Izbornikov as iz rukava

Tajni adut reprezentacije: 'Nije mi bilo lako, počneš sumnjati u sebe, mentalno je strašno teško izdržati takvo nešto! Ali zato sad uživam!'


Dejan Šmehil
12.04.2019.08:00
Tajni adut reprezentacije: 'Nije mi bilo lako, počneš sumnjati u sebe, mentalno je strašno teško izdržati takvo nešto! Ali zato sad uživam!'
Instagram

sažeto

Ante Gadža prvi se put našao u rukometnoj reprezentaciji, za dvije utakmice sa Srbijom u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo


Dejan Šmehil
12.04.2019.08:00

Na popisu Line Červara za dvije utakmice sa Srbijom u sklopu kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo 2020. godine našlo se i jedno novo ime. Ime koje je prvi put uopće u kadru Kauboja. Ne, nije riječ o nekom mladom golobradom talentu nego o zrelom čovjeku koji je naučio da za svaki uspjeh mora 'pišati krv'.

Ante Gadža u kolovozu će napuniti 27, a evo, tek sad su se našao na radaru rukometnih izbornika. No, nije da se žali, njemu je i ovo strašan poticaj za dalje.

Cropix

"Stvarno sam sretan i ponosan!", javio nam se Ante iz Osijeka gdje se sa suigračima pripremao za jučerašnje gostovanje u Beogradu.

"Sigurno da se svatko od nas, kad krene u taj rukomet, nada nastupiti za reprezentaciju. Tako sam i ja, a evo dočekao sam to."

Debitant sa 26 godina, ali nema problema uklopiti se u nacionalnu selekciju. Em su svi dečki dobričine i brzo prihvate nove, em Ante dosta suigrača poznaje iz juniorske reprezentacije ili klupskog rukometa.

"Nije bilo nikakvih problema oko prilagodbe, većinu momaka znam otprije. Tu su Ivić, Vranković, Sršen iz juniorske reprezentacije, Božić-Pavletić iz Nexea... Ali stvarno su me svi dobro prihvatili. Jednom riječju – uživam!"

Instagram

Znate one 'fore' kad neki igrači, koje nazove izbornik i kaže im da su pozvani u reprezentaciju, misle kako ih zafrkavaju suigrači? Pitali smo Antu je li i njemu kroz glavu prošla slična misao.

"Ne, mi poziv dobivamo pismenim putem."

No, i uz ovaj njegov poziv među Kauboje veže se jedna anegdota.

"Imali smo utakmicu u Hannoveru u sklopu EHF kupa i taman sam legao popodne da odmorim. I spavam ja tako, a kad sam se probudio, imao sam što vidjeti! Odjednom sto poruka na mobitelu, svi čestitaju", prepričava Ante kako je saznao za premijeru u reprezentaciji.

Već smo rekli, zreo je igrač, ali pere li ga trema? Ne nastup se svaki dan za Hrvatsku. Još u Beogradu.

Cropix

"Određena pozitivna trema postoji, ali nadam se da ću uz pomoć suigrača to prebroditi. A ionako, kad krene utakmica, sve te stvari padnu u zaborav", tvrdi Gadža, inače po vokaciji srednji vanjski.

Široj javnosti je Nexeov mozak momčadi relativno nepoznat, pa samo ga zamolili da nam kaže – tko je to Ante Gadža.

"Rukomet sam počeo igrati s devet godina u Ivaniću, tamo sam živio i logično, tamo krenuo s rukometom. Zvalo me nakon toga Dugo Selo, bili su državni prvaci u mlađim kategorijama. Tad je krenulo sve malo ozbiljnije, prešao sam u Zagreb gdje sam igrao za juniore i prvu momčad, a prvi pravi seniorski klub bio mi je Medveščak. Iz njega sam otišao u Umag, a nakon toga u Nexe."

Instagram

U Nexeu je od 2014., ali je dugo bio u drugom planu, no konačno je došlo njegovih pet minuta u pravom smislu te riječi. I na klupskoj, a sad i na reprezentativnoj razini.

"Nije mi bilo lako, dvije godine nisam bio u prvom planu. Počneš sumnjati u sebe nakon svega, nije lako u glavi izdržati sve to. Ali dolaskom trenera Hrvoja Horvata stigla je nova šansa i objeručke sam je prigrlio. Puno me naučio, puno radimo, hvala mu na svemu!", ističe Gadža.

Kad smo se već dotaknuli Nexea, idu li oni napokon po taj naslov prvaka ove sezone? Ante se nije dao navući na tanak led...

Cropix

"Dat ćemo sve od sebe, pa što bude. Dobro smo krenuli, vidjet ćemo dokle će nas to dovesti. Cilj je Seha, u hrvatskom prvenstvu što bude."

Njemu ovo ljeto istječe ugovor s Nexeom. Planovi za budućnost?

"Ne znam još ništa. Klub želi produljiti, pričamo o tome. Vidjet ćemo ubrzo što će biti", kaže Ante.

Zanimalo nas je zašto je Ante odabrao baš rukomet? I je li sanjao oduvijek da će biti rukometaš?

"Ne znam, trenirao sam istodobno nogomet i rukomet u Ivaniću. U to vrijeme rukomet je čak bio popularniji. A čini se da nisam pogriješio što sam u konačnici odabrao rukomet he-he", uza smijeh govori Ante.

Cropix

Slobodnog vremena nema na bacanje, tako je to u profesionalnom sportu, a ono što ima troši na jedinu zanimaciju – malu devetomjesečnu kćerkicu.

"Ona mi troši većinu vremena, s njom i suprugom uživam kad sam slobodan", ističe Gadža.

Život teško da može biti bolji u ovom trenutku za Nexeovog srednjeg vanjskog, iako... Ima nešto što bi zaokružilo cijelu priču, odlazak na veliko natjecanje.

Cropix

"Sigurno da bi to bilo odlično! Sad sam tu u kadru i sretan sam s tim. Pokušat ću iskoristiti priliku, nametnuti se kroz treninge i utakmice. Ako igrama zadovoljim izbornika, nitko sretniji od mene", zaključio je Ante.

Hrvatska

100posto sport izdvojeno

rukomet

Lino Červar

reprezentacija

Nexe

Ante Gadža

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter