NITKO KAO PES2

Sjećate li se Pilkotese, Dotura, Nika i Boba Vokaca? Videoigra stara 16 godina proglašena najboljom nogometnom simulacijom


Toni Horvat
23.08.2018.15:00
Sjećate li se Pilkotese, Dotura, Nika i Boba Vokaca? Videoigra stara 16 godina proglašena najboljom nogometnom simulacijom
Getty Images

sažeto

Konami nije imao licencije za hrvatske igrače, pa im je mijenjao prezimena, ponekad do neprepoznatljivosti


Toni Horvat
23.08.2018.15:00

Portal Ranker bavi se rangiranjem svega i svačega, od glumaca, glazbenika i filmova do najuspješnijih tvrtki, bilo prema kvaliteti, bilo prema popularnosti, i sve to u brojnim kategorijama.

Na red je tako došlo i rangiranje najboljih nogometnih simulacija za PlayStation2, a pobjedu je odnio kultni PES2 iz 2002. godine. Naravno da 16 godina stara videoigra ne može biti najbolja s obzirom na napredak tehnologije, prvenstveno grafike, ali ovaj naslov je poseban jer je unio brojne inovacije u odnosu na prethodnika. Brojni novi game-modovi, poboljšana grafika i igrivost bili su prava revolucija u to doba, pa se brojni ljudi koji su danas u 30-im godinama s nostalgijom sjećaju baš tog izdanja Konamijeva Pro Evolution Soccera.

A ova rang-lista nama je poslužila de se prisjetimo hrvatske reprezentacije iz tog doba, točnije izmijenjenih imena naših odnašnjih reprezentativaca. Konami nije imao licencije za igrače iz mnogih reprezentacija, pa tako ni hrvatske, pa su sva njihova imena doživljavala određene modifikacije, uglavnom zamjene prvih dvaju suglasnika, ali neki su bili "izmasakrirani" do neprepoznatljivosti.

Koliko li je samo klinaca zbunjeno gledalo u sastave Hrvatske na PES-u tijekom godina i čudilo se tko je Kboyaobir (Kranjčar), a neka su imena bila toliko kul da smo ih prihvaćali kao prava, kao što su Pkro (Pršo), Pilkotesa (Pletikosa), Rapajk (Rapaić), Dotur (Tudor) ili Nik i Bob Vokac (braća Kovač).

Pilkotesa je, recimo, stigao baš na PES2, kao i Dotur i braća Vokac, a mi smo pretražili internet kako bismo se prisjetili cijele te generacije "kockastih". Jer teško je s ovolikim odmakom točno se sjećati tko se kako zvao u kojoj verziji, pa ako laže intrenet, lažemo i mi. Već ste primijetili postavu kakvu bismo mi složili iz današnje perspektive od ovih igrača, otprilike se prisjećajući kakav je tko igrač tada bio, a vi nam u komentarima slobodno ostavite svoju formaciju sastavljenu od ovih majstora.

Hrvatska reprezentacija na PES2

1 Stipe Pletikosa - Pilkotesa
2 Robert Kovač - Bob Vokac
3 Robert Jarni - Narij
4 Zvonimir Soldo - Dolso
5 Igor Štimac - Smitac
6 Dario Šimić - Dari Misic
7 Mario Stanić - Nastic
8 Robert Prosinečki - Prekinoski
9 Davor Šuker - Kuser
10 Niko Kovač - Nik Vokac
11 Alen Bokšić - Kobsic
12 Željko Pavlović - ZoranPolvavic
13 Boris Živković - Zivkovic
14 Stjepan Tomas - Motas
15 Igor Tudor - Dotur
16 Igor Bišćan - Cisban
17 Jurica Vranješ - Pranjes
18 Goran Vlaović - Bizoc
19 Davor Vugrinec - Venugric
20 Boško Balaban - Bibilan
21 Danijel Šarić - Rasic
22 Krunoslav Jurčić - Rujic
23 Tomislav Butina - Bituna

esport

nogometna simulacija

videoigre

PES2

PlayStation2

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter