VRIJEME JE ZA RIO

Neobičan potez: Ovo se Hrvatskoj nije dogodilo još od vremena Nikše Kaleba

 Cropix/Ante Ćizmić

Hrvatski rukometaši pripremaju se u Ivanić Gradu za odlazak na kvalifikacijski turnir u danskom Herningu gdje će protiv Danaca, Norvežana i rukometno egzotičnih igrača iz Bahreina tražiti dvije pobjede koje vode na olimpijski turnir u Brazilu.

Izbornik Babić odlučio je u Dansku u četvrtak rano ujutro povesti svih 20 igrača sa šireg popisa pa će tek uoči početka turnira i utakmice protiv domaćina (petak, 20.30) odlučiti koji će igrači sudjelovati na samom turniru.

U odnosu na prošli EP u Poljskoj u siječnju ove godine na kojem je osvojena bronca, na popisu igrača nema Mirka Alilovića. On je u dogovoru s izbornikom odlučio preskočiti ovaj miniciklus s tim da je naknadno izjavio da se u momčad uskoro misli vratiti bolji nego ikada.

- Imamo Ivića i Stevanovića, tu je i Ivan Pešić koji je već oproban na velikim natjecanjima tako da problema s vratarima neće biti - rekao je izbornik Babić, dodavši da je situacija sa zdravljem igrača relativno dobra te da su samo Marko Kopljar i Ivan Slišković lakše ozlijeđeni, ali će biti spremni za tri utakmice u Danskoj.

Još od vremena Nikše Kaleba nije se dogodilo da je reprezentacija na neko natjecanje putovala samo s jednim lijevim krilom. Sada je to opet slučaj i tu će najveći dio tereta pasti na leđa Manuela Štrleka koji je u Poljskoj bio najbolji hrvatski igrač i član udarne sedmorke na EP-u. Manuel ne bježi od odgovornosti:

- Odlično se osjećam, da kucnem o drvo potpuno sam zdrav i spreman za ovaj najvažniji ispit nakon EP-a. Bez obzira na minutažu, siguran sam da neće biti problema - pohvalio se igrač poljskog Kielcea.

U Babićevim zamislima može ga pokriti Domagoj Pavlović koji je ranije igrao na toj poziciji nakon čega se profilirao u srednjeg vanjskog.

- Nije niti važno, znam da je izbornik dobro razmislio što radi - nastavio je Štrlek pa u nekoliko rečenica analizirao suparnike:

- Danci su domaćini, zna se koliko su jaka reprezentacija, a znamo ih jednako dobro kao i Norvežane s kojima se u posljednje vrijeme stalno srećemo. Neće biti lako igrati u grotlu dvorane u Herningu gdje smo već igrali 2014. na EP-u u Danskoj.

Štrleka ne brine potencijalno i očekivano 'neprijateljsko' ozračje:

- Naša je momčad dovoljno iskusna i većina igrača nastupala je mnogo puta na tuđim vrućim terenima. Domaći teren je u rukometu često velika prednost, no, uopće ne strahujemo i uvjeren sam da ćemo izboriti jedno od prva dva mjesta u skupini koja vode u Brazil.

U momčadi su u odnosu na EP u Poljskoj povratnik Denis Buntić te Mandalinić, Pavlović i Pešić. Ni ta promjena niša ne mijenja u Manuelovoj 'percepciji':

- Bilo tko da uđe u reprezentaciju ili se u nju vrati brzo se uklopi i 'aklimatizira' tako da ni tu neće biti problema. Nismo ni mi ostali, koji smo bili u Poljskoj potpuno uigrani jer imamo novog izbornika, novi stil igre. Ništa od toga neće nam predstavljati smetnju na putu do cilja.

Taj je cilj vrlo važan, ulog je nastup na najvažnijem događaju za svakog sportaša:

- Imao sam čast igrati na OI u Londonu 2012. gdje smo također osvojili broncu. Poseban je doživljaj boriti se za olimpijsko odličje i živjeti u olimpijskom selu sa svim ostalim sudionicima Igara. To je vrednije od svakog drugog nastupa i pobrinut ćemo se da ne izostanemo iz Brazila.

Za podsjećanje, u punih 25 godina hrvatske samostalnosti naši su rukometaši propustili samo OI u Sydneyju 2000. Punih 16 godina nakon tog velikog propusta, identičan kiks se ne smije dogoditi bez obzira na 'labavi' stav vodstva HRS-a koje eventualno isti scenarij neće sankcionirati jer je fokus na sljedećem EP-u koji se 2018. održava u Hrvatskoj, gdje je cilj osvajanje jedinog zlata koje hrvatski rukometaši još nisu osvojili.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:01