VIDEO: Upoznajte najkreativniji klub u Hrvatskoj

Splićani su drugi na tablici, a nemaju ni 'za patike': 'Naš je cilj povratak izvornim vrijednostima sporta'


Slaven Knežević
06.03.2018.12:55
Splićani su drugi na tablici, a nemaju ni 'za patike': 'Naš je cilj povratak izvornim vrijednostima sporta'
Şcreenshot

sažeto

Akademski futsal klub Universitas iz Splita pokorio je društvene mreže svojim kreativnim videima u suradnji s glumcem Bernardom Perićem poznatim po liku izbornika Dene


Slaven Knežević
06.03.2018.12:55

Mnogi možda nisu čuli za AFC Universitas iz Splita, no to je klub o kojem ćete vrlo brzo znati puno toga. Riječ je o futsal klubu koji se natječe u 2. HMNL Jug i trenutno su na drugom mjestu prvenstvene ljestvice. Možda ne zvuči nešto spektakularno, ali ove mlade ljude iz Splita ipak nešto odvaja od ostatka Hrvatske. Njihov marketing i način poslovanja je godinama ispred hrvatskog standarda, a cilj, ideja i vizija kluba su na europskoj razini. Ono što je na razini ostatka države jesu financije i skromna sredstva s kojima dečki iz grada pod Marjanom jednostavno rade čuda.

Ideju za klub dobili su prije nekoliko godina na Sveučilištu u Splitu.

"Ideja se dugo, moglo bi se reći godinama, kuhala u našim glavama, a temelj iste je futsal reprezentacija Sveučilišta u Splitu, koja se natječe u UniSport nacionalnoj sveučilišnoj futsal ligi, kao i na međunarodnim sveučilišnim natjecanjima. S vremenom smo, svjesni kvalitete i potencijala koju ekipa posjeduje, odlučili krenuti u smjeru formalizacije u vidu osnivanja kluba koji bi se jednom natjecao u Hrvatskoj malonogometnoj ligi, a sve s ciljem pokazivanja jedne zdrave alternative današnjem sportu - koju nudi sveučilišni sport", pričaju nam predsjednik Splitskog sveučilišnog športskog saveza Toni Gamulin i predsjednik kluba Hrvoje Budimir pa nastavljaju:

"Na tragu toga, osnovan je i klub koji je prvih godina brinuo samo o nastupima sveučilišne reprezentacije, da bi od sezone 2016./2017. krenuo s nastupima u 3. HMNL. Za sezonu 2017./2018. klub dobiva pozivnicu od resornog saveza za nastup u 2. HMNL-JUG, a sve što se u toj sezoni do sada dogodilo za nas je povijest. Čak i najveći skeptici i protivnici su nas vrlo brzo prihvatili i shvatili da je priča koju nudimo prvenstveno zdrava od svih bolesti suvremenog „sporta“ te da ima snažan potencijal, jer ne zaboravimo - danas je jedna sveučilišna ekipa – sastavljena isključivo od studenata – koji volonterski igraju i redovito studiraju – drugoplasirana u 2. HMNL", ističu veliki uspjeh momci iz Splita.

Način njihove promocije je stvarno je na posebnoj razini, a iz kluba nam objašnjavaju kako je glavna misao vodilja da se svatko u klubu izrazi na svoj način i ostvari svoju kreativnost izvan samog sporta.

"Akademski futsal klub Universitas ili kako ga svi jednostavno zovemo „AFCU“, je projekt u koji su volonterski uključene mlade osobe koje su stručne u različitim područjima, a svi su dionici akademske zajednice (studenti,alumniji, vanjski suradnici, profesori). Misao vodilja u stvaranju i izgradnji kluba jest: „od AFCU-a se ništa ne uzima – AFCU-u se samo daje“, tako da je za svih nas AFCU jedan hobi i ljubav kojoj smo posvećeni sukladno mogućnostima, a vjerujemo da to primjećuje i naša publika koja se polako izgrađuje. Uistinu nastojimo da kroz AFCU svatko sebe ima priliku ostvariti i zadovoljiti neku svoju kreativnu energiju – od igrača i trenera, preko fotografa, snimatelja, grafike, novinara, promocije ili produkcije. Svi smo tu volonterski i svi uživamo posvetiti par sati tjedno klubu i vikendom se zajedno ukrcati u kombi i pratiti naše momke gdje god da igraju", kažu iz AFCU-a pa dodaju:

"Prema tome ide i cijela promocija koja je iskrena, izrazito emotivna, bez nekih plastičnih PR momenata kakvi danas dominiraju sportskim marketingom. Cilj nam je da u promotivnom smislu sve vezano za nas bude jednostavno 'baza'– kako rekli mi u Splitu – zbog čega su stil i jezik komunikacije prilagođeni 'splitskom stanju uma'. Sukladno tome nastaju i ideje – iz neopterećenja, bez ikakvih imperativa i s krajnjom emocijom i željom. Ne javljamo se ako nemamo s čim."

A velika "baza" bio je i video za traženje donacija snimljen s popularnim komičarom i glumcem Bernardom Perićem kojeg većina zna kao izbornika Denu s Gitak TV-a.

"Kako iza AFCU-a stoji ekipa iz Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, odnosno UniSport ST, imamo dosta projekata iza sebe i kroz godinu. Jedan od takvih projekata bila su i 2017. godine održana Europska sveučilišna prvenstva u košarci 3x3, odbojci na pijesku i sportskom penjanju za čiju kvalitetnu promociju nismo imali budžet, zbog čega smo bili prisiljeni na kreativnost. Povezali smo se, a kasnije sprijateljili s glumcem Bernardom Perićem (lik Izbornika Dene – Gitak TV) i s ekipom naših snimatelja i montažera pokrenuli neformalni projekt Korea Productions koji je proizvodio najavne trailere za ta prvenstva. Kako se to pokazalo kao uspjeh na društvenim mrežama, a baš s početkom akademske godine je počela i 2. HMNL-JUG za naš Universitas, odlučili smo nastaviti u tom smjeru", kažu iz AFCU-a pa dodaju:

"Snimljen je video predstavljanja igrača i onda se čekala prilika za idući. S obzirom na to kako je velik broj igrača volontirao u organizaciji Europskog rukometnog prvenstva u Splitu, ideja se nametnula sama po sebi, a kako već dugo muku mučimo s nalaženjem termina razumijevanjem od strane viših institucija (selimo iz dvorane u dvoranu), željeli smo potaknuti pozornost i uz pomoć ljudi koji bi nas podržali, sami preuzeti kontrolu nad tim aspektom. Trenutni odaziv nam nije imperativ, jer znamo da će s vremenom do njega doći, a dok njega ne bude, bit će prilike i za daljnje kreativne istupe u kojima se vodimo našim kredom 'samo viruj'."

Osim vlastitog kreativnog izričaja članova kluba, cilj je povratak izvornim vrijednostima sporta.

"Plan je da klub na ovoj razini sporta među polu-profesionalcima bude promotor povratka izvornim vrijednostima sporta opisanima u Olimpijskoj povelji, odnosno da u regularne lige donese dašak onoga što imamo mi u UniSportu – sveučilišnom sportu. To konkretno znači čisti sport, sportski napredak pojedinaca, obrazovanje kao imperativ, akademski i društveni razvoj. Sveučilišni klubovi sami po sebe sportašu nude značajnu stvar – da nesmetano mogu studirati i baviti se sportom nimalo ne zaostajući u svojemu razvoju pa da s 23 godine imaju diplomu u ruci i da mogu birati hoće li u profesionalni sport ili u struku", kažu u klubu i dodaju kako ne pristaju na alternative:

"Svaka alternativa – osobito ove sve prisutne koje djecu i roditelje odmiču od obrazovanja još u srednjoj školi za nekakve mjesečne honorare i premije, dugoročno stvaraju socijalne slučajeve, koji po završetku sportske karijere u najboljem slučaju mogu otvoriti kafić, umjesto da kao obrazovani sportaši grade hrvatski sport i futsal nabolje. Je li sve ovo skupa dovoljno za postići rezultat kojim je cilj izazvati pozornost i pokrenuti pravu revoluciju sporta - zasad izgleda da je. Do kojih razina? Ovisno na kojoj je razini hrvatski sport ili futsal – a mi mislimo da u nadolazećim godinama svakako možemo daleko. U prilog tome ide razina kvalitete sveučilišnog futsala u Hrvatskoj i Europi. Ipak, ne pristajemo na uspjeh pod svaku cijenu? Ne ako će on zahtijevati odstupanje od navedenih temeljnih vrijednosti."

Voljeli bi se povezati i s drugim sportskim kolektivima, ali, kažu, za sad nemaju ni za "patike i termine" pa će pričekati bolja vremena kada će imati što za ponuditi.

"Otvoreni smo za suradnju sa svima za dobrobit sporta i naših ideja, ali smo ipak primarno fokusirani na naša djelovanja. Da bi jednoga dana imali Klub (s velikim „k“), on nas mora nadživjeti, a da bi to bilo tako, moramo konstantno stvarati nove generacije. Tu nam je najvažnija vlastita baza splitske dice pa polako gradimo i tu priču kroz UniSport sportsku školu višestranog razvoja i identifikacije talenata te UniSport školu futsala i višestranog razvoj. Ujedno nam je iznimno nam bitna suradnja sa sličnim kolektivima u svijetu futsala, a osobito s područja koja gravitiraju Sveučilištu u Splitu. Ima lijepih priča u Dalmaciji s kojima bismo željeli surađivati, no trenutno nismo spremni i nemamo im što ponuditi - ta nemamo ni patike ni termine za prvu momčad, tako da moramo biti usmjereni na svoj rad te postaviti zdrave i čvrste temelje kluba."

Cijeli klub bazira se na volonterstvu članova od kojih svatko daje od sebe koliko može, a srž kluba čini deset "luđaka".

"Malo nas je al' nas ima. Neki daju sat, neki dva tjedno, a najluđih deset živi AFCU svaki trenutak. Želimo postići da svaki student na Sveučilištu u Splitu bude AFCU, voli AFCU i pomaže u izgradnji AFCU-a pa makar svojom podrškom s tribina na koje je na svim našim domaćim utakmicama ulaz besplatan. Neka studenti svoj AFCU pogledaju besplatno, a onda tih 20ak kuna za kartu radije ulože u druženje s prijateljima nakon utakmice", kažu iz najkreativnijeg kluba u Hrvatskoj uz dodatak da će nas iznenaditi novim videom kad im to padne na pamet:

"Da budemo iskreni – ne znamo ni sami što spremamo pa je najpoštenije reći - što nam padne na pamet u tom trenutku. Ionako prikazujemo samo golu istinu ovog čime se bavimo protkano dozom sarkazma, ironije, kritikom društva i povrh svega ljubavlju, a sve prožeto za nas besmrtnom UniSport idejom. Samo da uhvatimo koji satak između učenja, posla od kojeg živimo ili čuvanja djece i nastavljamo sa stvaranjem, tako da – pratite nas i #samoviruj!", kažu iz AFCU-a.

sport

futsal

mali nogomet

sveučilište u Splitu

AFC Universitas Split

izbornik Dena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter