Bivši trener Lokosa ekskluzivno

Mario Tokić otkrio tajnu zašto Lokomotiva nikada nije pobijedila Dinamo te zašto je dobio otkaz


Slaven Knežević
06.12.2017.08:00
Mario Tokić otkrio tajnu zašto Lokomotiva nikada nije pobijedila Dinamo te zašto je dobio otkaz
Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

Mario Tokić podijelio je s nama svoja razmišljanja o otkazu, svojem radu u Lokomotivi i mladim talentima, a otkrio nam je i tajnu zašto Lokosi nikada nisu pobijedili Dinamo


Slaven Knežević
06.12.2017.08:00

Mario Tokić više nije trener Lokomotive. Rezultati i igra nisu zadovoljavali upravu kluba pa su se odlučili zahvaliti Tokiću na svemu i potražiti novog trenera. Privremeno je na klupu sjeo Draženko Prskalo koji će ekipu voditi do kraja polusezone, dakle u posljednje dvije utakmice. Ipak, otkaz Tokiću pomalo je iznenadan, a što se točno dogodilo pitali smo upravo njega.

"Sporazumno smo se jer uprava kluba na čelu s direktorom Šikićem nije bila zadovoljna s našom igrom. Ja sam konstantno ponavljao da trebam igrače jer smo sigurno jedina ekipa u Europi koja igra bez ijednog krilnog igrača. Jednostavno tu se nismo mogli nikako naći na istoj valnoj duljini", rekao nam je Tokić pa dodao:

"Želim reći da respektiram odluku kluba. Oni koji vode klub imaju pravo biti nezadovoljni igrom moje ekipe. Znam da mi ne igramo kao Barcelona, ima tu razloga zašto nismo Barcelona, ali kažem, uprava ima pravo biti nezadovoljna. Odlazim iz Lokomotive bez ikakve zle krvi i klubu želim sve najbolje i nadam se da će ostvariti cilj koji smo si mi zacrtali, a to je osvajanje Kupa."

Kako ste Vi zadovoljni sa svojih 40 utakmica u Lokomotivi na mjestu glavnog trenera?

"Malo su mi i skratili taj staž. Bilo je 43 utakmice. Bilo je 17 pobjeda, 10 neriješenih i 16 poraza. U Europi nismo upisali niti jedan poraz. Cijeli dan dobivam jako puno podrške što pokazuje da su svi prepoznali da sam napravio dosta dobar posao s najmlađom ekipom u Europi. Plasirali smo se i u polufinale Kupa. Ispunio sam sve ono što smo se dogovarali i prošle godine kada sam preuzimao ekipu, a naročito sad ovo ljeto kad je kao isključivi prioritet bila postavljena afirmacija mladih igrača. Nitko nije spominjao niti jedno mjesto ili rezultat, nego isključivo je cilj bio afirmacija mladih igrača, a pored toga sam napravio i dosta dobar rezultat", kaže Tokić pa nastavlja:

"Što se mladih tiče, imamo pet mladih reprezentativaca za koje se otima pola Europe i za koje znam da imaju ponude oko desetak milijuna eura, na primjer za Majera od Sampdorije. Znači da sam ispunio taj svoj cilj."

Tko je po Vama najviše iskočio? Tko je novi Modrić kako to volimo reći?

"Za Majera sam i ja to rekao još na početku, kad sam ga prvi puta stavio u prvu ekipu, ako se sjećate prošlo ljeto u Andori, i tamo je debitirao. Odmah mi je ličio na nešto izvanserijsko. Mislim da ga čeka velika i svijetla budućnost. Drago mi je da sam mu na početku karijere ipak neke stvari napravio. Mislim da smo ga i fizički digli jer on je dečko koji je par utakmica istrčao 12 kilometara na utakmici, a to je na nivou Lige prvaka. Jako je mlad i još ima prostora za razvitak. Pored Majera i Ivanušeca istaknuo bih i Šunjića koji je po meni najbolji defanzivni vezni u Hrvatskoj trenutno, uz sav respekt prema drugima. Tu su još i Karačić, Šemper, Majstorović koji je odličan stoper. Mislim da je cilj afirmacije igrača i prebačen. Nitko nije očekivao Karačića kao reprezentativca ili na primjer prošlo proljeće kad je Grezda postao A reprezentativac Albanije, to je isto bila velika stvar. Drago mi je da sam i tu sudjelovao."

Ove sezone pobijedili ste aktualne prvake Rijeku, znali ste zaustaviti i Hajduk, padao je i Osijek, ali nikada Dinamo. Što se događa u utakmicama protiv Dinama? Ima li Lokomotiva stvarno zabranu pobjediti Dinamo kako neki tvrde?

"Ono što sam uvijek govorio, mislim da moji igrači, naročito ovi mlađi, imaju prevelik respekt. Oni se jednostavno dive Dinamovim igračima privh pola sata, 45 minuta i za to vrijeme već Dinamo povede i onda je teško nešto napraviti. No, ni u kojem slučaju ne postoji nekakvo puštanje, već samo prevelik respekt, odnosno čak bih rekao kompleks. To vidimo često i u Europi da jedan klub nekome ne leži, a tako Dinamo nama nikako nije ležao. To je jedini, po meni, razlog", kaže Tokić pa dodaje:

"Ja mogu pričati o utakmicama koje sam ja vodio. Imali smo nekoliko utakmica koje smo gubili u zadnjih par minuta. Posebno ona jedna kada smo izgubili eurogolom Soudanija koji je zabio škaricama. Neke utakmice smo gubili sa čudnim odlukama sudaca, ali nema tu nikakvog puštanja. U utakmicama koje sam ja vodio smo svaku bili blizu boda, a možda čak i pobjede da smo bili malo hrabriji i imali malo više sreće. To je baš kompleks. Svi govore nismo nikad pobijedili i to je upravo i prevelik teret za te igrače."

Za kraj, koji su Vaši planovi za dalje?

"Nemam nekakve brzopotezne planove. Sigurno neću juriti. Već i danas su se neki klubovi javili. Iznenadio me broj poziva i podrška koju sam dobio od znanih i neznanih. Imam već neke ponude, ali vidjet ćemo. Sigurno neću žuriti jer mene zanima samo neki zdravi projekt. Neću uskakati u nešto bezveze jer nisam sad primoran da odmah počnem nešto raditi. No, neću previše čekati."

Ponude su iz Hrvatske ili iz inozemstva?

"Iz inozemstva."

Znači i Vi krećete putem Sretena Ćuka?

"Hahah, ne baš, on je otišao na istok, a ja ću na zapad za ravnotežu", rekao je za kraj Tokić s kojim smo donijeli i zaključak kako Lokomotiva zapravo najviše izvozi trenere koji nakon Kajzerice obično odlaze van zemlje.

nogomet

Dinamo

HNL

Lokomotiva

Mario Tokić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter