PIONIR PROSVJEDA PROTIV AMERIČKE HIMNE

Priča o Mahmoudu Abdul Raufu: Bio je Curry prije Curryja i Kaepernick prije Kaepernicka


Toni Horvat
27.09.2017.08:00
Priča o Mahmoudu Abdul Raufu: Bio je Curry prije Curryja i Kaepernick prije Kaepernicka
Reuters

sažeto

Punih 20 godina prije nego što će Colin Kaepernick prvi put kleknuti za vrijeme sviranja američke himne, Mahmoud Abdul Rauf ju je prosjedio. Taj mu je potez, baš kao i zvijezdi NFL-a, potpuno promijenio karijeru


Toni Horvat
27.09.2017.08:00

Kad je Colin Kaepernick prošle godine kleknuo tijekom intoniranja američke himne, želio je upozoriti na problem rasne nejednakosti u SAD-u. Ondašnja zvijezda San Francisco 49ersa bila je svjesna da će tim potezom ugroziti karijeru, a koliko je bio u pravu pokazuje činjenica da je nova sezona NFL-a počela prije tri tjedna, a on je i dalje bez kluba, iako je protekle četiri i pol godine bio startni quarterback jedne od najpopularnijih momčadi američkog nogometa.

Ali ta je priča već viđena u američkom sportu. Okruglih 20 godina prije njega sličnu je stvar napravio jedan košarkaš. Mahmoud Abdul Rauf bio je "živa vatra" na parketu - brz, okretan, odličan dribler munjevito brzog izbačaja pri šutu. Čak je i slavni Phil Jackson na Twitteru prokomentirao kako ga Stephen Curry podsjeća na njega. Abdul Rauf nije zabilježen kao najbolji izvođač slobodnih bacanja u povijesti samo zato jer mu je karijera trajala prekratko, pa ih nije izveo dovoljno da bi ga se uvrstilo na vječne liste.

A trajala je prekratko - zbog himne.

Rođen je 1969. kao Chris Jackson, a na islam se prebacio 1991. te dvije godine kasnije uzeo muslimansko ime. U NBA ligi je bio od 1990. kao član Denver Nuggetsa, za koje je igrao i tog 10. ožujka 1996. kad je odlučio sjesti kad se dvoranom počela oriti "Star Spangled Banner" u znak protesta protiv "antiislamističke retorike" i "zastave koja simbolizira opresiju i tiraniju". 

Zapravo, cijelu je sezonu izbjegavao pokoravanje protokolu stajanja iz poštovanja prema himni. Ili se rastezao sa strane ili bi ostajao u svlačionici moliti pa se kasnije pridružio suigračima, no nitko to nije primjećivao niti pripisivao osobitu važnost dok lokalna novinarka nije primijetila da je sjeo, napisala o tome pričicu koja je smjesta proširila na cijelu zemlju. Za Abdul Raufa više ništa nije bilo isto.

NBA liga ga je nakratko suspendirala bez plaće, a karijera mu je krenula nizbrdo. Na kraju sezone Nuggetsi su ga praktički darovali Sacramento Kingsima, u kojima je proveo dvije sezone, ali uz znatno manju minutažu i ulogu od one koju je imao u Denveru. Kad mu je istekao ugovor na ljeto 1998., niti jedan klub više nije htio ni čuti za njega. Morao je u Europu, odigrao jednu sezonu za Fenerbahče, zatim jednu uopće nije igrao, a onda je dobio posljednju NBA priliku u ondašnjim Vancouver Grizzliesima. I tu je igrao sporadično, a onda zauvijek napustio NBA, kao što je iste godine napustio i rodni Gulfport u Mississippiju, u kojem su mu pripadnici Ku Klux Klana zapalili kuću. I dan danas dobiva prijetnje smrću i hejterske poruke.

Do kraja karijere igrao je u Rusiji, Italiji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji i Japanu, gdje ju je završio 2011. godine. Ali nimalo ne žali zbog svoje odluke koja mu je preokrenula život.

"Bio sam tako uzbuđen jer je pokazao stav, stojim uz njega 1000 posto", rekao je lani kad su ga pitali za komentar Kaepernickova poteza u znak podrške pokretu "Životi crnaca su bitni" nastalog nakon eskalacije policijskog nasilja nad afroamerikancima.

Reuters

"Ja sam imao druge razloge. Zapravo, kombinaciju više njih. Kao musliman, ne pokoravam se nikome osim Bogu. Puno sam čitao, pogotovo Noama Chomskog i Gorea Vidala, uvidio što se sve događa, ne samo u zemlji, nego i u cijelom svijetu, te shvatio da su zastava i himna simboli koju odražavaju karakter nacije i trebali bi predstavljati slobodu i jednakost za sve, a ja ne vidim kako ih predstavljaju. Nisam se mogao zamisliti da stojim u čast nečeg takvog. Ali nevjerojatno je bilo da mnogi koji su bili protiv mene nisu shvaćali da je moj stav išao njima u prilog jer čak i mnogi ratni veterani ni danas ne mogu dobiti zdravstvenu skrb ili su beskućnici. Po meni je to puno veći znak nepoštovanja jer ti ljudi su išli u rat i vratili se tu gdje moraju trpjeti takve besmislice."

NBA liga zapravo je imala puno pravo suspendirati Abdul Raufa jer u pravilniku stoji da "igrači tijekom izvođenja himne moraju stajati u njenu čast", pa se njegov bojkot doslovno kosio s tim pravilom. Pronašli su kompromisno rješenje i dogovorili da mora stajati, ali smije prekriti lice rukama i moliti.

Reuters

Ali to je samo podsjećalo sve oko njega na ono što je učinio, kao i na činjenicu da je musliman (ako nekome nije bilo jasno iz promijenjenog imena), koji su već u to vrijeme bilo izrazito nepopularni u SAD-u zbog Zaljevskog rata i Saddama Husseina.

Ovog je ljeta nakratko rasplamsao svoju košarkašku karijeru sudjelovanjem u Big 3 ligi, koju je pokrenuo reper Ice Cube kako bi košarkaškim "ovisnicima" u SAD-u "popunio rupu" između dviju NBA sezona, a u njoj su nastupale brojne bivše zvijezde. Izašao je na parket, ispružio ruke s dlanovima prema gore te kad su krenuli taktovi američke himne, posvetio se molitvi.

Ni više od 20 godina kasnije ništa se nije promijenilo. Ostao je čvrst u svojim uvjerenjima, mirnim protestom još jedanput upozorio na probleme u američkom društvu. 

"Dobar je dečko. Ima svoja uvjerenja s kojima se možda ne slažem, ali jako ga poštujem zato što ih se drži", rekao je još 1996. o njemu najveći svih vremena, Michael Jordan.

On ga je shvatio. Neki, poput Donalda Trumpa, koji je zatražio od javnosti da bojkotira utakmice NFL-a i da klubovi otpuste sve prosvjednike, nikad neće.

Donald Trump

NBA

Stephen Curry

NFL

himna

Mahmoud Abdul Rauf

Colin Kaepernick

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter