Od Bayerna do devete lige

Trebao je biti Riberyjev nasljednik, ali zbog bolesne kćeri prekinuo je karijeru i sad radi u tvornici


Dejan Šmehil
16.07.2019.17:00
Trebao je biti Riberyjev nasljednik, ali zbog bolesne kćeri prekinuo je karijeru i sad radi u tvornici
Getty

sažeto

Dale Jennings je s 18 godina potpisao ugovor života no sudbina ga je bacila na dno. Sad se s 26 godina pokušava vratiti na vrh


Dejan Šmehil
16.07.2019.17:00

Jeste kad čuli za Dalea Jenningsa? Ne bojte se, nismo ni mi. Ali njegova nogometno-životna priča ima potencijal za holivudski film. Pa krenimo redom.

Pred njim je bila blistava budućnost. Kao 18-godišnjak, Dale Jennings je nastupao za Tranmere i sjajnim igrama privukao velika imena. Premierligaši su se doslovni tukli za njega. Everton, West Ham, Watford... Da bi 13. srpnja 2011. ostvario transfer života. Potpisao za – münchenski Bayern!

Počelo je nekoliko dana ranije. Tranmereov menadžer Les Parry došao je na trening i rekao mu:

"Sad sam upravo razgovarao s nekim iz Bayerna."

Jennings se opalio smijati jer je menadžer šaljivac po prirodi, ali ubrzo je prestao jer je vidio da je ovaj mrtav ozbiljan.

"Sve dok nisam sjeo u avion, nisam bio svjestan što se događa", priznaje Jennings koji je tako odjednom od igrača što nastupa pred 5000 ljudi u nižim engleskim ligama postao potencijalna zamjena za Francka Riberyja.

No, teško se nosio s novostečenom slavom. A ubijala ga je i nostalgija za kućom. Pored svega, imao je puno peha i s ozljedama. Izdržao je dvije godine od ukupno tri na koliko je potpisao ugovor s Bayernom. Vratio se u englesku drugu ligu i pristupio Barnsleyu. Vratio se kući u Englesku, sve je opet trebalo biti idilično, ali sklonost ozljedama je ostala.

Getty

No onda se dogodilo nešto što ga je 'ubilo' do kraja. Kćeri je dijagnosticiran rak. I za njega nogomet više nije postojao. Napustio je profesionalni svijet nogometa kako bi bio uz svoje dijete.

"Nema gore vijesti za roditelja od one da ti je dijete bolesno, da ima rak. Za mene je nogomet postao nevažan. Najvažnije mi je bilo da budem uz nju. Srećom, sad je bolje", otkriva Jennings.

Dvije godine je trajala njegova stanka od nogometa. Morao je zbog svega pronaći i posao. Od Bayerna do rada u skladištu.

"Bio je to sudar s realnošću...", ističe on.

Getty Images

U međuvremenu je pronašao bolji posao, radi kao kontrolor kvalitete u tvornici Land Rovera i Jaguara. Testira dijelove automobila.

"Nije kao profesionalno igranje nogometa, ali nadam se da ću se vratiti tome", kaže ovaj 26-godišnjak koji trenutačno igra u devetoj engleskoj ligi.

Vremena za njega definitivno ima, u najboljim je nogometnim godinama, nije sporna ni volja. A znate kako kažu, kad postoji volja, postoji i način.

nogomet

Bayern

Dale Jennings

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter