Bivši igrač Rijeke totalni je trenerski hit

Preuzeo je momčad u rasulu i odveo ih u viši rang: 'Neke sam stvari ukrao od Keka i uspjeli smo promijeniti krvnu sliku momčadi'


Slaven Knežević
31.05.2019.08:00
Preuzeo je momčad u rasulu i odveo ih u viši rang: 'Neke sam stvari ukrao od Keka i uspjeli smo promijeniti krvnu sliku momčadi'
Zeljko Sop / CROPIX

sažeto

Fausto Budicin uspio je probuditi ekipu Orijenta 1919 i odvesti ih u 2. HNL sjajnim nizom sa samo dva poraza u 12 utakmica


Slaven Knežević
31.05.2019.08:00

Fausto Budicin prometnuo se u pomalo neočekivanog junaka riječkog nogometa. Igračku karijeru, barem njen hrvatski dio, proveo je u Rovinju, Istri i Rijeci, a igrao je i za slovensku Olimpiju i austrijski Pasching. Nakon što je objesio kopačke o klin bivši branič je krenuo u trenerske vode i preuzeo pionire Rijeke, a onda dobio priliku da preuzme seniore Orijenta 1919. Iako je na klupu riječkog trećeligaša zasjeo tek u 23. kolu i naslijedio ekipu u totalnom rasulu, Budicin ih je u samo 12 utakmica uveo u 2. HNL.

Srdjan Vrancic / CROPIX

"Orijent je bio u laganom padu i upao je u rezultatsku krizu nakon prvog dijela sezone gdje su imali iznenađujuće dobre rezultate. No, nakon tih uvodnih dobrih rezultata, letvica se malo podigla i došlo je do problema", kaže nam 38-godišnji Budicin pa nastavlja:

"Dobio sam priliku baš zato što situacija nije bila bajna. To je došlo kao grom iz vedra neba. Nisam očekivao da ću tako brzo dobiti priliku u seniorskom nogometu. Nisam imao puno vremena da razmislim je li to pametno ili nije. Ono što je bila najveća prepreka je to da nisam poznavao ni odnose u trećoj ligi koja je dosta zahtjevna, a ni kvalitete svih igrača. Dosta njih sam znao jer sam s nekima od njih igrao, a neke čak i trenirao u omladinskoj školi Rijeke, ali imao sam kratak period za prilagodbu. Odlučio sam se za taj rizik i preuzeo Orijent što se na kraju pokazalo kao ispravna odluka."

U 12 utakmica imali ste samo dva poraza od kojih je jedan bio u Kupu.

"Da, na početku smo malo ušli u svjesni rizik i pojačali rad na treningu jer smo procijenili da moramo podići formu. Na početku su igrači imali malo teške noge zbog jačih treninga, a trebalo im je i vremena da shvate ono što se on njih tražilo", kaže Budicin pa dodaje:

"Tu moram prvenstveno pohvaliti igrače koji su pokazali da imaju karakter i kvalitetu. Bez njihovog stopostotnog angažmana ti rezultati koje smo ostvarili ne bi bili mogući. Imao sam sreće i da sam imao stručni stožer koji je radio vrhunski i odlično smo surađivali. Neke stvari su se i poklopile i na kraju smo uspjeli popraviti krvnu sliku momčadi i ostvariti rezultat."

Srdjan Vrancic / CROPIX

Kakva je 3. HNL Zapad po Vašem mišljenju?

"Fizički je zahtjevna. Ima stvarno puno utakmica. U dva mjeseca smo igrali 12 utakmica što je na fizičkom planu dosta zahtjevno. Ekipe su nezgodne, a posebno je teško igrati na gostovanjima. Svaka ekipa ima tri, četiri igrača koji imaju kvalitetu za rang više. Nije to bezazlena liga i niti jedna utakmica nije lagana. Niti u jednoj utakmici ne možeš upisati bodove prije početka. Zahtjevna liga koja ima dobre igrače i veliki broj utakmica."

Vraćate li se u Rijeku ili ostajete u Orijentu i u 2. HNL?

"Dogovorio sam se da ću ostati do kraja sezone, a naravno da rezultat diktira sve. Da nisam imao rezultat ne bih imao ni priliku porazgovarati o nekoj daljnjoj suradnji. Sada treba završiti prvenstvo na najbolji način. Čeka nas lokalni derbi, a onda moramo sjesti i vidjeti podudaraju li nam se nekakva razmišljanja za drugu ligu", kaža Budicin pa dodaje:

"Po nekoj mojoj procjeni, razlika između treće i druge lige je velika, čak i veća nego ona između druge i prve lige. Ako želimo nastaviti suradnju i biti uspješni i naredne sezone, moramo ubrzati proces sazrijevanja kluba na svim razinama da ne bismo dočekali nespremni drugu ligu i bili samo prolaznici. Čeka nas puno posla i puno dogovaranja i onda ćemo vidjeti što će biti."

Cropix

Koliko će trebati pojačati ekipu za 2. HNL?

"Najprije treba sjesti i vidjeti s ovim igračima koje imamo i od kojih su neki odrasli ovdje u Orijentu. Pohvalio bih i igrače koji su manje igrali jer stvarno je atmosfera bila vrhunska na treninzima. Svi su davali svoj maksimum i zato smo i imali dobre rezultate. Treba sjesti i vidjeti tko želi ostati, a tko ima neke druge planove. Kada dobijemo tu sliku o starosjediocima onda ćemo vidjeti koliko igrača treba dovesti."

Kažu treneri koji su nekada igrali nogomet da je ogromna razlika između uloge igrača i trenera. Kako se Vama čini ta nova uloga?

"Neću otkriti toplu vodu ako kažem da je lakše biti igrač. Kad si trener si malo kao lav u kavezu, ne znam kako bih to drugačije opisao. Najveće zadovoljstvo za trenera je kada vidiš da si uspio stvoriti dobru atmosferu i da se igrači trude na treningu i primjenjuju naučeno na utakmici", kaže Budicin pa nastavlja:

"Najteže je nekako kad moraš stati ispred ekipe i pokušati doprijeti do njih. To je neka totalno druga situacija. Inače sam uvijek bio onaj koji je sjedio i slušao trenera, a sada se to promijenilo. Sad ti trebaš pričati i reći nešto pametno i nešto što će igrači upamtiti. Poznajem drugu stranu i znam što misle u nekim trenucima i znam kako sam se ja ponašao. Treba to nekako sve izbalansirati."

Ima li psovki sada kada ste trener?

"Ma nema, hahaha. Pokušavam biti što mirniji. Ponekad trener povisi glas, ali svatko treba biti svoj. Ja sam inače dosta miran tako da pokušavam sve na mirniji i staloženiji način riješiti."

Igrali ste na poziciji braniča, ali kao trener ne težite previše obrambenom nogometu.

"Ako gledamo statistiku nismo baš obrambeno nastrojeni. Igramo na gol više kako bi se reklo. Treba uvijek igru prilagoditi igračima kojima raspolažeš. Imamo dosta igrača koji mogu i znaju biti opasni u fazi napada. Igramo ofenzivno i pokušavamo igrati što kvalitetnije da bi gledatelji mogli uživati na našim utakmicama."

Dojam je da je u Hrvatskoj sve više mladih trenera i da je ta mlada trenerska struja jako talentirana.

"Vidim i ja da ima dosta mladih trenera. Htio bih reći da bez starijih i iskusnih trenera nema ni napretka nas mladih. Uvijek volim pitati savjet od nekog trenera koji ima više iskustva od mene. Mislim da i mladi treneri trebaju tjerati starije na veći angažman, a stariji mlade da pokažu što znaju i tako si međusobno pomagati. Ne bih baš radio razlike između starijih i mlađih trenera. Ili si dobar ili nisi, a to na kraju odredi rezultat."

Daniel Kopatsch/Bongarts/Getty Images

Bili ste u Rijeci dok je seniorski sastav vodio Matjaž Kek. Koliko ste od njega naučili?

"Od svakog trenera pokušavam, a i pokušavao sam nešto naučiti i prenijeti to na svoj rad. Kek je kvalitetan trener i mogao sam dosta toga od njega naučiti. Naravno da sam ukrao neke stvari od njegovog načina treniranja", rekao nam je Budicin.

Za kraj, jeste li već proslavili ulazak u 2. HNL ili se čeka zadnje kolo?

"Bila je fešta. Nakon zadnje domaće utakmice su igrači obilježili 100 godina kluba i ulazak u drugu ligu tako da smo se baš dobro zabavili nakon utakmice", zaključio je Budicin kojeg bi, nastavi li ovako, uskoro mogli gledati i u 1. HNL.

nogomet

Rijeka

100posto sport izdvojeno

Matjaž Kek

2. HNL

3. HNL Zapad

Orijent 1919

Fausto Budicin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter