Wunderkind: Roko Šimić

'Tata Dario mi daje sjajne savjete iako je bio stoper, a moj san je obući dres Dinama i Milana i postati igrač kakav je bio Pippo Inzaghi'


Slaven Knežević
16.03.2019.08:00
'Tata Dario mi daje sjajne savjete iako je bio stoper, a moj san je obući dres Dinama i Milana i postati igrač kakav je bio Pippo Inzaghi'
Srđan Vrančić / CROPIX

sažeto

Roko Šimić naš je novi gost u rubrici Wunderkind. Mladi napadač Lokomotive već sada pokazuje da bi mogao napraviti velike stvari


Slaven Knežević
16.03.2019.08:00

U rujnu 2003. godine hrvatski reprezentativac Dario Šimić ponosno je nosio majicu s natpisom svojeg tek rođenog sina Roka dok je s Vatrenima igrao kvalifikacije za Euro u Portugalu. Nešto manje od 16 godina kasnije, Roko Šimić je nogometaš Lokomotive i hrvatski reprezentativac u uzrastu do 16 godina. Dario ima četiri sina od kojih su trojica u nogometu, a vjerojatno će biti i četvrti kada malo poraste. Uz tatu Darija i strica Josipa, koji su obojica bivši nogometaši, gotovo da nije ni moglo drugačije.

Getty Images

"To je tako, dečki imaju ljubav prema sportu. Prije nogometa su se bavili gimnastikom i plivanjem. Nogomet je najpopularniji sport, a zahvatio je i njih. Pustio sam ih da sami biraju. Od tri dečka, jedan je u Dinamu, a dvojica u Lokomotivi. Imamo i bebu od tri godine, vidjet ćemo gdje će kad poraste, hahaha", kaže nam ponosni tata Dario pa dodaje:

"Meni je najvažnije da oni svi uživaju. Stvarno dobro prolaze u školi obaveze i obaveze u sportu i drago mi je da je tako."

Roko je sada već na pragu ozbiljnog nogometa. Kroz koju godinu dolazi u seniore, a već sada je član reprezentacije. Kvalitetu je prepoznao i Nike s kojim je potpisao već i prvi ugovor. Kako tata gleda na to?

"Ne petljam se previše. Dajem mu savjete i pri ruci sam mu. Upoznajem ga s time što znači vrhunski nogomet, savjetujem mu što da radi da bi imao više šanse da postane nogometaš. Stvarno se jako puno stvari mora poklopiti da bi netko imao tu sreću da postane vrhunski nogometaš. Velika je konkurencija i svi žele biti na vrhu. Tu su i ozljede pa se stvarno previše ne opterećujemo time što će biti", kaže Dario pa dodaje:

"Savjetujem ga da jednostavno svakodnevno radi, a usmjerim ga i što treba raditi da bi mu bilo lakše. On sam mora sa svojim snagama to sve napraviti i postići će puno toga."

Srđan Vrančić / CROPIX

Roka smo pitali kako kombinira školske i nogometne obaveze.

"Upisao sam ekonomsku školu Benedikta Kotruljevića koja mi omogućuje da se bavim i sportom. Oni se mogu prilagoditi mojim potrebama da treniram i ujutro i popodne. Stvarno je odlična škola i to mi puno pomaže. Kako sam išao u englesku osnovnu školu, sada mi je malo teže na hrvatskom, ali snalazim se", kaže nam mladi Roko koji je rođen u Milanu.

Usprkos tome što je tata bio stoper, Roko je odlučio krenuti stričevim putem i postao napadač.

"Od malena sam sanjao da ću zabijati vrhunske golove. Htio sam postati novi 'pravi Ronaldo'. Krenuo sam na desnom beku, ali evo na kraju sam ipak završio u napadu."

Srđan Vrančić / CROPIX

Tko daje bolje savjete? Tata ili stric?

"Ma tata definitivno. On me svakodnevno savjetuje i olakšava mi nogometni put. Njegovi savjeti mi stvarno puno pomažu na terenu."

Roko je rođen u Milanu gdje je i odrastao pa nema dvojbe koji mu je najdraži klub.

"AC Milan je, uz Dinamo iz Zagreba, moja najveća ljubav, no sada sam igrač Lokomotive i tu sam presretan. Zahvaljujem se svojim trenerima Agiću, Daceru i Stipiću koji me iz Kustošije doveo u Lokomotivu. Ovdje se dobro razvijam i zadovoljan sam u klubu", kaže nam mladi Šimić pa dodaje:

"Na Kajzerici imamo jako dobre trenere, suigrači su mi fantastični, a i liga je dosta zahtjevna. Mi želimo biti što bliže prvom mjestu i mislim da je ovo sjajna sredina za razvoj."

Roko je, kao i tata, već krenuo s nastupima za reprezentaciju.

"Jako je dobar osjećaj kada dobijete poziv u reprezentaciju. Kad god sam s Vatrenima dajem sve od sebe i više od toga. Želim biti što bolji i jednoga dana zaigrati za seniore kao i tata."

Getty Images

Tata je došao do 100 nastupa za reprezentaciju, a Roko se nada da će ga i prestići.

"Nadam se da ću ga nadmašiti. Kaže mi i on da mogu biti bolji od njega ako ću puno raditi i trenirati."

U Lokomotivu je već stigla i sjajna ponuda iz talijanskog prvoligaša Atalante, no mladi Šimić ju je bez razmišljanja odbio.

"Želim ostati u Hrvatskoj, tu se jako dobro razvijam. Želim za pra godina zaigrati u seniorskom sastavu Lokomotive, a što će biti dalje, vidjet ćemo. San bi mi bio obući dres Milana, ali definitivno ne još. Mislim da je Lokomotiva pravi klub za moj razvoj, a volio bih igrati i za Dinamo. Tako bih ispunio sve snove."

Nogometaši često slobodno vrijeme koriste za 'borbe' na PlayStationu, no Roka to uopće ne zanima.

"Ne volim PlayStation. U slobodno vrijeme se družim s prijateljima ili izlazim s curom. Samo da sam što manje doma, hahaha. Ako sam doma onda gledam filmove i družim se s obitelji. Imam školu i treninge pa nisam previše ni na društvenim mrežama."

Getty Images

Tatinih utakmica se ne sjeća jer je još bio beba, ali zato ih sada s guštom prati na internetu i analizira svaki potez.

"Kaže mi tata da sam gledao nekoliko njegovih utakmica, ali toga se ne sjećam baš najbolje. No, sada kada sam stariji, gledam njegove utakmice na internetu. Sanjam postati napadač kao što je bio Pippo Inzaghi. Volim gledati njegove kretnje i nadam se da ću jednoga dana doći do te razine", zaključio je Roko Šimić, mladi napadač o kojem ćemo sigurno još pisati u budućnosti.

Srđan Vrančić / CROPIX

nogomet

Dinamo

Milan

Lokomotiva

Wunderkind

Dario Šimić

Roko Šimić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter