VIJEĆE ODLUČILO

Faku i Kosteliću puna financijska potpora HOO-a

Zagreb, 120410.Hrvatski olimpijski odbor organizira prijem za osvajace medalja na ZOI Vancouver u restoranu Madera u Bocarskom domu za Jakova Faka hrvatskog biatlonca i Ivicu Kostelica skijasa sa osvojena dva srebra u slalomu i kombinaciji.Na slici: Ivica Kostelic i Jakov Fak sa Daliborkom Planincevic iz Toz-a novog sponzora Hoo, poklonili Penkale sa graviranim imenima osvajaca medalja. Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora, na danas održanoj 14. sjednici, donijelo je dopunu odluke o produljenju roka isplate olimpijskih stipendija i ostalih financijskih sredstava osvajačima olimpijskih odličja na ZOI Vancouver, Jakovu Faku i Ivici Kosteliću.

Naime, Jakov Fak i Ivica Kostelić bili su korisnici Olimpijskog programa HOO-a od 1. siječnja 2007. godine pa do 31. ožujka 2010. godine. Sadašnjom odlukom dvojica hrvatskih olimpijaca primat će olimpijsku stipendiju u iznosu 7000 kn bruto mjesečno do usvajanja projekta za ZOI Soči, a također će imati pravo na realizaciju programa priprema i natjecanja u 2010., što po sportašu iznosi 281.535,50 kuna (sredstva su namijenjena za stipendije, pripreme i natjecanja, korištenje sportskih objekata, opremu i rekvizite, testiranja, vitaminizaciju i dopunsku prehranu, zdravstvenu skrb, osiguranje).

Na prošloj sjednici Vijeća HOO-a (održanoj u ožujku) usvojena je dodatna kategorija trenera u Programu angažiranja trenera pod nazivom treneri za razvoj pojedinog sporta, a na ovoj sjednici potvrđeni su i prvi treneri korisnici ovog programa. To su Željko Bijuk (triatlon), Vlado Ursić (ragbi), Petra Čačić (sinkronizirano plivanje), Petra Balog (skokovi u vodu), Robert Pečnjak (biciklizam) i Davor Ljevaković (hokej na travi).

Temeljem ostvarenih sportskih rezultata, a u skladu s postojećim kriterijima, u razvojne programe sportaša također su uvršteni mladi hrvatski sportaši.

Vijeće je prihvatilo programsko i financijsko izvješće Projekta ZOI Vancouver u razdoblju od 1.1.2007. do 31.3.2010. U spomenutom razdoblju, 27 sportaša bili su korisnici Projekta, a kvalificiralo se i nastupilo 19, što iznosi dvije trećine korisnika Programa. Za program je ukupno bilo planirano 14.437.200,00 kuna, a realizirano je 13.727.678,47 kuna.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša informirao je Vijeće o realizaciji Mjera za unapređenje statusa i financiranja sporta. U tijeku su sastanci s odgovornima na HTV-u vezano uz pokretanje trećeg sportskog programa, a da još treba obaviti razgovor s predsjednikom programskog Vijeća.

Obavljeni su i razgovori s odgovornima u poreznoj upravi, ministrom financija, a pripremljen je i prijedlog upošljavanja sportaša u ministarstvima – obrane, unutarnjih poslova i financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:19