Čudesna priča skromne zvijezde

S 11 ostao bez oca, skupljao otpad da preživi, svi su sumnjali u njega, a on je srušio Vatrene! I to unatoč bratovoj smrti...


Dejan Šmehil
09.06.2019.19:00
S 11 ostao bez oca, skupljao otpad da preživi, svi su sumnjali u njega, a on je srušio Vatrene! I to unatoč bratovoj smrti...
Getty

sažeto

N'Golo Kante oličenje je skromnosti i poniznosti, a prošao je trnovit put kako bi postao vrhunski profesionalni nogometaš


Dejan Šmehil
09.06.2019.19:00

Kad biste došli na Chelseajev trening, jedna bi vam stvar na parkingu koji koristi igrači, odmah upala u oko. Pored svih bijesnih Bentleya, Mercedesa, Porshea i raznih nabrijanih terenaca stoji i jedan Mini Cooper. Skroman automobil, ali takav je i vlasnik – N'Golo Kante.

O njegovoj povučenosti, nenametljivosti i skromnosti ispisane su već mnoge priče, ali kako je ovih dana dobio najviše francusko odličje (Medalju časti) koje je ustanovio sam Napoleon Bonaparte, zaslužuje da se opet prisjetimo čudesnog životnog puta ovog fenomenalnog nogometaša, ali još boljeg čovjeka. Čovjeka s velikim Č.

N'Golo Kante rođen je u pregrađu Pariza, u siromašnoj obitelji malijskih imigranata, kao prvi od četvero djece. I život ga nije mazio od rane mladosti...

Getty

S 11 godina ostao je bez oca i već tada je shvatio da mora preuzeti odgovornost pa je majci, koja je radila kao čistačica, pomagao da prehrani obitelj tako što je skupljao otpad na ulicama Rueil Malmaisona, gdje su živjeli.

Znao je hodati satima predgrađem Pariza i tražio bilo što vrijedno kopajući po kontejnerima pa bi to onda prodavao tvrtkama specijaliziranim za recikliranje. No, znao je da je ta 'brza lova' dovoljna samo da preživljavaju, a to nije zadovoljavalo mladog N'Goloa.

Prekretnica je bila Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Zarađivao je tada nešto više novca jer je i otpada koji su brojni navijači ostavljali na ulicama, bilo više. I odlučio ga investirati u nešto vrijedno uloga – u nogomet.

Nakon što su trikolori pokorili svijet, Kante je vidio šansu u činjenici što je odjednom cijela Francuska slavila svoje nogometaše imigrantskog porijekla – Henryja, Zidanea, Vieiru, Thurama, Anelku... I tako je odlučio pristupiti jednoj od akademija koje su nakon tog SP-a nicale kao gljive poslije kiše. Na treninge je putovao romobilom, a nije trebalo dugo da ga u momčadi okarakteriziraju kao najmanjeg, ali najpredanijeg nogometu. No, upravo ta sitna građa tjerala je mnoge da sumnjaju u njega, hoće li uspjeti.

Getty

"Ostao je izvan radara velikih klubova baš zbog te svoje omalene stature. Ali, on bi po cijele dane vježbao uklizavanja i trčao s loptom s jednog kraja terena na drugi. To je bio njegov privatni trening kojega je sam osmislio, nitko ga to nije učio", priča jedan od njegovih prvih trenera.

U prvom klubu JS Suresnesu, dolaskom Kantea stigli su i prvi trofeji mlađih kategorija. Ali...

"Dok su ostali suigrači slavili, on bi stajao postrance. Jer je bio jako sramežljiv. On je osoba koja će radije takve stvari promatrati s distance", prisjećaju se ljudi koji su vodili Kantea u njegovim počecima.

A sjetit ćete se, takav je i danas. Dok su Griezmann i društvo prošlog ljeta podizali pehar svjetskog prvaka, njega su doslovno morali prisiliti da ga i on uzme u ruke. Samo se smješkao sa strane.

Osim što je ponizan, slijepo je izvršavao zapovijedi svojih trenera. Pa čak i one koje su trebale biti šala.

Getty

"Jednom sam mu po završetku sezone rekao: "N'Golo, imaš sad dva mjeseca do početka iduće sezone i hoću da, kad se idući put vidimo, možeš tehnicirati loptom 50 puta lijevom nogom, 50 puta desnom i 50 puta glavom." Dva mjeseca kasnije, on je to mogao! Bio sam šokiran! Otad mu više nikad ništa nisam govorio što mora raditi. Pustio sam da sudbina odredi njegov put", kaže trener Voktyna.

A koliko je bio marljiv, svjedoči i podatak kako je već kao junior dodatno zarađivao novac trenirajući mlađu djecu u klubu. I treba li se onda čuditi što je oličenje skromnosti i što zna cijeniti teško stečen novac?

Nesebičnost je možda najviše pokazao kad je, unatoč velikoj boli zbog bratove smrti koja se dogodila nekoliko tjedana prije Svjetskog prvenstva, zaigrao za Francusku i pomogao momčadi da se dokopa novog naslova svjetskog prvaka.

Getty

"Kad je Francuska osvojila SP 1998., rekao sam prijateljima da ću ga i ja jednog dana osvojiti", otkriva Kante.

Drugi je igrač u povijesti i prvi nakon Cantone koji je dvaput zaredom osvojio Premier ligu s dva različita kluba. A koliko je bio bitan u obje titule najbolje govori sljedeći podatak – Chelsea i Leicester su bez njega u momčadi osvojili 67 bodova u 56 utakmica (1.2 po utakmici). S njim u sastavu – 120 u 53 (2.26 po utakmici)!

Djeco, ako tražite uzora, ne morate tražiti dalje od skromne zvijezde N'Golo Kantea.

nogomet

Francuska

Chelsea

životna priča

N'Golo Kante

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter