PIŠE PREDRAG ŽUKINA

Rukomet obožavaju, ali za organizaciju nisu!

U gradu gdje vas kebab košta 10 eura i u press-centru gdje naplaćuju hranu i piće, akreditirane osobe baš ne proživljavaju ‘blagdanski ugođaj’
 Ante Čizmić / Cropix

ZAGREB - Naši su pobijedili u prvoj utakmici. Prvoj od deset, misle li doći do finala kao što je to postao “običaj”. Zasad je sve pod kontrolom, izuzmu li se “problemčići” kao što su ozljede važnih igrača. No, i to se kod nas odavno ne naziva frkom jer je postalo uvriježeno na svim velikim natjecanjima.

Momčad se ne žali na uvjete smještaja, ali - i to je već “deja vu” - hrana u njihovom hotelu “Radissson Blu” nije na nivou kakav odgovara vrhunskim sportašima koji se puno “troše”.

Iskreno, znalo se to i prije polaska u Švedsku s obzirom da Skandinavci, a posebno Šveđani, dostatnom gostoljubivošću smatraju - srdačan osmijeh na svakom uglu. Jedino toga ovdje ima u izobilju. Nije kod njih kao u Hrvatskoj, na Euru koji je održan 2000. ili na SP-u kojeg smo imali preklani. Tada je za sve akreditirane osobe svega bilo kao na Božić. Smještaj u najboljim hotelima, kulinarske delicije iz svih hrvatskih regija, ponajbolji kuhari i izabrani specijaliteti...

Ne, u Švedskoj to ide dugačije. U press-centru su na meniju neki dijetni sendviči, vodenasta kava i mineralna voda. I to je sve, ostalo se naplaćuje - i to “masno”. Kao u gradu gdje je obični kebab “težak” 10-ak eura, pizza također, a mali obrok u prosječnom restaurantu 30-40 eura. Ipak, naplaćivanje u press-centru, nezamislivo čak i na SP-u u Njemačkoj i Euru u Austriji lani. Nijemci i Austrijanci ponašali su se naspram Šveđana kao pijani i rastrošni milijunaši.

Dobro je rekao kolega Dejan, novinar iz Srbije.

- Dogodine je Euro kod nas. I mi ćemo naplaćivati hranu i piće u press-centrima. Naravno, ne svima, samo Šveđanima i ostalim Skandinavcima.

Tek je počelo SP u Švedskoj, a mnogi se ovdje raduju sljedećim velikim natjecanjima - Euru u Srbiji, a zatim i SP-u u Španjolskoj 2013. Bit će opet svega k’o na Božić, a i neće biti tako hladno kao u Malmöu. Ovdje se svi moraju nadati da će im pobjede naših rukometaša i dalje grijati srce.

Na stranu ljubav Šveđana prema rukometu, to im se mora priznati. Ali, treba im zabraniti organizaciju velikih natjecanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:23