NA STAZI SMRTI

Hrvatski bob četverosjed se prevrnuo pri brzini od 147 kilometara na sat!

Najbolja vijest iz Whistlera kad je o hrvatskom bobu riječ je ta da su svi članovi posade čitavi. Postalo je veliki izazov ostati u jednom komadu na ‘stazi smrti’
 Srđan Vrančić

Nastavlja se ruski rulet u Whistler Sliding Centeru. Opasna igra, koja je već prije početka uzela svoj krvavi danak, sve više gubi smisao. Ono što se posljednjih desetak dana događa na natjecanjima u bobu, sanjkanju i skeletonu sve više podsjeća na prolazak kroz ratnu zonu. Ulogu militantnih bandi preuzeli su opasni zavoji koji vrebaju nespremne žrtve i uvode ih u svoje pakleno kolo. Pobjednik je svatko tko u jednom komadu prođe kroz tu podlu zasjedu, bez obzira koje vrijeme pritom postigne.

Smrt Nodara Kumaritašvilija na treningu uoči otvaranja Igara trebala je biti i više nego dovoljan signal da je “staza smrti” preopasna. Kemikalije za usporavanje staze nisu previše pomogle, a organizatori sada “kemijaju” kako bi pronašli drugi način da se na kobnom ledenom toboganu ne prolije nova krv.

Prevrtanje hrvatskog boba četverosjeda na treningu pri brzini od 147 kilometara na sat nije bilo dovoljno snažan signal jer je trust organizatorskih mozgova procijenio da su Šola i društvo svojom pogreškom završili naglavačke. Prema njihovoj procjeni, hrvatski predstavnici spadaju u kategoriju neiskusnih koji imaju problema s tako zahtjevnom stazom. Tek je nezgoda latvijske posade i vozača Janisa Mininsa, rekordera staze s postignutih 153 km/h, bila dovoljno upozorenje da su nužni ozbiljni zahvati.

- Upozoravali smo da je gotovo nemoguće na toj stazi doći do cilja, ali nitko nas nije slušao. Nakon što su se Latvijci ‘razbili’, brušeni su lukovi u ledu. Oni bi trebali smanjiti sile koje destabiliziraju bob - rekao je vozač hrvatskog boba Ivan Šola.

Problematični zavoj broj 13, u kojem se bob penje umjesto da se spušta, trebao bi tako biti ublažen. Najveći je problem, kaže Šola, što u tom zavoju postoji jedna jedina linija kojom je moguće proći a da ne bude prevrtanja. Tko pogriješi samo nekoliko centimetara, osuđen je na salto koji potencijalno može postati i “mortale”.

- Najveći je problem što ta staza nije napravljena za četverosjede nego za dvosjede. Međutim, ne bojimo se. Bili smo spremni otići i na drugu vožnju, ali je trening prebačen za poslijepodne. Imamo još dosta trening-vožnji, pa se nadamo da ćemo se sprijateljiti sa stazom - zaključio je Šola.

Organizatori ispravljali ukleti 13. zavoj na bob stazi

U ponedjeljak su na Zimskim olimpijskim igrama neke četverosjed bob reprezentacije obavile neslužbene treninge, kako bi se upoznale s olimpijskom trasom.

Prvi službeni trening će se održati u utorak, a dan ranije su stazu okušali i hrvatski reprezentativci, čiji je neslužbeni nastup prošao neslavno. Naime, na ukletom 13. zavoju, pri brzini od 147 kilometara na sat, hrvatski bob četverosjed se prevrnuo, ali su na sreću reprezentativci izbjegli teže ozljede.

Hrvatska momčad nije jedina imala nezgodu na tom dijelu staze, već se prevrnula i prva reprezentativna posada Latvije. Organizatori su tako, nakon sastančenja reprezentacija, odlučili napraviti zahvat na tom dijelu. Izbrusili su lukove u ledu kako bi pobili sile koje destabilizraju bob bolide.

Time se nadaju da su napravili dovoljno kako bi zaštitili one neke neiskusnije reprezentacije, makar unatoč tome američki trener Brian Shimer tvrdi:

- Ovo je i dalje najopasnija i vjerojatno najteža bob staza na svijetu.

S druge strane njemački pilot Sandra Kirasis govori:

- Mislim da ćemo ipak dobiti nešto sigurniji taj zavoj, nakon reakcije i rada organizatora na njemu. (totalsport)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:19