SREĆOM, BEZ POGIBIJE

'Staza smrti' opet uzela danak: Švicarska ostala bez tri bobista

Sve više zabrinjavajućih vijesti uoči skorašnjega nastupa hrvatske bob reprezentacije
 Reuters

ZAGREB - U danu u kojem je Gruzija pokopala nesretnog Nodara Kumaratišvilija, suludo brza staza u Whistleru uzimala je nove žrtve na treninzima boba dvosjeda. Novih smrtnih slučajeva nema, ali zlokobni Whistler Sliding Centre uspio je znatno oslabiti Švicarsku koja svako malo izgubi po jednoga člana reprezentacije.

Vodeći u Svjetskom kupu i vlasnik triju olimpijskih medalja, Beat Hefti, povukao se s natjecanja jer se nije uspio oporaviti od potresa mozga zadobivenog nakon što je njegov bob završio “naglavačke”. I drugi švicarski pilot, Daniel Schimd, odustao je od boja za medalju.

- Moje mi je zdravlje važnije od bacanja niz stazu kao da mi je dosta života.

Treći Švicarac koji neće stići dalje od službenih treninga jest Schmidov kočničar, Jürg Egger, koji je u prevrtanju ozlijedio kralježnicu. Prva je dijagnoza ozljeda vratnog kralješka, bez gubitka motoričkih funkcija.

Glas protiv konstruktora staze i organizatora Igara podigla je i Amerikanka Shauna Rohbock. Ona ih je upozoravala nakon što su je, zajedno s još nekoliko pilota i pilotkinja, pozvali da testira stazu dok se još gradila.

- Izrazili smo zabrinutost da bi mogla biti prebrza, a oni su mislili da će sve biti u redu. Mislim da danas shvaćaju da nije.

Objasnila je i svoje viđenje problema.

- Staza je suludo brza, ženski bobovi mogli bi biti brži od muških. Posljednji zavoji su uzastopni, bez ravnih dijelova između, i dolaze toliko brzo da mozak jedva stiže slati poruke rukama što da rade. A problemi nastaju kada mozak ne stigne reagirati na vrijeme - ustvrdila je Rohbock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:26