Wunderkind: Nikola Bašić

'Reket ponekad slomim, pehare ne razbijam, financira me isključivo otac, i sanjam da zarađujem nastupajući na Wimbledonu'


Vjekoslav Paun
26.01.2019.08:00
'Reket ponekad slomim, pehare ne razbijam, financira me isključivo otac, i sanjam da zarađujem nastupajući na Wimbledonu'
Nikola Basic

sažeto

Današnji gost naše tradicionalne subotnje rubrike je samoborski tinejdžer koji polako gradi svoj put prema zvijezdama


Vjekoslav Paun
26.01.2019.08:00

Sasvim slučajno završio je u sportu u kojem se nada da bi jednog dana mogao ispuniti sve svoje snove.

"Počeo sam s nogometom već s pet godina, ali brzo sam prestao, pokušavao malo s badmintonom, no onda me je mama odlučila upisati u tenis klub", otkrit će 18-godišnji Nikola Bašić.

Tenis klub Samobor 1890 njegova je baza, ipak je to njegov lokalni klub, tamo odakle je sve počelo. Da ima potencijala potvrdilo se već kad je osvojio državni Masters tenisača do 15 godina, te potom kad je upisao finale Tennis Europe turnira na Malom Lošinju. Odigrao je još pet polufinala na ITF turnira, malo po malo se probija...

"Već ove sezone htio bih osjetiti kako je igrati u seniorskoj, profesionalnoj konkurenciji, pa ću prijaviti Futures turnire. Također nastavit ću skupljati bodove na juniorskim turnirima, možda odigrati i juniorski Grand Slam turnir.", rekao nam je Nikola kojeg ovog vikenda očekuju uzbuđenja na Državnom dvoranskom turniru za seniore.

Screenshot

Dok je bio mali dječak nije pretjerano "zavirivao" u budućnost, no s dobrim rezultatima počeo je razmišljati i o nečemu konkretnom:

"Sigurno bih volio osjetiti kako je to igrati, nastupati na Wimbledonu ili nekom drugom Grand Slam turniru. Jako sam motiviran i nadam se da će se to jednog dana i dogoditi".

Naravno intenzivno prati događanja na Australian Openu, teško mu je jer nije prošao njegov uzor...

"Roger Federer bio mi je i ostao apsolutni uzor", reći će Nikola.

Nikola Basic

Njegov stil igre, doduše, razlikuje se od Rogerovog, više voli zemljanu podlogu, defenzivnije uvjete...

"Hrvati? Volim gledati sve hrvatske igrače, Marina Čilića, Bornu Ćorića, Ivu Karlovića, oni su legende hrvatskog tenisa", rekao je i dodao da je već imao čast trenirati s Hrvatom koji je iskusio kako je to biti prvi tenisač svijeta:

"Trenirao sam s Matom Pavićem, bilo je to sjajno iskustvo. Također sam igrao i s Kristijanom Schneiderom, trenerom od Borne Ćorića, a koji mi je obećao jedan trening i sa Bornom kad bude u Zagrebu".

Brojni turniri, putovanja, treneri, sve to iziskuje dosta financijskih sredstava. Tenis nije baš najjeftiniji sport...

Nikola Basic

"Financiranje? Pa tata je glavni sponzor", nasmijat će se tinejdžer iz Samobora i dodati:

"U ovoj godini dobio sam pomoć Županije u iznosu od 1000 kuna mjesečno, a za sve ostale tu je obitelj".

I dok u nogometu njih oko 200.000, procjenjuju stručnjaci, može s "loptom" osigurati budućnost, u tenisu njih samo stotinjak može zaraditi novac od kojeg može živjeti...

"To je jedan od najvećih problema, ta uska baza koja si rješava egzistenciju, te je zato jako teško uspjeti u tenisu. Ali ja se ne zamaram takvim problemima, idem polako, turnir po turnir", reći će Nikola.

Nikola Basic

Je li više tip Gorana po temperamentu ili je miran kao Rafa?

"Haha, pa recimo da pehare ne razbijam, a niti rekete previše. Dobro, ponekad me ponesu emocije i zna nastradati, ali to je sve normalno", izjavio je.

Trenutačno je fokusu državno seniorsko?

"Da, vidjet ćemo kako će biti. Malo sam iskreno umoran, bio sam mjesec dana u Španjolskoj u akademiji, vidjet ćemo", rekao nam je.

Za kraj je otkrio da baš i nije zadovoljan svojim statusom u klubu, da se nada da će se uvjeti u Samoboru promijeniti, neka mu je sa srećom u karijeri...

Nikola Basic

tenis

Wunderkind

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter