NAJBOLJE SVJETSKE ESPORTAŠICE

Sjede za računalima i igraju videoigre, a zarađuju nekoliko puta više od prosječnog Hrvata


Slaven Knežević
16.04.2018.16:00
Sjede za računalima i igraju videoigre, a zarađuju nekoliko puta više od prosječnog Hrvata

sažeto

Pet djevojaka koje su najuspješnije u esportu kada govorimo o njihovoj ukupnoj zaradi na turnirima... 


Slaven Knežević
16.04.2018.16:00

Još od kad ste bili klinci i vrijeme provodili na kompjuterima i igraćim konzolama maštali ste da ćete jednoga dana imati djevojku koja videoigre voli baš kao i Vi? Dobra vijest je ta da takvih djevojaka ima i više nego što mislite, a neke od njih su u samom vrhu esporta. XY Gaming izdvojio je pet žena koje su najuspješnije u esportu kada govorimo o njihovoj ukupnoj zaradi na turnirima. Iako su cifre koje se spominju stvarno nevjerojatne, one ne uključuju plaće, sponzorstva, novac od reklama, bonuse i slično, već samo zaradu od nagrada na turnirima.

Da žene u esportu nisu nova pojava pokazuju i istraživanja u SAD-u koja kažu kako videoigre igra 48 posto žena i 52 posto muškaraca, a ove cure pokazuju da su itekako dobre u onome što rade.

Sarah Lou, Dead or Alive 4 (50.000 dolara, jedan turnir)

Sarah Lou rođena je u Velikoj Britaniji počela je i završila karijeru kao igračica Dead or Alive 4. Sve je krenulo kada ju je 2008. godine uzela ekipa Birmingham Salvo za Championship Gaming Series. Njena ekipa pobijedila je usprkos tome što je Sarah izgubila svoju bitku s Mystik koja je također na ovom popisu. Mystik je slavila s 4-5, ali Sarah i ekipa uspjeli su osvojiti turnir što je značilo da je Sarah bogatija za 50.000 dolara. Uspjeh je još veći kada se zna da joj je to bio jedini turnir u karijeri.

Kasumi Chan, Dead or Alive 4 (55.000 dolara, 2 turnira)

Marjorie “Kasumi Chan” Bartell je umirovljena profesionalna esportašica koja je u karijeri nastupala tek na dva turnira. Nastupala je za Chicago Chimeru na Championshio Gaming Seriesu. Na Svjetskom prvenstvu 2007. godine njena ekipa pobijedila je ekipu Carolina Core, a Kasumi Chan borila se protiv Mystik i izgubila 2-5. Njena ekipa uspjela je popraviti stvar, a Marjorie je postala bogatija za 50.000 dolara.

Godinu dana prije toga sudjelovala je na turniru Dead or Alive CGS Invitational 2006 gdje su se muškarci i žene natjecali u istoj kategoriji, a Kasumi je završila na drugom mjestu. Nakon SP-a 2007. godine odlučila je prekinuti karijeru.

Ricki Ortiz, Street Fighter V (80.380,18 dolara, 59 turnira)

Ricki Oritz dolazi iz Kalifornije i ima 33 godine. Trenutno je članica jedne od najvećih esport organizacija Evil Geniuses i natječe se u Street Fighteru V. Ricki je transrodna osoba, a kao sportašica natjecala se na brojnim turnirima. Najveću nagradu dobila je na Capcom Cupu 2016. godine kada je završila na drugom mjestu i osvojila 60.000 dolara što je i jedna od najvećih nagrada u Street Fighteru.

Mystik, Halo: Reach (122.000 dolara, 3 turnira)

Katherine "Kat" Gunn poznata i kao Mystik je bivša profesionalna gejmerica i cosplayerica koje svoje fanove voli uveseljavati i zabavljati putem društvenih mreža. 28-godišnja Katherine dolazi iz gejmerske obitelji pa je odrasla s videoigrama.

Prvi dodir s profesionalizmom imala je 2007. godine kada ju je Carolina Core odabrala da ih predstavlja na Championship Gaming Series turniru u Dead or Alive 4. Na tom turniru završila je na drugom mjestu i osvojila 15.000 dolara. Do 2008. godine već je stvorila ime i bila poznata kao jedna od najboljih Dead or Alive 4 igračica. Te sezone njena je ekipa završila na 3. mjestu što joj je donijelo 7.000 dolara.

Mystik i njena karijera doživjeli su veliki uspon 2010. godine kada se prijavila za drugu sezonu reality šoua World Cyber Games Ultimate Gamer u kojem su natjecatelji morali u stvarnom svijetu izvršiti zadatke temeljene na videoigrama u kojima su se na kraju i natjecali. Mystik je pobijedila i osvojila 100.000 dolara, a videoigra koja se igrala u finalu bila je Halo: Reach.

Danas Mystik odlično zarađuje na Twitchu gdje ima jako velik broj pratitelja, a i dalje je dio organizacije Team.EnVcUs tako da se nije još sasvim oprostila od esporta.

Scarlett, Starcraft II (174.812,83 dolara, 99 turnira)

Sasha “Scarlett” Hostyn ima 23 godine, a iza sebe ima već 99 turnira. Mlada Kanađanka imala je velikih problema zato što je transrodna osoba. Kako nije napravila nikakvu operaciju spola niti išla na hormonalne terapije, mnogi smatraju da ne bi smjela igrati u ženskoj konkurenciji.

Ipak, jedna od najvećih organizacija koja se bavi esport turnirima ESL dozvolila je da Scarlett nastupa na njihovim eventima.

"Kao organizator turnira nećemo ulaziti u provjeravanje nečijih rodnih listova ili genitalija. Ako imate dovoljno dokaza da ste žensko ili ako se barem predstavljate kao žena, možete se natjecati na Iron Lady kupovima", poručili su iz ESL-a.

Scarlett je tako postala jedna od najjačih esportašica na svijetu. Osvojila je prvenstvo Sjeverne Amerike, Kanadsko prvenstvo i niz drugih velikih turnira. Zbog svoje vještine prozvana je kraljicom Starcrafta II i koreanskim kriptonitom zato što je pobjeđivala neke od najboljih igračica na svijetu.  Scarlett je najviše osvojila na turniru WCH 2012: North America kada je pobijedila 32 natjecateljice i dobila nagradu od 24.000 dolara.

Više o esportu čitajte u našoj temi: Team Ancestral esport korner!

esport

esport igrači

Sarah Lou

Kasumi Chan

Ricki Ortiz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter