Otkrivena velika tajna

Španjolska ide na raketni pogon: Furija lovi europske i svjetske medalje uz pomoć 'svemirskih znanstvenika'!


Dejan Šmehil
09.04.2019.21:00
Španjolska ide na raketni pogon: Furija lovi europske i svjetske medalje uz pomoć 'svemirskih znanstvenika'!
Instagram

sažeto

Celia Jimenez Delgado španjolska je reprezentativka, a u džepu ima i diplomu iz aeronautike


Dejan Šmehil
09.04.2019.21:00

Jedan od najčešćih stereotipa koje ćete čuti o nogometašima jest da su – glupi. Iako u tom sportu, kao i većini drugih, nema nekih velikih odstupanja ni prema gore ni prema dolje u odnosu na prosječnu obrazovanost/inteligenciju ostatka stanovništva.

No, postoje i oni nogometaši(ce) koji su uz sjajnu sportsku karijeru uspjeli steći i fakultetsku diplomu. Socrates je završio medicinu, Shaka Hislop ima diplomu iz strojarstva, a dio školovanja odradio je u NASA-i, Jean-Alain Boumsong je diplomirao matematiku i informatiku, Oliver Bierhoff ekonomiju, baš kao i Giorgio Chiellini, a Iniesta je, primjerice, diplomirani fizioterapeut.

 
 
 
View this post on Instagram

🎊🎓 Thanks to everybody that has helped me over these last years. IWCC official graduation 🎉🎓

A post shared by Celia Jimenez Delgado (@celiajimdel) on Dec 16, 2014 at 10:05am PST

Španjolska ženska reprezentacija u svojim redovima pak ima – raketnu znanstvenicu! Celia Jimenez Delgado reprezentativka je furije i igra na poziciji desnog bočnog, a u džepu ima diplomu inženjerke aeronautike sa Sveučilišta iz Alabame. Drugim riječima, školovana je da sklapa svemirske brodove!

"Na dan utakmice uvijek imamo nekakve zadatke koji potaknu na razmišljanje, a kad naletimo na nešto vezano uz brojke, sve cure samo pogledaju u mene i pitaju se – što sad", uza smijeh govori Celia.

Instagram

Ona je po svemu posebna, u prvoj španjolskoj ligi zaigrala je već s 15 godina, puno ranije nego što je stekla službenu naobrazbu iako je već kao dijete znala što želi biti.

"Kao klinka sam stalno nešto sastavljala i gradila kod kuće. I oduvijek sam znala da želim biti inženjerka jer jednostavno volim dizajnirati i pronalaziti rješenja za neriješene probleme", ističe Španjolka.

 
 
 
View this post on Instagram

Walking into 2018 like.. #ByeBye2017

A post shared by Celia Jimenez Delgado (@celiajimdel) on Dec 28, 2017 at 7:55am PST

Mnogi između aeronautike i nogometa ne vide nikakvu poveznicu, ali ona tvrdi suprotno.

"Da, čine se kao dva potpuno različita polja i koncepta, ali su zapravo jako povezani. U oba moraš raditi i trenirati naporno i jako i inzistirati na takvom pristupu čak i kad ne vidiš odmah rezultate svog rada", ističe 23-godišnja Celia.

Instagram

Tu će inženjersku karijeru sad malo staviti po strani, prihvatit će se toga nakon završetka nogometne karijere, a trenutačno je pred njom Svjetsko prvenstvo iduće godine u Francuskoj. Španjolke će na raketni pogon Celije i ostatka cura ganjati prvu pobjedu na SP-ima, a tko zna, možda ih ova 'svemirka' katapultira i prema tronu...

nogomet

Španjolska

škola

znanstvenica

Celia Jimenez Delgado

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter