Najubojitiji napad Hrvatske

Nitko ne zabija u HNL-u kao oni: 'Tjeramo ljude da kupe ulaznicu za naše utakmice, a zadovoljni ćemo biti kad svaka akcija završi golom!'


Dejan Šmehil
13.05.2019.19:00
Nitko ne zabija u HNL-u kao oni: 'Tjeramo ljude da kupe ulaznicu za naše utakmice, a zadovoljni ćemo biti kad svaka akcija završi golom!'
Hajduk.hr

sažeto

Hajdukovi juniori prosječno postižu 3.17 pogodaka i najefikasnija su momčad u državi. Vodi ih Igor Tolić s kojim smo popričali o tom 'stroju' za golove


Dejan Šmehil
13.05.2019.19:00

Znate li tko ima najefikasniji napad u Hrvatskoj kad se u obzir uzmu sva natjecanja (osim ženskih liga) u svim kategorijama do treće lige? Nimalo lako pitanje, legitiman konkurent za Milijunaša. A odgovor je – Hajdukovi juniori!

Momčad Igora Tolića sad je za vikend tek treći put ove sezone zaustavljena, nije uspjela zatresti mrežu. Nakon Sesveta i Dinama, nogometaši Lokomotive novi su sretnici koji su sačuvali živu glavu kontra napadačke mašine splitskih bijelih. I ne pretjerujemo. Imao je Hajduk 64 posto posjeda lopte, 15 udaraca u gol, triput su išli 1 na 1 s vratarom. I to sve samo u drugom poluvremenu. Nije 'bubamara' ovaj put htjela preko crte.

No, to su 'rijetki petki'. U 24 kola Tolićeva je momčad postigla 76 pogodaka, ima uvjerljivo najbolju gol-razliku (+55), a prosječno po utakmici zabijaju 3.17. Kako ide onaj navijački usklik – nitko kao Hajduk iz Splita!

Hajduk.hr

"Broj golova je posljedica stila igre. Ako pitate navijače što vole gledati, velika većina bi rekla napadački nogomet s puno pogodaka. Iz tog razloga je određen stil igre Hajdukovih momčadi u kojemu nastojimo što više kontrolirati loptu i planski kreirati prigode za gol. Više posjeda lopte u većini slučajeva znači i više golova i pobjeda. Stoga se orijentiramo na kreaciju u posjedu, a opet da naše akcije na utakmici izgledaju slično. Što se tiče igre u obrani, cilj je što prije osvojiti loptu i opet napadati. Obranu vježbamo tako da bolje napadamo, u kontekstu bolje strukture napada i odluka igrača na terenu", priča nam 'mastermind' koji stoji iza ovog ubojitog napada, trener Igor Tolić.

Iako on zasluge nevoljko pripisuje sebi, ističući kako je momčad prvi dio sezone vodio sadašnji trener B momčadi, Mario Despotović. Ali, Tolić je nastavio njegovim stopama. Tražite li od momčadi da baš igra tako otvoreno i napadački, na gol više ili to dolazi samo po sebi? Po onoj trenera prve momčadi, Siniše Oreščanina, da igra daje golove.

Hajduk.hr

"Ako je stil igre postavljen kao napadački, onda momčad igra upravo tako. Komuniciramo napad, kontrapresing i presing. Taktička postavka momčadi je takva da to omogućava, a odluke igrača na terenu su u skladu s taktikom. Nama se golovi ne dogode, oni su posljedica treniranih nogometnih situacija, odluka i akcija.  Slažem se sa glavnim trenerom, igra daje golove."

Ova generacija (Šarić, Brnić, Jenjić...) je i u kadetskoj konkurenciji briljirala napadački. Koliko je to teško kasnije prenijeti na seniorsku razinu. Naravno, ne po broju pogodaka, nego po ofenzivnoj kvaliteti?

"Napadački potencijal velikog broja igrača Hajduka je neosporno velik. Nogometni su zahtjevi i principi igračima definirani, poznati i razumljivi, te ako gledamo samo taj aspekt, ne bi trebalo biti problema.  Međutim potencijal ne znači ništa, po nekim teorijama rezultat za uspjeh daje formula: rad x talent x sposobnost učenja = uspješan igrač, te ako je jedan od faktora nizak, igrač ne uspijeva doći na najvišu razinu. Upravo ovaj zadnji faktor, sposobnost učenja, razlog je da se bavimo kreacijom u nogometu. Isto tako igrači ne odrastaju pod staklenim zvonom, veliki utjecaj na njihov razvoj ima i okolina. Očekivanja su velika, a važno je da igrači ostanu fokusirani i zdravi. Kvaliteta igrača je između ostaloga i ostati fokusiran na razvoj i nogomet, a to nije lako ni starijim igračima. Što se tiče igre u seniorima, teško je očekivati da momčad od 18-19 godina napadački dominira ligom koja je defanzivna sama po sebi. Ako bude strpljenja napravit će to kad budu imali 21-23 godine."

Hajduk.hr

Prvoj momčadi Hajduka predbacuje se da nema klasičnog napadača i da se muči u napadu. Dolaze li s ovom generacijom igrača bolji dani za Hajduk u smislu golova i efikasnosti? Odnosno, možemo li reći da Hajduk ne treba strahovati za budućnost s ovakvim kadrom koji dolazi?

"Hajduk je i sada efikasan najviše koliko može biti, a ako radimo dobar posao iz akademije će doći sve bolji i bolji igrači."

Koji sustav igre preferirate i tko vam je trenerski uzor?

"Stil igre smo usuglasili na razini kluba i to je najvažnije, a sustav je vezan za najtalentiranije igrače. Zasad je to 4-4-2. Kolege u klubu su najveća podrška i inspiracija za bolji rad. Od njih dolaze najbolji komplimenti i najvažnije kritike. A velik je broj trenera od kojih se da učiti, kako nogometnih tako i nenogometnih... Michels, Cruijff, Guardiola, Klopp, Sarri, Rose... Pa Vince Lombardi, Phil Jackson, Brad Stevens..."

Kako ste uopće završili u Hajdukovoj akademiji? Prije toga ste bili trener juniora HAŠK-a?

Hajduk.hr

"Bio sam dio jedne super razvojne i inspirativne trenerske priče u HAŠK-u. Učio sam od, za mene, najvažnijeg trenera i mentora, Ratka Ninkovića, te Vukelića, Adžića, Kosića, Gričara, Čavke, Blaževića... Trenirao sam sve kategorije Haška od pionira do asistiranja Ratku u seniorima. Zadnje godine sam bio voditelj škole i trener juniora. Sada takva priča postoji u Hajduku, gdje je  nas nekoliko okupio direktor Akademije, Krešimir Gojun. Imam sreće biti dio velikog kluba i učiti od Oreščanina, Despotovića, Rosande, Rafelta i ostalih, biti povezan s Marićem, Verheijenom i Lucasenom."

Koje su glavne karakteristike vaših momčadi, možemo i konkretno, ovih Hajdukovih juniora?

"Volimo kreirati igru, zabijati golove, osvajati loptu, napadati... Da neko poželi platiti kartu i gledati nas."

Kojim se idejama u igri vodite?

"Nogometne ideje i principi su univerzalni i vječni, od Kaliterne, Cruijffa do Guardiole."

Hajduk.hr

Jednom sam pročitao da igračima dajete dosta slobode u igri, tjerate ih da razmišljaju. Čak im dopuštate da sami rade taktičke preinake usred utakmice, dosta zanimljiv stav?

"Svi igrači vole igrati, sudjelovati i imati loptu. Mi postavimo komunikacijsko-taktički okvir gdje svi donose odluke i kreiraju igru, od vratara do napadača. Igrači su ti koji igraju, odnosno realiziraju plan igre. Imati  igrače koji razumiju što rade u utakmici i samostalno donose odluke i modificiraju plan je u stvari i cilj naše obuke. Takvi igrači imaju savršeno razumijevanje nogometnih situacija i rade „coaching“ unutar terena. Taktičke preinake dolaze u okviru dogovorenog i treniranog, naime postoji opcija B i C, nekad i D."

Bojite li se da bi to moglo imati i kontraučinak, odnosno stvoriti "kaos" u igri?

"Ne, jer se u kaosu bolje snalaze inteligentniji igrači."

Znam da je nezahvalno pričati o budućnosti, ali koliko bi igrača iz juniora danas-sutra, uz pravilan razvoj i ako sve bude kako treba, moglo zaigrati za prvi tim?

Hajduk.hr

"Teško je reći, jer postoje i drugi faktori osim nogometnih. Mogu svi, a ne mora niti jedan."

Na kojim aspektima još morate poraditi?

"Moramo raditi na svemu, na strukturi i podizanju frekvencija napada, kontrapresingu, individualnim odlukama u svim trenucima igre, egzekuciji tih odluka itd.  Zadovoljni ćemo biti kad svaka akcija završi golom i kad svaku loptu oduzmemo unutar pet sekundi."

Naslov prvaka, a samim tim i juniorska Liga prvaka su imperativ, cilj? Ili naglasak stavljate na nešto drugo?

"Juniorska LP je samo sredstvo za bolji razvoj igrača kroz veći broj kvalitetnih utakmica s dobrim protivnicima. Naslov prvaka će doći ili neće, važno je što radimo kroz cijelu sezonu, tj. put koji prolazimo da bismo došli do cilja. U svakom slučaju ćemo nešto naučiti. Najvažniji cilj Akademije je vrhunski seniorski igrač za Hajduk, što opet znači dobru igru, zadovoljne navijače i stabilan klub", zaključio je Tolić, kojega je izniman užitak slušati dok priča o nogometu.

nogomet

Hajduk

100posto sport izdvojeno

Hajduk juniori

Igor Tolić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter