. Opravdavam apsolutno tu priliku i nadam se da ćemo je recipročno svi prihvatiti i da će to biti razlog jednog novog, pozitivnog ponašanja između Splita i ostalih dijelova Hrvatske."

Dojam je da u Vaše vrijeme ipak nije bilo tih razlika između sjevera i juga. Vaši Vatreni su bili dobrodošli u svim dijelovima lijepe naše.

"Čujte, jučer sam bio na jednom vjenčanju u Sarajevu. Vjerujte mi da su značajni političari došli da me pozdrave i da mi kažu da sam ostao u Sarajevu da bih uspio pomiriti i muslimane i Srbe i Hrvate. Ja sam radio na tome. U svakom slučaju ovo je za pozdraviti i ja to podržavam na jedan patriotski način."

Bojan Zibar i Filip Hofer

Gdje je i kada nastao taj problem sa Splitom i tko je za to kriv?

"Ti, ti si kriv za to, ti i takvi. Znate vrlo često udarati po predjelu koji to nije zaslužio. Neophodno je da shvatimo da moramo biti pozitivni i podržati svoju reprezentaciju. Uvjeren sam da će u Splitu reprezentacija imati svojeg 12. igrača kako je uvijek i bilo."

Istina, Dalmatinci i jesu najsrčaniji i pružaju sjajnu podršku s tribina.

"I najzajebaniji. Odjedanput im dođe u glavu neka nepravda koja im se nanijela. S razlogom. Njima se napravila nepravda, ali praštanje je najveća kvaliteta humanog čovjeka. Oprosti, evo mi smo došli da vam se poklonimo. Zaboravite ono što ste bili bojkotirani na neki način i pokažite svojim ponašanjem da ste spremni ići jednim putem koji ovaj jadni narod priželjkuje."

Velika mrlja ostala je nakon prošle utakmice u Splitu kada je na Poljudu osvanula svastika...

"Ma nabijem na ku*** svastiku! Je** te svastika, to je šprdnja. Smiješno. Dali smo toliko značaja tim nabrijanim dečkima koji hoće da budu zapaženi pa onda naprave neku glupost apsolutno nesvjesni kakve to posljedice može imati. U jednoj normalnoj zemlji, nitko normalan ne bi pisao o svastici, je** te svastika", kaže Ćiro pa dodaje:

"Novinari su najzajebatiji ljudi na svijetu i jadna je majka onom čovjeku koji ignorira njihov značaj. Oni su narod, oni su duša naroda. Kako oni napišu, tako se narod ponaša."

Bruno Konjevic / CROPIX

Želite reći da smo zapravo mi stvorili 'Ćiru pedera' i 'Ćiru majstora'?

"Jeste, pič*a vam materina! No, znao sam da ću doći na svoje jer se nikada nisam nikome zamjerao. Sklon sam reći svoje mišljenje, ali nisam napravio ništa da bi me se mrzilo", kaže trener svih trenera.

Izbornik Zlatko Dalić od kako je došao šalje poruke pomirenja i jedinstva gdje god ide.

"Dalić je apsolutno jedan pogođeni izbornik koji je ubacio u ove odnose jednu kršćansku riječ: poniznost. Kada su me na jednom kružoku u crkvi pitali zašto je Dalić bio drugi, a ja treći i jesam li zavidan na tome, odgovorio sam da je to fenomen učitelja koji je sretan da ga je učenik nadmašio, a to što je on bio drugi, a ja treći, to je zato što se on više Bogu molio", kroz smijeh govori Ćiro pa nastavlja:

"Čuli smo se svaki dan za vrijeme prvenstva, ali istini za volju, nikada mu nisam ništa sugerirao. On je na licu mjesta i znam koliko je pametan i dobronamjeran da bi bilo možda i kompromitirajuće za njegovu doktrinu da sam mu nešto sugerirao. Uspjeh koji je napravio u Rusiji je apsolutno njegova zasluga."

Dragan Matic / CROPIX

Igor Štimac nam je nedavno rekao kako će to srebro iz Rusije sada biti uteg Modriću i društvu.

"Čuj sine, to je jedan pozitivan uteg. On ti nalaže jednu odgovornost, a odgovornost mobilizira. U nogometu je toliko bitno da si mobiliziran, da si kao zapeta praćka, a imaš razloga za to. Ti si privilegiran. Hoćeš li svojem narodu dati zadovoljstvo ili će biti neraspoloženi? Zamisli koja je to privilegija. Moraš samo toga biti svjestan da daš i zadnji atom energije za opću stvar."

Zadnji rezultati nisu dobri. Reprezentacija je očito u padu.

"Ne možete u nogometu očekivati jednu ravnu uzlaznu liniju, onda ide krivudavo prirodnim putem. Siguran sam da ovu krizu, jer nema dvojbe da ti svaka smjena generacije nameće jednu krizu, ali Dalić je suviše mudar i nadaren da ne bi našao rješenja", kaže Ćiro pa dodaje:

"Tvrdim da su najbolji igrači na svijetu s ovog podneblja. Tu mislim i na Srbe, Crnogorce, Makedonce, Bosnu i Hercegovinu i naravno Hrvatsku. To podneblje izbacuje nadarene sportaše svaki dan. Samo je bitno pronaći pravoga i dati mu neophodno samopouzdanje da manifestira svoj talent. Dalić je na dobrom putu", zaključio je legendarni Ćiro.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

Split

100posto sport izdvojeno

Poljud

Miroslav Ćiro Blažević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter