MARIN ČILIĆ

SPORTAŠ GODINE NAJAVIO JOŠ BOLJU 2015. 'Nadam se da je ovo samo početak!'

'Ruka nije najbolje, oteklina na kosti se ne povlači i donijeli smo odluku da preskočimo Brisbane'
Zagreb, 201214.Hotel Westin.Noc Hrvatskog vaterpola, proglasenje najboljeg vaterpolista.Na fotografiji: Marin Cilic, Kristina Milkovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Bilo bi pretenciozno napisati da se Marin Čilić odmarao nakon što je okončao sezonu premijernim nastupom na Mastersu u Londonu. Ni desetak dana kasnije pridružio se velikom broju tenisača i tenisačica koje su šuškanjem novčanica privukli organizatori IPTL-a, ekshibicijskog natjecanja koje je u šesnaest dana gostovalo u četiri velika azijska grada (Manila, Singapur, New Delhi i Dubai).

Sredinom prosinca bio je u Zagrebu, ali opet su ga razvlačili na sve strane zato što je, u konačnici, pobjednik US Opena i više ništa nije isto u životu 26-godišnjeg Međugorca otkako je pokorio New York. Ni u hrvatskoj metropoli nije se zadržao dugo nego je požurio u Njemačku, na tretman desne ruke, koja ga sve više i više brine te čini nespokojnim ususret startu u 2015. godinu. Poznato je da je već morao mijenjati planove zbog ozljede, odgoditi let za Australiju za gotovo dva tjedna i otkazati nastup na turniru u Brisbaneu, koji počinje 5. siječnja. Ako će to pomoći, onda neće biti baš nikakve štete. Jedan takav turnir sigurno neće određivati sezonu tenisača koji se smjestio u elitni rang, važnije je riješiti taj problem.

Tim koji teži istome

Marin Čilić najbolji je sportaš Hrvatske u izboru Sportskih novosti za 2014. godinu. Što kažete na to?

- Hvala svima koji su glasali za mene, to je lijepa nagrada i kruna na najbolju godinu u karijeri, čiji je vrh osvajanje US Opena, ali nije samo to. Osvojio sam još tri turnira, igrao sam u četvrtfinalu Wimbledona i vratio se u Top 10 te sudjelovao na turniru osam najboljih tenisača u Londonu. I ne zaboravimo, naša reprezentacija vratila se u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Ponosan sam, mislim da je ovo jedno od najvrednijih priznanja koja sam dobio. Bit ću iskren, otkako sam počeo raditi bolje rezultate, tako sam i razmišljao što bih trebao napraviti da postanem najbolji sportaš Hrvatske. To očito nije lako, Hrvatska je prepuna odličnih sportaša, konkurencija je golema. To što sam najbolji, pokazatelj je koliko je godina iza mene bila nevjerojatna. Nadam se da je ovo samo početak. Ako je prva, ne znači da je posljednja.

Posljednji tenisač koji je proglašen najboljim sportašem Hrvatske bio je Ivan Ljubičić (2005, 2006), prije toga je njegov trener Goran Ivanišević nekoliko godina uzimao ovu prestižnu titulu.

- Ha, dostižem Gorana u svemu, malo po malo, ali naravno da ne gledam to tako. Niti on tako promatra situaciju. Mi smo tim, težimo istome, a to je da ja budem što bolji. U našem timu svatko daje doprinos u onome što mu je posao, pritom mislim i na fizioterapeuta, kondicijskog trenera, menadžera… Na nas gledam kao na ekipu, zato ih uvijek sve ističem. Oni su dio svih mojih uspjeha, pogotovo Goran. Najviše Goran.

S Goranom je proveo šesnaest dana u Aziji igrajući u IPTL-u za UAE Royalse, ekipu iz Dubaija koja je na kraju zauzela drugo mjesto. Igrao je dosta do dolaska Novaka Đokovića u New Delhi, kasnije se ipak mogao opustiti. Iskustva?

- Pozitivna i negativna. Atmosfera je bila odlična, pogotovo u našem timu koji je bio sastavljen od dosta igrača s prostora bivše Jugoslavije, pa se uglavnom pričalo hrvatskim i srpskim jezikom. Bilo je dobro i zato što smo kroz to druženje i igranje mogli čuti razna mišljenja, svatko stvari vidi na svoj način, a meni je pomoglo utoliko što mi je otvorilo neke nove vidike. Kako smo Goran i ja bili u istoj ekipi, tako smo mogli držati se plana, odraditi ono što smo predvidjeli u pripremama za novu sezonu.

Goran kaže da se umorio, više nego dok je bio aktivan igrač…

- To je ta negativna strana, mislim da nitko od nas nije očekivao da će IPTL biti toliko kompetitivan i naporan. Nema to veze s ekshibicijom, nitko nije imao popust. I to je svakako nešto o čemu će se morati razmisliti za sljedeću godinu, ako ću i tada sudjelovati.

Problemi s rukom

Tijekom IPTL-a opet je bilo problema s desnom rukom, oteklina iznad nadlaktice i dalje izaziva zabrinutost u timu Čilić.

- Istina je, ruka nije najbolje, oteklina na kosti se ne povlači i donijeli smo odluku da preskočimo Brisbane i u Australiju ću ići tek 5. siječnja. Plan je prije Australian Opena igrati samo na laganoj dvodnevnoj ekshibiciji u Adelaideu, no, s obzirom na terapiju koju sam sad prošao i da moram odmarati dva do tri tjedna, vidjet ću kako će biti.

Sada kad je stekao zvjezdani status, od njega će se puno očekivati na svim turnirima. Svaki rezultat mjerit će se prema US Openu. Zanimljivo je navesti da jedan od najuglednijih američkih teniskih novinara Matt Cronin upravo Čilića navodi kao najvećeg kandidata izvan Velike četvorke (Đoković, Nadal, Federer, Murray) za osvajanje Grand Slam turnira u 2015. godini. Bez obzira na silan napredak Keija Nishikorija, Milosa Raonica, Grigora Dimitrova...

- Ja od sebe očekujem veliki napredak. U proteklih godinu i pol dana posvećivao sam više vremena sitnicama i mislim da je u tome bio ključ. Neke stvari prepustio sam drugim ljudima da rade umjesto mene. Sve se to još može poboljšati. Volio bih imati fizioterapeuta uz sebe cijelo vrijeme, u godinama sam kad moje tijelo zahtijeva stalni tretman, a ja želim biti non-stop na visokoj razini. Vjerujem da će sljedeća godina biti još bolja. U usponu sam, trijumf na US Openu raširio mi je krila. S jedne strane bit će lakše jer znam što me čeka, znam što moram raditi prije Grand Slam turnira. Da ne govorim o tome da sam sigurniji i s puno više samopouzdanja. Najvažnija spoznaja jest da svojim najboljim tenisom mogu pobijediti bilo koga.

Sposobni osvojiti DC

U IPTL-u je bio timski kolega Novaku Đokoviću i Nenadu Zimonjiću, koji će mu biti protivnici u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa. Hrvatska je gost Srbije početkom ožujka.

- Spominjali jesmo taj dvoboj, ali ne previše. Nole je rekao da će igrati, prema tome, Srbija će biti u najjačem mogućem sastavu. Mi smo mladi, razvojna momčad koja će jednog dana biti sposobna osvojiti Davis Cup. To je moje mišljenje. Borna Ćorić ove je godine dao naslutiti kakav je kapacitet, on će biti vrhunski igrač, a Marin Draganja je fenomenalan igrač parova. Mladi smo i motivirani, Srbija u gostima je težak ždrijeb, ali sve je moguće.

Još se ne zna gdje će se igrati, spominjalo se Kraljevo.

- I ja sam to čuo, ali meni su rekli da bi njihovi igrači htjeli igrati u Beogradu, ali ne u Areni, nego u košarkaškoj dvorani, u Pioniru. Tamo će biti vruća atmosfera!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:23