VIDEO: Barcelona ovu krađu Realu nikad neće oprostiti

Sve je već bilo dogovoreno, čak je i potpisao, a onda ga je Madrid doslovno 'odvukao' u svoj tabor: Niti Ronaldo ga nije nadmašio!


100posto
07.07.2019.16:55
Sve je već bilo dogovoreno, čak je i potpisao, a onda ga je Madrid doslovno 'odvukao' u svoj tabor: Niti Ronaldo ga nije nadmašio!
Reuters

sažeto

Alfredo Di Stefano preminuo je na današnji dan 2014. godine


100posto
07.07.2019.16:55

Plava strijela. Njegov legendaran nadimak, svi su ga poznavali kao istinsku - "ubojicu"...

Na današnji dan preminuo je Alfredo Di Stefano, bivši argentinsko-španjolski (čak i kolumbijski jedno vrijeme) nogometaš, trener, počasni predsjednik Reala.

Roditelji su mu bili talijanski doseljenici. Smatra se jednim od najboljih nogometaša koji je kročio nogometnim terenima. Najviše ga se pamti po njegovim igrama za madridski Real gdje je bio važan kotačić u osvajanju 5 uzastopnih titula Kupa prvaka u razdoblju od 1956. do 1960. Jedini igrač koji je još s Realom osvojio tih pet titula bio je Francisco Gento. Di Stefano je nastupao za tri različite reprezentacije: Kolumbiju, Argentinu i Španjolsku.

Di Stefano, poznat i pod nadimkom La Saeta Rubia (Plava strijela), je bio snažan nogometaš, velike izdržljivosti i tehnički potkovan golgeter.

Četvrti je najbolji strijelac Primere i drugi najbolji strijelac Reala, odmah iza velikog Raula, s 216 pogodaka u 282 nastupa. U studenom 2003. izabran je za "Zlatnog igrača Španjolske". Pelé ga je izabrao u najboljih 100 igrača ikada te je još nadodao da je Di Stefano najbolji argentinski nogometaš "zauvijek". Od mnogih bivših nogometaša opisan je kao "najpotpuniji nogometaš svih vremena".

Transfer? Di Stefana je promatrao Josep Samitier, skaut Barcelone i osobni prijatelj predsjednika Milionaresa. On nagovara Di Stefana na prijelaz u Barcelonu. On doista i potpisuje za Barcelonu, ali pošto su se Milionares i River Plate sukobili oko prava na igrača taj transfer dolazi u pitanje. FIFA upućuje zamolbu Španjolskom nogometnom savezu da to riješi.

Alex Caparros/Getty Images

U međuvremenu Di Stefano se sastao s predsjednikom Reala, Bernabeuem, i odlučuje potpisati za Real. Međutim, predsjednici klubova Barcelone i Reala, Carreto i Bernabeu su se dogovorili da Di Stefano odigra po dvije sezone u svakom klubu. To dovodi do negodovanja Barcelonine uprave i navijača pa je Carreto smijenjen, a sporazum je ukinut. Tako Di Stefano postaje igračem madridskog giganta.

Di Stefano je igrao za tri različite reprezentacije. To su bile Kolumbija, Argentina i Španjolska. FIFA nije priznala njegovo nastupanje za Kolumbiju. S Argentinom je Di Stefano osvojio Copa Américu 1947.

Nakon što je "objesio kopačke o klin" posvetio se trenerskoj karijeri. Vodio je River Plate i Bocu Juniors do naslova prvaka. S Valencijom osvaja Primeru i Kup kralja te Kup pobjednika kupova. Trenirao je i Sporting Lisabon te Real od 1982. do 1984. Tada je 1983. Real doveo do finala svih pet natjecanja, ali je Real izgubio u svih pet finala.

Živio je u Španjolskoj, a dana 5. studenog 2000. imenovan je za počasnog predsjednika Reala, a Real mu je i posvetio nogometni teren na kojem danas igra RM Castilla...

Getty Images

newsletter

Prijavite se na Newsletter