Baš kao Hajduk iz Splita

Slavni klub našao se u velikim financijskim problemima pa su prekopirali model hrvatskog velikana: Navijači u manje od 24 sata skupili skoro milijun eura


Slaven Knežević
07.02.2019.11:00
Slavni klub našao se u velikim financijskim problemima pa su prekopirali model hrvatskog velikana: Navijači u manje od 24 sata skupili skoro milijun eura
Getty Images

sažeto

Wisla iz Krakowa našla se u velikim problemima, a u pomoć su priskočili navijači i legende kluba


Slaven Knežević
07.02.2019.11:00

Poznata je ljubav Hajduka i njegovih navijača koji se aktivno uključuju u rad kluba i prikupljaju sredstva kako bi njihov omiljeni klub mogao bolje funkcionirati. Brojni su modeli kojima navijači Hajduku daju novac pa tako dio novaca dolazi od otkupa dionica kluba, dio kupnjom brendiranih proizvoda poput jogurta, sandala, ručnika, pašteta, tjestenina i sličnih od čega dio ide Hajduku, a dio brojnim akcijama koje za cilj naravno imaju pomoć voljenom klubu.

Ideju od hrvatskog velikana pokupili su izgleda u Poljskoj. Wisla Krakow se našla u velikim financijskim problemima i klubu je prijetio bankrot i potpuna propast, ali onda su se u akciju spašavanja uključili bivši igrači i legende, te navijači i u rekordnom roku popravili stanje.

Getty Images

Najprije se u klub vratio Jakub Blaszczykowski i najavio kako će za svoju voljenu Wislu igrati potpuno besplatno, a klubu je posudio i 300.000 eura. Popularni Kuba oko sebe je okupio još nekoliko ljudi među kojima je i bivši vlasnik kluba Boguslaw Lesnodorski i odlučili su Wislu održati na životu.

Osim što prikupljaju oko milijuna eura, riješili su i pitanje licence za ostanak u poljskoj Ekstraklasi, a prodano je i nekoliko igrača pa je prikupljeno dodatnih 700.000 eura. Novi vjetar promjena dao je nadu i navijačima koji su se također uključili u akciju spašavanja voljenog kluba.

Getty Images

Više od 700.000 eura prikupljeno je prodajom polusezonskih pretplata, a onda je napravljena i Crowdfunding kampanja kojom se skuplja novac za otkup dionica kluba. Cilj kampanje bio je u dva tjedna prikupiti četiri milijuna zlota, odnosno oko 932.000 eura, ali navijači su taj iznos skupili u manje od 24 sata.

Oni najvjerniji, sociosi kluba, njih oko 1.500 koji žive svakodnevno za klub, prikupili su još 80.000 eura čime je svota koju su navijači prikupili crowdfundingom i raznim drugim akcijama porasla na milijun i 712.000 eura. Nastavi li ovim tempom, Wisla će već do kraja tjedna izaći iz krize.

nogomet

Hajduk

navijači

Wisla Krakow

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter