ODLAZAK CIBONINIH TORNJEVA

Raspala se generacija kakvu nije imao nijedan klub na svijetu, od koje su trebali živjeti godinama: 'Svi misle da će im drugdje biti lakše i bolje'


Toni Horvat
11.10.2018.08:00
Raspala se generacija kakvu nije imao nijedan klub na svijetu, od koje su trebali živjeti godinama: 'Svi misle da će im drugdje biti lakše i bolje'
CROPIX

sažeto

Žižić i Zubac danas su u NBA ligi, Nikić je u berlinskoj Albi, a Popić se pridružio Buljeviću u drugoj momčadi Cedevite


Toni Horvat
11.10.2018.08:00

Nakon što je Dario Šarić 2014. godine Ciboni donio senzacionalnu titulu u ABA lige, obavio je svoje i otišao dalje, u Tursku, pa u NBA. Ta je titula velikanu iz Savske bila "labuđi pjev" (ili bi prikladniji izraz bio "vučji pjev"?) , posljednja koju je klub osvojio, jer te je godine Cedevita započela svoju dominaciju hrvatskom košarkom, koja i danas traje.

Šarić je otišao, ali činilo se da ima nasljednike. Cibona je tog ljeta okupila nevjerojatnu skupinu mladih "tornjeva", čak pet igrača visokih najmanje 209 cm, a starih najviše 17 godina. Nitko na svijetu nije imao takvu generaciju juniora.

Ante Žižić te je sezone nakon odlaska Jure Lalića upao u prvu momčad, ostali su čekali na red. Žižić i Ivica Zubac su 1997. godište, Lovro Buljević i Josip Popić 1998., a Krešimir Nikić 1999. Plan je bio da jedan po jedan ulaze u prvu momčad, klubu donesu odštetu koja će održati klub na životu te otvore mjesto za sljedećeg. Međutim, četiri godine kasnije, niti jedan od njih više ne stanuje "pod Tornjem", a Cibona nije dobila ni izbliza onoliko novca koliko je očekivala.

"Činjenica je da su svi u startu pokazivali veliku darovitost. Smatrali smo da bi svake godine jedan od njih mogao u NBA i da klub za njega dobije odštetu", rekao nam je Slaven Rimac, koji je u to vrijeme bio glavni trener Cibone, a danas vodi drugu momčad Cedevite, u koju je nedavno prešao Popić. Buljević je tamo već dvije godine.

No njih su dvojica u međuvremenu imala strašne pehove s ozljedama. Popić se još oporavlja od ozljede prednjih križnih ligamenata i na parket bi se u najboljem slučaju mogao vratiti oko Nove godine.

"Od pet godina u Ciboni jedva sam tri bio zdrav. Tamo se dobro radilo, bilo mi je super, samo su te ozljede bile problem", rekao je Popić. No od dobrog uvijek postoji bolje. Zato je, kaže, prešao u Cedevitu.

CROPIX

"Tu se ozbiljnije radi, a i razgovarao sam s trenerom Rimcem, što mi je bilo dosta bitno. U Ciboni smo zajedno proveli godinu i pol, zvao me i ranije, motivirao me i rekao mi da me želi."

Cibona se u Popićevu slučaju nije ni toliko bunila što joj bogatiji sugrađani otimaju još jednog u nizu talenata, kao što su prije njega bili Marko Arapović, Lovro Mazalin, Nik Slavica, pa uostalom i Buljević.

"Ovog ljeta smo mu ponudili revidirani ugovor, koji je bio na razini onoga što su imali Žižić i Zubac kao prvotimci. Ideja je bio četverogodišnji ugovor, koji možemo raskinuti nakon ove sezone. Kad je došao, imao je 130 kila, mi smo ga spustili na 122, ali dok se oporavljao od ozljede došao je na čak 141, što je neodgovorno jer je profesionalac, a uvjet za novi ugovor je bio da se dovede u normalu", objasnio je direktor Cibone Domagoj Čavlović.

"Ležao sam četiri mjeseca i bio na štakama, psihički mi je bilo izuzetno teško, dobio sam dosta kila jer mi se brzo primaju, ali sad sam ih skinuo desetak, na dobrom sam putu prema dolje", rekao je Popić.

Buljević je otišao već prije dvije godine, ali prošlu je sezonu izgubio zbog stres-frakture.

CROPIX

"U odluci o odlasku presudili su plan i ideja koji su klubovi imali sa mnom. U Cedeviti me gledaju drukčije nego što su u Ciboni, veća je razina profesionalizma i zadovoljan sam odlukom", kaže Buljević.

"Obojicu su obilježile nesretne ozljede, nije im lako ući u intenzivan rad. Niti je moguće da svi uspiju, niti da dosegnu istu razinu", objašnjava Rimac.

Zaista, Žižić i Zubac su u NBA ligi, Nikić je već drugu godinu u njemačkoj Albi, s kojom je jučer posjetio Zagreb baš zbog utakmice s Cedevitom u Eurokupu. Buljević i Popić zasad su još u Zagrebu, ali u drukčijoj ulozi od one koja im se predviđala. Štoviše, za posljednju trojicu Cibona je dobila mizernu odštetu, samo onu koju propisuje HKS u slučajevima odlazaka mladih igrača, a radi se o nekoliko tisuća eura po igraču. Toliko o ideji da klub godinama živi od prodaje ove petorice.

"Žižić je imao ozbiljan put i napravio ozbiljan posao, izrastao u pravog centra. Za njega smo dobili ukupno skoro milijun eura, što nam je rekordni transfer. Za Zupca smo dobili 550.000, koliko smije platiti NBA klub kad uzima igrača iz Europe. On nije imao strpljenja čekati da dođe na red iza Žižića, htio je pošto-poto zapaliti u NBA, a budući da kod nas nije imao opciju izlaska u NBA tog ljeta, iskoristio je to što smo mu nekoliko sati zakasnili isplatiti plaću, pa je tražio raskid", prisjetio se Čavlović.

CROPIX

Nikiću su prognozirali da će izrasti do 219 cm, a Čavlović kaže da je na posljednjem mjerenju u Ciboni imao 215, a ta visina mu je i u Albinu službenom zapisniku. Dok je bio u Ciboni uspoređivali su ga s Krešom Ćosićem i Pauom Gasolom.

"Imao je dobar put kroz mlađe kategorije, forsirali smo ga, ali kad je došlo vrijeme da se priključi seniorima i bude jedan od četvorice visokih uz Žorića, Ljubičića i Popića, ne znam je li se prepao konkurencije, ali odlučio je otići vani. Buljević je, kad je trebao potpisati prvi profesionalni ugovor, bio na poziciji četvorke odmah iza Šakića, a rekao je da ide u Cedevitu jer kod nas nema status. Ja ne znam što je onda status za igrača koji je s 18 godina drugi na svojoj poziciji. Ne znam radi li se o kojoj tisući eura mjesečno više, ali mislim da je igrački to bio loš potez", smatra Čavlović.

Direktor Cibone uvjeren je da bi ostanak pod Tornjem svakom od njih igrački bio bolji potez, ali i svjestan da se njegov klub financijski ne može nositi s Cedevitom ili Albom.

"Uvijek postoje dvije strane. Jedna je naša vizija i iskustvo, a druga da neki drukčije gledaju na stvari i misle da će im drugdje biti lakše i bolje. Vrijeme će pokazati jesu li napravili dobro ili loše", zaključio je Čavlović.

CROPIX

Cedevita

Ivica Zubac

Cibona

Ante Žižić

Krešimir Nikić

Slaven Rimac

Josip Popić

Lovro Buljević

Domagoj Čavlović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter