VIDEO: MLADI HRVATI ODUŠEVILI NA PRESTIŽNOM NATJECANJU U PEKINGU

Tino Stojak ostvario povijesni rezultat za hrvatski snowboarding, odlična je bila i Lea Jugovac


Vid Barić
26.11.2017.18:00
Tino Stojak ostvario povijesni rezultat za hrvatski snowboarding, odlična je bila i Lea Jugovac
Cro Snowboard

sažeto

Tino je izveo zahtjevan trik double backside cork 1080, i to u društvu elitne snowboarding ekipe. Tek kada se pogledaju imena koja je ostavio iza sebe mogu se spoznati razmjeri njegovog uspjeha


Vid Barić
26.11.2017.18:00

Sjajne vijesti stižu s velikog  "Air&Style" natjecanja u snowboardingu, disciplina Big Air, koji je za vikend održan na pekingškom Workers stadionu. To je natjecanje kultni događaj koji okuplja kremu svjetskih snowboardera, a boduje se i kao stanica FIS Svjetskog kupa. Naši predstavnici Tino Stojak i Lea Jugovac su oduševili vožnjama te završili na 21., odnosno 14. mjestu.

Cro Snowboard

Posebno je iznenadio mladi Tino Stojak, savršeno odvozivši zahtjevan trik double backside cork 1080, i to u društvu elitne snowboarding ekipe. Tek kada se pogledaju imena koja je Tino ostavio iza sebe, poput legende sporta Rope Toonterija (veteran, prvak svijeta u slopestyleu i big airu 2013. godine), slovenskog olimpijca Tim Kevin Ravnjaka, talentiranog Sebbe de Bucka i hrpe Azijata, mogu se spoznati razmjeri njegovog uspjeha. Doista šteta što kod nas rijetki razumiju snowboarding, pa će ovaj nevjerojatni uspjeh na jednom od najprestižnijih snowboarding natjecanja na svijetu zasigurno proći nezapažen.

Činjenica kako se Hrvatska na velikom "Air&Styleu" sa zahtjevnim kvotama pojavila s čak dva snowboardera je velika vijest sama po sebi, a to da na natjecanju nisu "samo nastupili", već su ozbiljno konkurirali za vrijedne bodove svjetskoga kupa u društvu najboljih svjetskih snowboardera, jest uspjeh golemih razmjera, kako za njih osobno, tako i za taj sport u Hrvatskoj općenito.

U nastavku pogledajte Tinovu izvedbu double backside corka 1080:

Natjecanje je osvojio Kanađanin Mark McMorris, vjerojatno jedan od pet najboljih snowboardera na svijetu danas, i trećeplasirani u disciplini Slopestyle na posljednjim olimpijskim igrama u Sočiju. U ženskoj je konkurenciji pobijedila Austrijanka Ana Gasser, također olimpijska pobjednica i gotovo sigurno najbolja snowboarderica na svijetu.

Uspjeh Tina Stojaka i Lee Jugovac je time značajniji što u Hrvatskoj nikada nisu postojali uvjeti za snowboarding, usprkos velikom interesu mladih u Hrvatskoj za ovaj sport, kao i prethodnim značajnim rezultatima drugih hrvatskih snowboardera i snowboarderica koji su kroz godine ostavili traga u tom sportu. Hrvatska je institucionalnoj ignoranciji unatoč oduvijek imala sjajne snowboardere na međunarodnom nivou, a Tino i Lea su nova generacija koja je očito podignula ljestvicu tog sporta u Hrvatskoj te ostaje za vidjeti hoće li napokon izazvati reakciju odgovornih na Sljemenu ili Platku koji već dulje od desetljeća ignoriraju važno pitanje snowboarding parka u Hrvatskoj.

Slijedeće natjecanje World Cup-a na kojemu će nastupiti hrvatski natjecatelji jest Moenchengladbach 02.12.2017.

Hrvatska

100posto ekstremno

snowboarding

Tino Stojak

Lea Jugovac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter