Tvorac čuda

'Rijetki uđu u glavu ponajboljoj momčadi svijeta... Mi jesmo! Spremamo se ozbiljno napasti Ligu prvaka, a ja nastavljam raditi po cijenu zdravlja!'


Dejan Šmehil
22.05.2019.18:50
'Rijetki uđu u glavu ponajboljoj momčadi svijeta... Mi jesmo! Spremamo se ozbiljno napasti Ligu prvaka, a ja nastavljam raditi po cijenu zdravlja!'
Cropix

sažeto

Razgovarali smo s trenerom vaterpolista Mladosti Zoranom Bajićem, velike se stvari spremaju u redovima Žabaca...


Dejan Šmehil
22.05.2019.18:50

U nedjelju je spušten zastor za prvenstvo Hrvatske, Jug je na Savi protiv zagrebačke Mladosti upisao i treću pobjedu u finalu i s 3-0 došao do novog naslova prvaka, ali taj rezultat ipak ne priča cijelu priču.

Mladost je parirala dobro, presudile su nijanse. No nažalost po njih, Žapci nisu uspjeli ponoviti „čudo“ otprije mjesec dana kad su za Uskrs, u gnijezda svojim navijačima donijeli – naslov regionalnog prvaka. Popričali smo s tvorcem toga čuda, trenerom Zoranom Bajićem.

Cropix

"Najavio sam i prije tog susreta, da su nam u jednoj utakmici šanse veće nego u seriji. Znate, Jug je sjajan, dulji u rotaciji i u seriji kao što je ova za naslov prvaka Hrvatske, presudi taj veći broj kvalitetnih igrača. Manifestiralo se to najbolje u drugoj utakmici finala u Dubrovniku gdje smo bili u velikim poteškoćama. Nismo imali odgovor na sudački kriterij i 35 isključenja, pa smo završili s jednom zamjenom. Što se osvajanja regionalne lige tiče, ogroman uspjeh, uzeli smo jedini klupski trofej koji dosad nismo imali! Još je draže jer je osvojen protiv Juga, a daje nam zalog za budućnost, da im možemo parirati, biti ozbiljni konkurenti", ističe Bajić.

Vi ste u toj utakmici finala regionalne lige baš dominirali, koji je bio recept, kako objašnjavate tako uvjerljivu pobjedu?

"Znao sam da će oni u takvoj utakmici, nakon prijašnjih naših međusobnih susreta, biti opušteniji. Ne mogu reći da su nas podcijenili, to ne bi bilo fer, ali znao sam da će biti možda i previše sigurni u sebe i da će ući u utakmicu s vjerom da su bolji. Na našu sreću, to se nije pokazalo. Uveli smo, u odnosu na prijašnje utakmice, neke taktičke novine vezano za igru u obrani i teško su se snalazili. Uspjeli smo u tom svom naumu. Da, oni su naposljetku smanjili taj ogroman zaostatak što je pokazatelj da se nikad ne predaju, ali i mi smo malo mijenjali, dali minutažu dečkima s klupe. Čak bih rekao da smo se bojali pobijediti! Ali kad netko protiv njih vodi 5:2 ili 13:6, kao što smo mi, pokazatelj je da smo tada bili fantastični."

Cropix

Nije to vama prvi skalp, pobijedili ste Jug i u 2. kolu Regionalne lige usred Dubrovnika i tada izjavili da niste iznenadili nego su došla druga vremena. Znači li to da će odsad Mladost biti rame uz rame s Jugom u igračkom i rezultatskom smislu?

"U godinu dana smo ih dobili četiri puta, upisali i jedan remi igrajući bez Ćuka koji nam je, primjerice, omogućio da dobijemo regionalnu ligu u regularnom dijelu. Viziju i strategiju imamo, a budemo li u sklopu nove sezone imali mogućnost i novac da dovedemo igrače koje mislimo da bi nam trebali i koji bi upotpunili ovaj naš igrački mozaik, možemo biti još ozbiljniji i konkurentniji. Ušli smo Jugu u žicu, rijetka smo momčad u Europi koja ima način igre za njih", poentira Bajić.

Mladost se nedvojbeno diže pa okrenimo se onda budućnosti, što možemo očekivati od Žabaca u godinama koje slijede? Vraćaju li se na stare staze slave?

Cropix

"Mislim da smo se već i vratili, igrajući tri finala u četiri natjecanja. U finalu PH rezultat je na kraju bio 3-0, ali to nije prava slika. Prošle sezone smo izgubili 1-3, ali nismo bili na ovogodišnjoj razini. Finale kupa je dobio Jug s jedan razlike, imali smo šanse. Ne želim komentirati suce, ali bili smo vrlo blizu osvajanja kupa. Osvojili smo dominantno regionalnu ligu, a činjenica da smo imali dvostruku krunu nadohvat ruke, dovoljan je pokazatelj da smo se vratili. Jedini crna točka je Liga prvaka, koja je u jednom trenutku postala prezahtjevna u smislu rostera i morali smo se koncentrirati na prioritete. Fokusirali smo se na regionalnu ligu i pokazalo se to kao dobra odluka."

Koliko je novac problem ili prepreka tim vašim velikim ambicijama u bližoj budućnosti?

"Koliko ste dugi, toliko se pokrijete. Ja bih bio sretan da imamo proračun za ostvariti planove, ali i ovako sam jako zahvalan na svim naporima naše predsjednice kluba Ane Stojić Deban i na fantastičnoj podršci grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Ali za dodatni iskorak u Europi potrebna su ogromna sredstva i da bismo ih opravdali, moramo imati adekvatne rezultate. Ta dodatna sredstva za iskorak bi nam došla kao boca kisika. Mogli bismo tražiti kapitalce, uz ovo što imamo, doveli bismo se do toga da kroz dvije godine ozbiljno napadnemo Europu!", ističe trener Mladosti.

Cropix

Gledate sigurno već polako i prema idućoj sezoni, momčad ostaje na okupu? Pojačavate se?

"Ne mogu to u ovom trenutku znati, u kontaktu smo s nekim igračima oko dolaska. Okosnica će biti naši senatori koji su iznijeli glavni teret, a gledat ćemo da se pojačamo. Želja i cilj je vratiti zagrebačke mladiće, vrhunske igrače. I biti još ozbiljniji."

Trener ste koji je dosta radio s mladima, sad ste u seniorskim vodama. Što vam je draže?

"Imao priliku raditi sa svim uzrastima, čak sam u Švicarskoj u početku radio i s bebama, a završno i s ljudima treće životne dobi. Rad s mladima je nešto fantastično i mišljenja sam da najkvalitetniji treneri moraju proći mlađe kategorije i biti poticaj klincima, jer od velike je važnosti sve to za djecu kad rade prve korake u vaterpolu. Seniorski dio je puno zahtjevniji i naporniji, morate igrati 10 uloga u sklopu ove svoje primarne trenerske i držati sve pod kontrolom. Morate im biti trener, psiholog, prijatelj, otac, majka, ljubavnica ha-ha... Uglavnom, fizički i psihički je to ogroman napor. Rad s djecom pruža ona sitna zadovoljstva, vraćaju ti osmijeh na lice, a vi ste sretni jer vidite buduće vrhunske igrače", tvrdi Bajić.

Cropix

Kroz njegovu su se trenersku karijeru provlačili problemi sa srcem. Kako je sad vaše zdravlje?

"Ma vučem ja to 30-ak godina, dolazi do fibrilacije zbog raznih ekstremnih napora u sportu. Jednostavno, problem s normalnim srčanim ritmom. A stres vezan uz trenerski posao baš mi i ne omogućava da se oporavim do kraja ha-ha. Ali vaterpolo je moja ljubav i radit ću ga pod cijenu zdravlja!", zaključuje tvorca čuda sa Save.

Liga prvaka

Vaterpolo

Jug CO

HAVK Mladost

Zoran Bajić

prvenstvo Hrvatske

regionalna liga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter